Vuonna 2012 vantaalainen Teemu Nikkanen oli juuri täysikäistyttyään Linnan juhlissa kiiteltynä nuorena yrittäjänä. Kovaa nousukautta seurasi alamäki, jonka pohjalla hänen yrityksensä Vihervimma Oy:n tulevaisuus oli vaakalaudalla. Nyt suunta on taas ylöspäin.

Nikkanen on johtanut omaa viheralan yritystään 17-vuotiaasta lähtien. Hänen mukaansa jälkikäteen on helppo nähdä, missä meni pieleen.

– Lähdin alkuvuosina hakemaan kasvua henkilöstöä lisäämällä. Ajattelin, että kun kysyntää on paljon, kasvua tulee, kun lisätään vaan riittävästi porukkaa. Lähdin kuitenkin tekemään sitä liian innokkaasti.

Henkilökunnan määrä kolminkertaistui nopeasti. Enimmillään ympärivuotisia työntekijöitä oli kolmisenkymmentä. Nikkanen sanoo leikkineensä isoa johtajaa liian nopeasti.

– Jälkikäteen ymmärsin, etten ollut valmis johtamaan sen kokoista porukkaa. Heille oli töitä, mutta minulla ei ollut tarvittavaa kokemusta, jotta toiminta olisi saatu taloudellisesti tuottavaksi.

Todellisuus iski

Samaan aikaan kun Nikkanen rekrytoi yritykseensä uutta henkilökuntaa, hänellä oli paljon muita projekteja. Hän kiersi luennoimassa, antoi haastatteluja ja oli mukana useissa hyväntekeväisyysprojekteissa ajamassa muun muassa nuorten työllistymistä.

– Puolet ajastani meni kaikessa muussa, jolloin oman yhtiön kasvun johtaminen jäi.

Kun kesän sesonki oli ohi, kassasta olivat rahat loppu. Nikkanen sanoo tunnistaneensa vaikeudet vasta silloin. Hänellä oli ollut vahva usko, että sesonki korjaa toiminnan kannattavaksi. Todellisuus kuitenkin osoitti, ettei kulurakenne ollut kannattava.

Alkoi tiukka kulujen karsiminen. Henkilökuntaa oli vähennettävä merkittävästi, samoin varastotilaa. Vihervimma hakeutui yrityssaneeraukseen.

– Oltiin niin sanotusti pohjalla. Oli vain kaksi vaihtoehtoa, Nikkanen kiteyttää.

Pohjalta nousemisen eteen piti tehdä paljon töitä. Yksi myymälä suljettiin ja liiketoiminnasta karsittiin muutenkin paljon.

– Oli vaikeaa, kun joutui luopumaan osasta siitä, mitä oli kehittänyt. Toisena vaihtoehtona oli luopua kaikesta.

Isona apuna oli kokenut hallitusammattilainen ja mentori Satu Mehtälä, johon Nikkanen törmäsi sattumalta myymälässään. Mehtälä tarjoutui auttamaan.

– Hän auttoi karsimaan kuluja ja tekemään seuraavan vuoden liiketoimintasuunnitelman realistiseksi. Apu oli ratkaisevaa siinä, loppuuko liiketoiminta vai saammeko uuden mahdollisuuden, Nikkanen kiittelee.

Nuorten yrittäjien avuksi

Yrityksen vaikeudet söivät Nikkasen itsevarmuuden yrittäjänä. Vei muutaman kuukauden, ennen kuin epäonnistumisen pystyi hyväksymään.

– Virheitä joutuu tekemään. Olen opetellut sitä kantapään kautta. Takapakeista on oppinut ja vahvistunut. On tullut itsevarmuutta ja halua näyttää, että pystyy kääntämään asian parempaan ja onnistumaan, Nikkanen pohtii.

Vihervimman tulos nousi voitolliseksi vuoden 2015 aikana. Viime tilikaudella liikevaihto oli 760 000 euroa. Yrityksellä on kaksi kukkakauppaa ja kesäaikaan puutarhamyymälä, ja se tekee myös viherrakentamista ja kiinteistönhuoltoa. Yritys työllistää ympärivuotisesti kymmenen henkilöä.

Nikkanen sanoo keskittyneensä vuoden ajan puhtaasti omaan yritykseensä. Hän pyrkii kasvattamaan liiketoimintaa maltillisesti. Yritykselle on tarkoitus rakentaa uusi kattava verkkokauppa. Nikkasen suunnitelmissa on myös tehdä kaveristaan osakas, jonka kanssa jakaa vastuuta.

– Olemme ottaneet pari vuotta rauhallisemmin. Nyt on tarkoitus lähteä lisäämään porukkaa pienellä rummutuksella ja kehittää toimintaa eri osa-alueilla.

Nikkanen pitää isoimpana henkilökohtaisena haasteena sitä, ettei aina malttaisi istua tekemään suunnitelmia.

– En ole johtaja, joka istuu toimistossa papereita katsomassa, vaan olen mukana myymälässä ja pihalla rakentamassa. Kenttähomma on tärkeää, jotta tietää, mitä asiakkaat haluavat ja toivovat. Siinä samalla mietin kehittämistä ja annan ohjeita eteenpäin.

Nikkasella on selvä ajatus siitä, missä hän haluaisi olla muutaman vuoden kuluttua: paitsi hoitamassa omaa liiketoimintaa, myös auttamassa muita nuoria yrittäjiä. Ensiksi oma yritys pitää kuitenkin saada hyvään taloudelliseen tasapainoon ja sopivalle uralle.

– Minulle on annettu paljon mahdollisuuksia, niin sanotusti avaimia eri suuntiin. Jos minulla olisi alkuvaiheessa ollut koko ajan mentori läsnä, olisin voinut tehdä paljon asioita toisin. Nyt olen mennyt oppipolun kautta.

3 x Aloittava yrittäjä

Teemu Nikkasen vinkit nuorille ja uusille yrittäjille:

Intohimo. ”Kun suhtautuu liikeideaan ja yrittäjyyteen intohimolla, niitä myös toteuttaa intohimolla. Silloin 14 tunnin työpäivä sujuu helposti. Jos taas ei ole tarpeeksi intohimoa siihen, mitä tekee, kahdeksan tuntiakin tuntuu jo liialta. Se pätee kaikkeen työelämään.”

Suunnitelmat. ”Kun on intohimo, omaa juttua pitää puskea heti eteenpäin. Sitä pitää kuitenkin lähteä toteuttamaan taloudellisesti tarkoin suunnitelmin. Minun kasvun hakuni ei tapahtunut niin. Suunnitelmien teko on etenkin nuorena ja ensimmäisellä kertaa vaikeaa, mutta se on tehtävä.”

Apu. ”Kun sinulla on idea, pyydä sen toteuttamiseen apua esimerkiksi tutuilta yrittäjiltä, joltain oman kylän yrittäjältä tai uusyrityskeskuksista. Aito, läsnä oleva tukihenkilö on tärkeä apu uudelle yrittäjälle.”

Lue lisää uutisia >

banner