Yrittäjänä menestyminen vaatii nöyrää asennetta ja paljon työtä. Niin myös esimiehenä olo.

Pienessä yrityksessä toimitusjohtajan rooli on todella monimuotoinen. Täytyy olla tuntemusta toimialasta, taloudesta ja hallinnosta. On pystyttävä ottamaan haltuun laajoja kokonaisuuksia, ja huolehdittava niin henkilöstöstä kuin asiakkaista. Pienessä yrityksessä pitää muutenkin hallita monta juttua.

Johdan yritystä, joka työllistää yhdeksän henkilöä. Sana johtaminen vie helposti ajatuksia siihen, että johtaja katsoo ylhäältä alas. Ajattelen ennemmin, että olen osa porukasta ja vedän tiimiä. Se on eri asia: silloin olen mukana ja teemme asioita yhdessä.

Parasta työssäni on hyvä henkilökunta. Tällä hetkellä nautin erityisesti siitä, kun nuoremmat työntekijät ottavat vastuuta ja hoitavat tehtävänsä hyvin. Olemme saaneet siitä erittäin paljon positiivista palautetta. Oma tekeminen ei enää ole niinkään se juttu, vaan nautin siitä, kun saan ympärilleni ihmisiä, jotka oppivat ja pärjäävät.

Suurin osa meidän työntekijöistä on tullut suoraan koulun penkiltä, mutta LVI-alalle ei tulla valmiina. Oppiminen jatkuu töissä. Puhumme avoimesti siitä, ettei kenenkään tarvitse selvitä itsekseen.

Olemme sopineet, ettei hankaliin tilanteisiin tarvitse mennä yksin tai ollenkaan. Joskus asiakkaalla on esimerkiksi erilainen näkemys työsuoritteesta. Se on aika isoa asia varsinkin nuorelle, jos joutuu hyvin haastavan tai vaativan asiakkaan ”kynsiin”.

Haluan pitää yllä auttamisen ja osallistumisen kulttuuria. Kun työpaikalla on hyvä henki, nopeat muutokset tai tilapäinen venyminen onnistuu aina poikkeuksetta. Kun asentaja sanoo oma-aloitteisesti, että hoidan tämän ilman muuta, ei voi kuin kiittää. Ne tilanteet ovat päivän kohokohtia.

Olen miettinyt, miten haluaisin oman pomoni toimivan. Se auttaa hahmottamaan, mitä teen, jotta alaiseni viihtyvät ja heillä on hyvä olla. Voi miettiä, menestyykö yritys, jos kukaan ei viihdy siellä?

Pomottaminen ei ole mielestäni nykypäivän johtamistyyli. Pitäisi miettiä, miten saadaan porukka haluamaan tehdä jotain. Se on eri asia kuin sanoa, mitä pitää tehdä. Kun luodaan ilmapiiri, jossa kaikki haluavat ja tavoittelevat samoja asioita, johtaminen on helppoa tai ainakin helpompaa.

Ehkä tärkein oppini on, että johtajan on osoitettava läsnäoloa ja kunnioitusta omaa porukkaa kohtaan. Pitää olla hyvä tiimin jäsen ja arvostaa kaikkia. Se on perusta, jonka päälle syntyy luottamus. Sen jälkeen kaikki on helpompaa.

Kirjoittaja Johanna Paronen on rakennusautomaatioalalla toimivan Eco-Paronen Oy:n toimitusjohtaja. Hänet valittiin vuoden 2017 LVI-naiseksi.

Lue lisää uutisia >

banner