Osaavan työvoiman löytäminen ja onnistunut työntekijöiden sitouttaminen ovat merkittäviä yritysten kasvun taustatekijöitä. Niinpä ne ovat helposti myös pullonkaulana.

Kolme yritystä kertoo Y-Studion Klubissa, miten ne ovat huolehtineet työntekijöiden viihtymisestä. Klubissa on myös yrittäjille henkilöstöriskejä kartoittava testi.

Tamperelainen ohjelmistoyritys Bitwise on pyrkinyt rakentamaan hyvän työpaikan mainetta erilaisilla tempauksilla ja työntekijöistä huolehtivalla yritysmummolla. Toimitusjohtaja Tomi Mikkosen mielestä 90 prosenttia työntekijöiden työssä viihtymisestä johtuu silti mielenkiintoisista työtehtävistä ja osaavista työkavereista.

– Jäljelle jäävä prosenttiosuus on tärkeä. Koulutamme työntekijöitä, maksamme bonuksia, päästämme työntekijät Levillä sijaitsevalle lomamökille ja lisäksi työpaikalta löytyy sekä kuntosali että pian avattava satapaikkainen kahvila, Mikkonen luettelee.

– Tämän koko yrityksen ideana on, että töissä pitää olla kivaa. Hyvän työpaikan leimaa ei voi silti leimata päälle vaan sen eteen täytyy tehdä töitä. On selvää, että maine parantaa yrityksen tulosta, mutta sen arvoa ei voi laskea excel-taulukolla.

Yli 50 vuoden työsuhteita

Lähes satavuotiaan terveysteknologiayritys Lojer Oy:n tavoitteena on olla työpaikka, josta henkilöstö voi olla ylpeä. Tavoitteissa on onnistuttu ainakin osin, sillä pisimmät työsuhteet ovat olleet jopa yli 50 vuoden mittaisia.

– Sairauspoissaolot ovat hyvä mittari henkilöstötyytyväisyydelle. Meillä sairauspoissaoloja on alle 1,5 prosenttia. Se on kolmasosa teknologiateollisuuden keskiarvosta ja kuvastaa hyvin sitä, että töissä tykätään olla, kertoo Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine.

Insinööritalo Prohoc Oy:ssa jokainen yrityksen liiketuloksen euro kumpuaa hyvinvoivasta henkilöstöstä. Toimitusjohtaja Matti Mannerin mielestä työntekijöiden hyvinvointi vaikuttaa selvästi parempaan tulokseen ja auttaa löytämään työmarkkinoilta parhaat osaajat.

Mannerin mukaan työpaikalla viihtymiseen vaikuttaa myös se, miten työntekijöiden hyvinvointi huomioidaan vapaa-ajalla. Prohocin henkilöstö on esimerkiksi etsinyt yhdessä uusia harrastusmuotoja suunnistamisesta sambaamiseen.

Y-Studion Klubi-osiossa voit lukea lisää siitä, miten nämä yritykset sitouttavat työntekijöitään ja löytävät osaavia tekijöitä.

Testaa yrityksesi henkilösriskit

Lue lisää uutisia >

banner