Masennus ja uupumus vaanivat yrittäjää – Tunnistatko vaarat?

Pupulandia-blogia kirjoittavan Jenni Rotosen mielestä yrittäjien uupumuksesta pitäisi puhua enemmän.

Suosittua muotiblogia Pupulandiaa kirjoittava Jenni Rotonen alkoi kärsiä oudoista migreenikohtauksista ja unettomuudesta muutama vuosi sitten.

– Olin stressaantunut, väsynyt, kireä ja itkuinen. Lisäksi huomasin potevani yleistä ahdistuneisuutta. Iltaisin en meinannut saada nukuttua, ja kun viimein nukahdin, näin unta työasioista, Jenni Rotonen kertoo.

Uupumus oli alkanut jo aiemmin. Ensimmäisen kerran sen laukaisi Rotosen työpaikalla ollut huono ilmapiiri.

– Pyöritin samaan aikaan omaa blogiprojektiani. Kun päivätyö tuntui kuormittavan liikaa, en keksinyt muuta keinoa kuin irtisanoutua.

Bloggaaminen vei mennessään ja Pupulandia-blogista syntyi Rotoselle päivätyö ja hieman myöhemmin myös oma yritys. Uupumus väistyi hetkellisesti, mutta palasi pian entistä pahempana.

– Tilanne vei tavallaan ojasta allikkoon. Koen, että uupumus on ongelma kaltaisilleni ihmisille, jotka ovat muutenkin vähän liian tunnollisia ja ahkeria. Olen suorituskeskeinen ja omalla tekemiselläni on korkeat standardit. Asioiden delegoiminen muille on minulle hankalaa.

Rotonen sinnitteli burnoutin partaalla vuoden verran. Sitten hänen oli pakko päästää irti pahimmin kuormittavista projekteista.

– Vähensin merkittävästi työtä ja töiden määrää. Se vapautti ja helpotti hetkellisesti, muttei tarpeeksi. Olen vasta myöhemmin ymmärtänyt, että burnoutista toipuminen on hidasta ja voi viedä vuosia.

Rajojen veto on hankalaa

Rotosen mielestä monen yrittäjän on vaikea oppia ymmärtämään, missä omien rajojen vetäminen kulkee. Bloggaajalla ei ole työaikoja, joten vapaa-aikaa ja työaikaa on ollut alusta saakka vaikea erottaa toisistaan.

– Yrittäjänä kukaan muu ei kerro, milloin töitä on liikaa. Se on minulle edelleen ongelma, sillä minulla on taipumus haalia hommia ja olen huono sanomaan ei. En ole aina osannut ajatella mihin omat resurssini oikeasti riittävät. Tällainen yksinyrittäminen on ehkä vaarallisinta sinkulle, koska ei ole ketään vahtimassa, vaikka tavallaan nautin siitä, ettei kukaan vahdi paljonko teen töitä.

Yrittäminen on opettanut Rotosta ennen kaikkea priorisoimaan. Pienyrittäjä vastaa itse kaikesta eikä bloggaaja voi delegoida kovin montaa asiaa muille esimerkiksi kirjanpitoa lukuun ottamatta.

– Yrittämistä ei ole tehnyt yhtään helpommaksi se, että olen aina ollut tunnollinen ja suorittava perfektionisti ja kasaan itselleni helposti liikaa paineita. Olen ajatellut liikaa sitä, mitä muut odottavat minulta, vaikka suurimman osan niistä odotuksista olen asettanut itselleni ihan itse.

Terapia auttoi selviämään

Työuupumus ja masennus on vienyt Rotosen pari kertaa äärirajoille. Pahimpina hetkinä Rotonen ei pystynyt rauhoittumaan töissä eikä kotona. Yrittäjän motivaatio oli täysin hukassa.

Levollisen olon löytäminen burnoutin jälkeen otti aikansa. Apu löytyi lopulta terapiasta.

– Päädyin terapiaan aluksi oikeastaan aivan toisesta syystä, mutta terapeutti auttoi minua pian ymmärtämään, että moni ongelmistani kumpusi siitä, että olin aivan totaalisen loppu ja masentunut. Terapian ansiosta uskalsin jättää kuormittavimmat projektit pois ja palkkasin agentin hoitamaan mainosmyyntiä.

Masennusdiagnoosi oli Rotoselle helpotus.

– Sen jälkeen opin todella konkreettisia asioita, kuten olemaan lempeämpi ja vähemmän vaativampi itselleni. Se oli tavallaan ainoa selviytymiskeino ja tie ulos masennuksesta ja uupumuksesta.

Lisäksi burnoutista puhuminen on auttanut Rotosta pääsemään irti aiheeseen liittyvästä häpeäntunteesta.

– Uupumus ja masennus eivät ole häpeänaiheita. Olen ollut itse itseni orjapiiskuri. Oli hienoa huomata, että vaikka hiljensin tahtia, maailma ei romahtanutkaan. Työhommat pyörivät edelleen, vaikka en antaisikaan itsestäni ihan kaikkea joka sekunti.

banner