Liikeidea ei aina toimi, yritystoiminnasta ei saa millään kannattavaa tai oma aika ei vain riitä kaikkeen. Joskus oma innostuskin saattaa lopahtaa. Tulee aika lopettaa liiketoiminta tai luopua siitä.

Oululaiselle yrittäjälle Heidi Sarjanojalle kävi juuri näin. Hän ajaa parhaillaan alas noin vuoden toiminutta verkkokauppaansa, naisten urheiluvaatekauppa Valokki Surf & Sportia. Päätös kypsyi kuukausien harkinnan jälkeen.

– Mietin lopettamista viime keväästä lähtien. Yritin myös myydä liiketoimintaa. Kyselyjä tuli paljon mutta ne eivät johtaneet ostopäätökseen. Se tuntui vähän epäonnistumiselta, kun kukaan ei kiinnostunut ostamaan, Sarjanoja kertoo.

Päätös liiketoiminnan lopettamisesta syntyi lopulta elokuun lopussa. Sarjanoja kertoo suurimmaksi syyksi ajanpuutteen. Hän koki, ettei ehdi keskittyä verkkokaupan liiketoimintaan riittävästi.

Sarjanoja tarjoaa päätyökseen assistentti- ja markkinointipalveluja ja valmennuksia vuonna 2012 perustetun yrityksensä Valokki Designin kautta. Verkkokauppa on toiminut sen aputoiminimellä. Aikaa vie myös työssä jaksamiseen ja ajanhallintaan liittyvä kirja, jota Sarjanoja työstää parhaillaan.

Heikko kannattavuus ongelmana

Lopettamispäätökseen vaikuttivat osaltaan haasteellinen markkina ja vaikeus saada verkkokaupasta kannattavaa liiketoimintaa.

– Tuotteet ovat sen verran arvokkaita, että niiden ostamista mietitään tosi pitkään. Naiset eivät ehkä raaski investoida niin paljon urheiluvaatteisiin. Pyörävaatteistakin tuli enemmän kyselyjä miehiltä, olisiko heillekin vastaavia myynnissä verkossa.

Sarjanojan mukaan tuotteet herättivät mukavasti kiinnostusta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mutta tuotetilauksia tuli kuitenkin vähänlaisesti.

Ongelmana oli sekin, ettei tuotteille jäänyt paljoakaan katetta niiden ostohinnan, maahantuontikustannusten ja verojen jälkeen. Myös markkinointi ja postittaminen veivät euroja.

– Totesin, ettei verkkokauppa kannata, ellei osta halpaa tuotetta, jota menee paljon. Ajattelin, että sellaista tuotetta en halua myydä.

Oma harrastus motivoi

Verkkokauppa oli alkujaankin Sarjanojalle vain sivubisnes. Idea siitä syntyi osittain hänen työnsä kautta.

– Saan auttaa asiakkaitani aika paljon verkkokaupan markkinoinnin suunnittelussa. Sen vuoksi halusin tietää, millaista verkkokaupan pyörittäminen on konkreettisesti.

Osin verkkokauppiaaksi houkuttelivat myös Sarjanojan omat harrastukset leijasurffailu ja pyöräily. Yrittäjä kaipasi niihin sopivia vaatteita, eikä oikein löytänyt niitä suomalaisista verkkokaupoista.

Niinpä Sarjanoja rajasi kohderyhmää, kartoitti sopivat vaatemerkit, teki markkinatutkimusanalyysia ja lopulta perusti oman kaupan.

Suurimmat investoinnit liittyivät ajankäyttöön ja varaston kerryttämiseen. Sarjanoja pystytti itse nettisivut ja suunnitteli niiden ilmeen. Kun verkkokauppa oli pystyssä, hän hoiti aluksi kaiken itse. Logistiikan hän ulkoisti noin puolen vuoden jälkeen.

Opit hyödyksi

Lopettamispäätöksen tehtyään Sarjanoja kysyi tilitoimistostaan, miten kannattaa edetä. Valokki Surf & Sport on hänen yrityksensä aputoiminimi. Yrittäjä ryhtyi tarjoamaa varastoaan muille jälleenmyyjille ja pisti verkkokaupassa pystyyn loppuunmyyntialen.

– Tilitoimiston suositus oli, että myisin tuotteet suurin piirtein sillä hinnalla millä ostin ne itse, etten myisi pahasti tappiolla. Osan olen saanut myytyä jälleenmyyjille. Kun laskin tuotteiden hintaa verkkokaupassa, tilauksia alkoi tulla aika paljonkin.

Sarjanoja pyrkii myymään kaikki tuotteet vuoden loppuun mennessä. Hänen mukaansa varasto ei onneksi ole valtava.

Verkkokauppiaaksi ryhtyminen ei kaduta Sarjanojaa. Hän kokee sen hyväksi oppimiskokemukseksi, ja sanoo myös tykänneensä verkkokauppiaana toimimisesta.

– Opin paljon verkkokauppaliiketoiminnasta, kannattavuuslaskennasta ja maahantuonnista. Ja myös lisää sosiaalisesta mediasta ja markkinoinnista. En välttämättä olisi pystynyt saamaan näitä oppeja asiakkaideni kanssa. Nyt pystyn neuvomaan heitä paremmin.

4 x Heidi Sarjanojan ajatuksia yrittäjyydestä

”Yrittäjyys tarkoittaa minulle sitä, että saan tehdä sellaista työtä, mitä haluan. Saan toteuttaa asioita, joita en välttämättä työelämässä pystyisi. Yrittäjyys on minulla kokonaisvaltainen elämäntapa ja tapa toteuttaa asioita.”

”Parasta yrittäjyydessä on vapaus. On mahdollisuus päättää omista työajoistaan ja minkälaisia töitä tekee.”

”Uskallus on sitä, että lähtee rohkeasti tekemään. Jos suunnittelee loputtomasti, mikään ei toteudu.”

”Epäonnistumista ei käytännössä ole. Ajattelen, että kokeilemalla aina joko saa aikaan jonkin ison jutun tai ainakin oppii. Osa projekteista onnistuu, osa ei.”

Lue lisää uutisia >

banner