Yrittäjät haluavat talouden haltuun, moni kompuroi hinnoittelussa – katso video

Ville Maatsalo ja Stiina Joroinen haluavat oppia hallitsemaan yritystensä taloutta paremmin.

Mieti, pyöriikö yrityksesi ilman sinua kannattavasti. Onnistuisiko se viikon, kuukauden tai jopa vuoden? Ajatusleikin heitti ilmaan pk-yrityksiä valmentavan Intotalon yrittäjä Ollis Leppänen Y-Koulussa.

Leppäsen mielestä yrittäjän pitäisi pyrkiä siihen, ettei häntä käytännössä tarvita yrityksen arjessa. Silloin myynnin ja talouden hallinnan on oltava kunnossa.

Toisen Y-Koulun aiheena oli ”Laita tuote ja talous kuntoon”. Leppänen antoi koulutuksessa yrittäjille vinkkejä erityisesti hinnoitteluun ja myyntiin. Hän listasi Y-Studiolle hinnoittelun sudenkuoppia – katso vinkit videolta.

Hinnoittelu on yksi yrittäjien yleisistä kompastuskivistä. Y-Studion Klubin Hallitse talouttasi -testin tehneistä lähes puolet pitää hinnoittelua haastavana.

Apua talouslukuihin

Y-Koulu tarjosi kahdelle yrittäjälle mahdollisuutta päästä asiantuntijoiden valmennettavaksi. Yrittäjät kaipaavat neuvoja etenkin yrityksensä talouspuoleen: lukujen tulkitsemiseen, suunnitteluun, budjetointiin ja ennustamiseen.

Stiina Joronen toivoo saavansa apua myös palvelujen tuotteistamiseen, jotta ne olisivat mahdollisimman selkeitä asiakkaille. Hän tarjoaa siivouspalveluja Arkiteko-nimisen yrityksensä kautta.

Joronen on jo käynyt asiantuntijan kanssa läpi työntekijän palkkaamista.

– On konkreettisesti katsottu taulukossa, mitä se edellyttää liikevaihdolta ja miten se vaikuttaa siihen, hän kertoo.

Jorosen mukaan kynnys avun pyytämiseen on madaltunut vuosien saatossa. Hänellä on ollut yrityskummi jo runsaan vuoden ajan.

– Yksin yrittäminen on sen verran haasteellista, että on parempi pyytää apua kuin jäädä yksin ongelmien kanssa.

Sosiaalipalvelut Kelopuun toiminnanjohtaja Ville Maatsalo kertoo, ettei hänellä ja yrityksen toisella perustajalla ollut aikaisempaa yrittäjäkokemusta.

– Käynnistimme toiminnan aika vauhdikkaasti. Osaaminen varsinaiseen asiakastyöhön on vankkaa ja on luotto siihen. Näimme, että tässä kohtaa on hyvä lähteä ottamaan myös yrittäjyyden lainalaisuuksia vahvemmin haltuun, Maatsalo sanoo.

– Yrittäjän ”perusjutut” pitäisi kai olla hallussa jo ennen toiminnan käynnistämistä, mutta meillä ja varmaan aika monella muullakin toiminta toisinpäin, hän jatkaa.

Mittarit haltuun

Yrittäjiä neuvoo Ollis Leppäsen lisäksi taloushallintoon erikoistunut Greenstep.

Greenstepin senior managerin Tero Niemen mukaan pk-yrittäjä pääsee pitkälle seuraamalla kolmea mittaria: liikevaihtoa, kannattavuutta ja kassan riittävyyttä.

– Aina tarvitaan myyntiä. Siihen pitää pystyä panostamaan ja varmistamaan, että myynti vetää, Niemi sanoo.

Kannattavuus kertoo, että tuloja on enemmän kuin menoja. Niin kiinteät kuin muuttuvat kulut on huomioitava. Kolmanneksi yrittäjän pitää tietää, milloin kassa on käymässä vähiin tai milloin yrityksellä on jopa ylimääräisiä kassavaroja.

Lue myös Greenstepin asiantuntijan Jukka Ruuskan Y-Studiolle antamat vinkit kassanhallintaan.

Tee Hallitse talouttasi -testi

Ensimmäinen Y-Koulu käsitteli yrittäjien työssä jaksamista.

 

banner