Hantera förändringar
Efter ett år av osäkerhet hoppas företagarna på större tillväxt och att allt normaliseras under 2021
I mars ändrades planerna för många företagare och få saker blev som tänkt. Två företagare tittar tillbaka på 2020 och har stora förhoppningar inför 2021.
Rekordsommar efter skral vår: Allt ändras från dag till dag, man vet ingenting om morgondagen
Coronaåret har varit omvälvande för det privatägda Hotel Astor, men hotellet har klarat sig tack vare en bra buffert och en förmåga att anpassa sig till det rådande läget. Sociala medier har blivit en viktig ny kanal.
Serieföretagaren Kim Heiniö har haft fingrarna med i spelet i runt 100 restaurangkoncept: ”Jag har haft en företagarsjäl hela mitt liv”
Stora risker, bra tur, bra människor och lite dumdristighet har varit vägen till framgång. Soupster Familys grundare vet att man ibland måste våga gå "all in".
Företagandet fortsätter trots konkurs: 31-årig serieföretagare har upplevt nästan alla företagets faser
Johannes Laine som har varit med i ungefär 15 företag låter inte en konkurs bromsa upp farten. Han har fullt upp med sina andra företag och takten bara ökar.
Har ditt företag anställda? Läs 5 tips för att sköta permitteringen rätt
Permitteringar är en tillfällig åtgärd som svarar på det minskade arbetsbehovet. Det viktiga är att sköta permitteringen rätt – ta vara på expertens tips.
Växlade från vd-post till löneanställning: ”Nu kan jag koncentrera mig på mitt ledarskap”
Som företagare är man tvungen att göra allt själv, som anställd tar någon annan hand om det administrativa. Den erfarna företagaren Rasmus Nybergh ser fördelar med bägge.
Ett tillfälligt test blir bestående del av affärsverksamhet: Onlinekurserna ger bredare möjlighet att nå ut
Fysioterapi på distans och nya onlinekurser. Fysioterapeut Janna Rosenqvist var tvungen att ställa om sin verksamhet. Nu undrar hon varför hon inte jobbat mer online redan tidigare.
Två företagares erfarenheter från coronavåren: en stängde dörrarna under den värsta krisen, andra har haft en nästan normal vår
Hur ska man göra när vardagen gör en U-sväng? I restaurangbranschen har personalen permitterats för att dra ner på utgifter medan onlinetjänster har varit eftertraktade.
Corona ledde till att lantgården fick ny kundgrupp: unik köttprodukt köptes först av restauranger, nu av privatpersoner
När coronaviruset stängde restaurangerna tappade Hästkulla Gård majoriteten av sin försäljning. En ny kundkrets hittades via reko-ringar och försäljningen är nästan tillbaka till det normala.
Corona försvårar importen – goda förhållanden till kunder hjälper importföretag genom svåra tider
Som importör är man beroende av leveranskedjan och produkttillverkarna – hur ska man garantera att allt fungerar i undantagstillstånd? Silux har satsat på långvariga kunderelationer.
130-årigt familjeföretag har överlevt krig och finanskriser – också coronapandemin ska överlevas
Nya produktsegment, hängiven personal och beredskap att reagera snabbt har hjälpt Knorring genom kriserna.
4 fakta om företagssanering – processen kräver uthållighet men kan i bästa fall få företaget upp på benen igen
En företagssanering innebär mycket mer än en skuldsanering. Advokat Jussi Laakkonen berättar i vilka situationer saneringen gör mest nytta.
Förändringsstyrning är vardag i tillväxtbolag – ”Verksamheten måste förnyas”
Det går inte att svara på tillväxt endast genom att jobba hårdare. Det säger Jarna Heinonen, professor i företagande.
Liten och stor samarbetar: försöker hitta medel för framtidens bokhandel
Lokala bokhandeln Gros i Vasa inleder samarbete med Akademiska bokhandeln. Båda går in som jämbördiga parter.
Dags att avsluta firman? 8 tips för att nedläggning av företag
Det kan ta upp till ett halvår att lägga ned företagsverksamheten.
Mjölkpriset fortsatt lågt: mjölkbonden får vänta med investeringar
Det är tuffa tider för mjölkproducenter, men alla bönder är inte redo att ge upp.
5 saker du bör veta om konkurs – som värst en flera år lång process
Att gå i konkurs har inte längre samma stämpel som förr. En konkurs är inte ett hinder för att företagaren kan få ett jobb eller kan grunda ett nytt företag.
20 förändringens år i filmbranschen: Inte ens pensionering får företagarpar att sluta arbeta på sin biograf
Kino Olympia i Hangö drivs av numera pensionerat företagarpar – för dem är det viktigaste att filmerna fortsätter snurra.
Samarbete kring matsvinn ledde till ny produkt: inhemsk tomatsås vill tävla med italienska såser
Efter lång produktutveckling blir svinntomater från Närpes Grönsaker inhemsk tomatsås hos Jävla Sås Bolag.
Brandolycka förstörde hela verksamheten och tvingade företaget att börja från noll
Tofags affärsverksamhet låg på is i två år efter branden. Familjeföretaget bytte träull mot ett markcenter.
Funderar du på export? Skaffa en agent
Vandaföretaget Klippan har agenter i 21 länder. Export via agent eliminerar riskerna och öppnar upp för nya marknader.
Trots två konkurser fortsätter känd dokumentärfilmare med nytt företag
Innehållet blev fallet för Michael Francks förra företag men det är också innehållet som fick honom att börja om från början än en gång.
Små företag ska specialisera sig
Godistillverkaren Brunberg i Borgå är ett anrikt familjeägt företag där styrelsen och den externt rekryterade vd:n har klart definierade roller.
En företagare måste reagera snabbt på förändringar
Tom Allen hade redan dragit sig tillbaka från sitt företag då en kris tvingade honom att igen ta över ansvaret.
Tillväxtföretag rasade över en natt – hur ska man komma över det?
Som företagare går det aldrig att vara helt förberedd. Det fick Micke Paqvalén lära sig när Kioskeds omsättning och hans egen hälsa störtdök.
Suvi Widgrén vet hur man fattar stora beslut – hon sålde sin företagsverksamhet och ansökte om konkurs
Stora förändringar har bjudit på hela känsloregistret för Suvi Widgrén. Företagandet byttes ut mot lönearbete.