Företagsköp

Företagsköp gick snabbt tack vare affärsverksamhetsplan och noggranna kalkyler

Företagsköp gick snabbt tack vare affärsverksamhetsplan och noggranna kalkyler

På bara några veckor gick Jenny Hällfors från tanke till handling när hobbyaffären Paperipilvi i Borgå kom till salu. Hon köpte upp affärsverksamheten och grundade nytt aktiebolag.

| |

Att köpa upp en färdig affärsverksamhet kan vara ett utmärkt sätt att bli företagare. Affärsidén finns redan, men man kan ändå göra den till sin egen.

I maj 2019 märkte Jenny Hällfors att så gott som alla priser var nedsatta i hobbyaffären Paperipilvi i Borgå där hon ofta handlade.

– Jag frågade försiktigt vad som var på gång och försäljaren sa att den tidigare ägaren ska sluta, berättar Hällfors.

Redan på väg ut ur butiken började tankarna snurra – borde hon köpa upp affärsverksamheten?

Hällfors jobbade då som sjukskötare på Borgå sjukhus men hade sedan 2018 drivit en enskild firma där hon sålde egensydda produkter. När hon kom hem från Paperipilvi talade hon med sin dåvarande sambo och senare samma dag med sina företagarföräldrar.

– När jag frågade vad jag borde göra sa de att jag skulle ringa och fråga hur mycket den dåvarande ägaren ville ha för affärsverksamheten. Det var exakt det jag gjorde.

Redan två dagar senare satt hon på Paperipilvi och förhandlade, och två veckor senare hade hon fått ett lånelöfte från banken.

– Jag satt på sjukhusets parkering och väntade på lånelöftet. När det kom gick jag in och sa upp mig. Om jag inte skulle ha haft firmanamnet som bas skulle jag kanske inte ha vågat göra det här, berättar Hällfors.

En annan orsak var att hon redan en tid funderat på att byta jobb på grund av bristfälligheter i ledningen på sjukhuset.

Gjorde affärsverksamhetsplan

Fastän allt gick på bara några veckor gjorde Hällfors en grundlig research om marknaden och bad också om att få ta del av alla viktiga dokument såsom resultaträkning och balansräkning från de tre senaste åren.

– Jag ville dra en slutsats om huruvida verksamheten är lönsam eller inte.

Hon diskuterade mycket med sin pappa som är företagare sedan början av 1990-talet. Hon gick också igenom siffrorna tillsammans med banken.

– Jag gjorde en affärsverksamhetsplan och var tvungen att ta reda på marknaden och göra en uppskattning om hur verksamheten ser ut om två år och fem år. Vad kommer omsättningen att vara?

Eftersom hon köpte upp en existerande affärsverksamhet hade hon faktiska siffror som hon kunde ta hjälp av, men ändå krävde planen mycket tid och omsorg. Fastän arbetet var arbetsdrygt rekommenderar hon det för alla.

Hällfors ansökte också om lånegarantier från Finnvera men fick ett negativt beslut.

– Då fick jag känslan att har jag missförstått något, är det här inte lönsamt? De ringde ändå och förklarade att de är väldigt strikta och att jag inte ska vara orolig.

Då insåg hon att mycket är fast på henne själv om hon ska få företaget att snurra.

Grundade nytt aktiebolag

Om det är en slump att Hällfors köpte upp Paperipilvis affärsverksamhet är det också en slump att den kom till salu. Den tidigare ägaren blev erbjuden en fast tjänst i en annan bransch och ville inte tacka nej.

– Det var också andra som var intresserade att köpa upp affärsverksamheten, men jag hann först, säger Hällfors nöjt.

Företag: Paperipilvi Oy
Bransch: Pyssel- och konstnärstillbehör
Grundat: 2019
Omsättning: ca 200 000 euro
Resultat: ca 14 000 euro
Antal anställda: en deltidsanställd + 2 ägare

Hon och den tidigare ägaren förhandlade om summan genom att bolla offerten av och an några gånger tills båda var nöjda. Hällfors hade bestämt ett pristak på förhand och höll fast vid det.

Det verkliga arbetet började efter att hon tog över. Hon fick hjälp av den tidigare ägaren bland annat med vilka produkter som lönar sig att köpa in. En tidigare anställd fortsatte jobba i butiken, men Hällfors kunde inte erbjuda heltidsarbete så hon slutade.

Ett enormt jobb har varit att inventera butikens närmare 6 000 produkter och skapa ett vettigt system för dem. Också allt från logga till interiör gjordes om.

– Butiken är 144 kvadratmeter stor och inte en endaste hylla står på samma plats.

För Hällfors var det ändå viktigt att affären också i fortsättningen skulle heta Paperipilvi – eftersom det är känt bland Borgåbor och en omtyckt butik med bra rykte. Efter att den tidigare ägaren bytte namn på sitt företag grundade Hällfors aktiebolaget Paperipilvi Oy.

Vet nu vilka produkter som säljer bäst

På ett drygt år har det hunnit hända massvis. Bland annat har Hällfors fått en ny delägare i företaget och en stor milstolpe nåddes när webbshoppen öppnade under hösten 2020.

Fastän Hällfors läste på mycket om affärsverksamheten har hon fått lära sig mycket via praktiska situationer.

– I mitten av augusti ifjol kom första kunden och frågade mig om var jag har julsakerna. Det var 25 grader varmt ute så jag kunde inte förstå att någon skulle julpyssla, berättar Hällfors.

Och fastän hon själv pysslat mycket har hon varit tvungen att lära sig om olika material och tekniker och vad kunderna vill ha.

– Nu vet jag vilken 20 procent som säljer bäst och vilket område jag vill utveckla.

Hon har också delat upp butiken i tydliga avdelningar och tog i bruk de stora skylfönstren.

– Det är utmanande när solen gassar på hela dagen, allt man sätter där kommer att blekas. Men nu kommer många in och säger att de inte visste att en sådan här butik finns i Borgå, säger Hällfors.

Fakta

Fyra tips för att köpa upp en affärsverksamhet

Titta på siffrorna. Gå igenom företagets ekonomi noga. Är verksamheten lönsam? Om vissa siffror inte är lönsamma kan du också tänka på hur du kunde göra det i stället.

Ha ett öppet sinne. Om du köper en existerande affärsverksamhet behöver du inte följa samma spår som den tidigare företagaren. Med ett nytt eget företag kan du göra vad som helst, men har ändå den tidigare affärsverksamheten att luta dig mot.

Vad vill du offra? Det är viktigt att du har klart för dig hur mycket du är redo att offra för företaget och sedan står fast vid det beslutet. Arbetet kan lätt ta över livet, speciellt om det är roligt.

Våga chansa. Jenny Hällfors visste att en liknande chans som Paperipilvi inte skulle ramla i famnen på henne på nytt. Hon tänkte att de flesta på sin dödsbädd ångrar det som blev ogjort, inte det som faktiskt gjordes.

Tipsen baserar sig på intervjun med Jenny Hällfors.

Färsk företagare blåste nytt liv i hundraårig delikatessaffär

Delikatessbutiken Liisa Koski i Vasa förvandlades till ett fräscht och nytt koncept i händerna på Johanna Kuoppamäki och Emma Vasström.

Funderar du på att köpa eller sälja? Så här går ett företagsköp till

Ett företagsköp följer samma mönster oberoende av om det är du som säljer eller köper. Det viktigaste är att reservera tillräckligt med tid.

En gyllene regel i företagsaffärer: Berätta för alla vad förändringen innebär

Martinex vd Riia Sandström vet hur man tar ett nytt företag i besittning – med hjälp av öppen kommunikation och genom att lyssna på personalen.

Har du koll på försäljningsskicket av ditt företag? Putsa bort allt onödigt i tid

Det lönar sig att ta hand om företagets siffror, kunnande och image redan före man ens planerar att sälja.

Ladda mer