Företagsköp

Äventyrsspel kompenserar för olönsam mjölkförsäljning – bybutiken i Pellinge överlever med hjälp av påhittig företagare
Erika Englund får ekonomin att gå runt tack vare innovativa idéer.

Äventyrsspel kompenserar för olönsam mjölkförsäljning – bybutiken i Pellinge överlever med hjälp av påhittig företagare

Att driva en bybutik är inte ekonomiskt lönsamt. Därför utvecklar Erika Englund ständigt sitt företag för att hitta nya sätt att dra in pengar.

| |

De som svär att de aldrig ska bli företagare, brukar vara de som förr eller senare startar eget. För Erika Englund handlade det om att välja mellan att jobba i Pellinge dit hon flyttat med sin man, eller att pendla till ett jobb i Helsingfors.

– Ska jag gå arbetslös och vänta på ett jobb? Jag hade sommarjobbat i butiken och hade planer och visioner för vad man skulle kunna göra med den, berättar Englund.

Trots att hon egentligen inte ville bli företagare tog hon 2009 över Söderby-boden i Pellinge tillsammans med den tidigare ägarens dotter. Nuförtiden är hon ensamföretagare.

Att driva en bybutik i Pellinge med ungefär 260 boende året runt är ändå inte helt lätt ekonomiskt. Den största utmaningen är den ojämna säsongen.

– Jag gör hela januari månads resultat på tre dagar i juli, säger Englund.

Hon vill kunna erbjuda ett brett sortiment hela året, men till exempel mjölken är en enda förlustaffär.

– Jag borde inte sälja mjölk i butiken, men jag kan inte lämna bort den. Jag måste i stället få in pengar från andra produkter, säger Englund.

Dyrt att vara företagare och förälder

De senaste tio åren har Englund inte bara drivit Söderby-boden, utan har också fått tre barn.

– Mitt företagande har ganska långt präglats av mina mammaledigheter och företaget har lidit ekonomiskt av det.

Namn: Erika Englund
Ålder: 36
Bor: i Pellinge
Målsättning som företagare: Att kunna vara en lycklig företagare.

Hon poängterar att en vikarie kostar mer i företaget än vad företagaren gör. Lite krasst säger hon att hon har varit tvungen att ta lån för att kunna finansiera de egna barnen. Därför önskar hon att det under föräldraledigheten skulle finnas ett stöd för småföretagare.

– Jag hoppas att beslutsfattarna tar det på allvar. Att vara hemma ett halvt år och att samtidigt ha en heltidsanställd är en så skrämmande tanke att många unga kvinnor låter bli att bli företagare, säger Englund.

Överlag har den knapra ekonomin fått henne att flera gånger överväga ifall hon ska orka fortsätta driva butiken.

– Men jag är bombsäker på att samhället här ute behöver den. Pellinge som skärgård skulle se annorlunda ut om den här servicen inte skulle finnas här. Om butiken försvinner blir det mindre attraktivt att bo här.

Drygar ut kassan med annat

I stället för att kasta in handduken har Englund valt att utveckla butiken och driva företaget framåt med hjälp av nya metoder. Till exempel förra vintern kom hon på att ställa in ett litet bord och två stolar i butiken. Hon bakade till varje lördag och de som tog med sig en kompis på kaffe och kaka fick kaffet på köpet.

– Det blev en grej och skön stämning i butiken. Människor träffades och möttes och det blev en lägre tröskel att komma in, berättar Englund.

En större satsning är Island Riddles – ett äventyrsspel i skogen som följer boken Hur gick det sen?  av Tove Jansson. Eftersom Jansson har tillbringat mycket tid i Pellinge lyckades Englund skaffa fram en licens från Moomin Characters och utvecklar som bäst spelet med hjälp av ett stöd från ELY-centralen.

Englunds företag hyr också ut en boda för övernattning via Airbnb. Alla extra grejer är ett måste för att ekonomin ska gå runt.

– Livsmedelsförsäljningen minskar. Det är en hårt konkurrensutsatt bransch i Finland och folk är jätteprismedvetna. Jag skulle vilja sälja billigare, men det går inte.

Vill helst vara sin egen chef

För två år sedan köpte Englund ut sin affärspartner i Söderby-boden och har efter det skrivit mer personliga inlägg på bybutikens Facebooksida. Där frågar hon kunderna vilka produkter de vill ha, bjuder in till after work och fungerar som en samlingsplats för Pellingeborna.

Just nu ligger siktet på att utveckla övernattningsverksamheten och Island riddles. Målet är att kunna göra ett så bra resultat att hon skulle ha råd och möjlighet att hålla semester.

Trots utmaningarna skulle Englund inte vilja ge upp sitt företag.

– Jag mår jättebra av att vara i en miljö där jag får prova och testa mina idéer, jag skulle antagligen kvävas i en traditionell miljö. Jag jobbar bäst som mig själv som chef, men ibland är jag en jättesträng chef.

Fakta

Tre enkla tips för att utveckla ett företag

Tänk lönsamt och ekonomiskt. Häng inte fast i något gammalt bara för att det alltid varit så, utan fundera i stället på vad som är lönsamt och kan ge vinst.

Utveckla under lågsäsong. Är ditt arbete säsongsbetonat? Fokusera i så fall på utveckling och utvärdering under lågsäsong när du haft tid att återhämta dig och tankarna får mer utrymme.

Bygg upp i liten skala. Alla utvecklingsidéer behöver inte vara dyra. En företagare kan med små medel testa nya grejer i stället för att göra stora och vågade satsningar.

Tipsen baserar sig på intervjun med Erika Englund.

Har ditt företag anställda? Läs 5 tips för att sköta permitteringen rätt

Permitteringar är en tillfällig åtgärd som svarar på det minskade arbetsbehovet. Det viktiga är att sköta permitteringen rätt – ta vara på expertens tips.

Ett tillfälligt test blir bestående del av affärsverksamhet: Onlinekurserna ger bredare möjlighet att nå ut

Fysioterapi på distans och nya onlinekurser. Fysioterapeut Janna Rosenqvist var tvungen att ställa om sin verksamhet. Nu undrar hon varför hon inte jobbat mer online redan tidigare.

Två företagares erfarenheter från coronavåren: en stängde dörrarna under den värsta krisen, andra har haft en nästan normal vår

Hur ska man göra när vardagen gör en U-sväng? I restaurangbranschen har personalen permitterats för att dra ner på utgifter medan onlinetjänster har varit eftertraktade.

Corona ledde till att lantgården fick ny kundgrupp: unik köttprodukt köptes först av restauranger, nu av privatpersoner

När coronaviruset stängde restaurangerna tappade Hästkulla Gård majoriteten av sin försäljning. En ny kundkrets hittades via reko-ringar och försäljningen är nästan tillbaka till det normala.

130-årigt familjeföretag har överlevt krig och finanskriser – också coronapandemin ska överlevas

Nya produktsegment, hängiven personal och beredskap att reagera snabbt har hjälpt Knorring genom kriserna.

4 fakta om företagssanering – processen kräver uthållighet men kan i bästa fall få företaget upp på benen igen

En företagssanering innebär mycket mer än en skuldsanering. Advokat Jussi Laakkonen berättar i vilka situationer saneringen gör mest nytta.

Förändringsstyrning är vardag i tillväxtbolag – ”Verksamheten måste förnyas”

Det går inte att svara på tillväxt endast genom att jobba hårdare. Det säger Jarna Heinonen, professor i företagande.

Tofuföretag långt före sin tid – en tuff start blev lönsam över 20 år senare

En för tidig ekonomisk satsning på en ny företagsverksamhet blir dyr, men lägger en grund för framtiden. Jalotofus fördel är att de startat långt före alla konkurrenter.

Liten och stor samarbetar: försöker hitta medel för framtidens bokhandel

Lokala bokhandeln Gros i Vasa inleder samarbete med Akademiska bokhandeln. Båda går in som jämbördiga parter.

Ladda mer