Hantera förändringar

20 förändringens år i filmbranschen: Inte ens pensionering får företagarpar att sluta arbeta på sin biograf
Ända sedan starten har Keijo Alanen tryckt upp planscher med veckans filmer som han för ut till butikerna och företagen i Hangö.

20 förändringens år i filmbranschen: Inte ens pensionering får företagarpar att sluta arbeta på sin biograf

Kino Olympia i Hangö drivs av numera pensionerat företagarpar – för dem är det viktigaste att filmerna fortsätter snurra.

|

Förnyelse är oundvikligt i alla branscher, men i filmbranschen har digitaliseringen ändrat på det mesta. Företagarparet Keijo och Eeva Alanen har drivit biografen Kino Olympia i 20 år i Hangö.

När paret Alanen tog över biografen 1999 hade de två gamla maskiner från 1930-talet. För några år sedan byttes de fysiska filmrullarna ut mot digitala utgåvor.

I samband med att tekniken förnyades har själva visandet av filmerna blivit enklare, eftersom biografen inte längre behöver de fysiska kopiorna av filmerna såsom tidigare.

– Nu när det är digitalt behöver vi inte längre kämpa för filmerna, men det har i stället blivit svårare att veta vad man ska välja, berättar Keijo Alanen.

Samtidigt har arbetet med marknadsföringen ändrat totalt. Tidigare räckte det kanske med annonser i lokaltidningarna, nu måste man finnas på Facebook och andra sajter vilket har krävt en hel del inlärning.

– På det viset har det ändrats mycket, säger Alanen.

Bra service en grundsten

Redan från starten har paret Alanen varit tvungna att vara innovativa för att locka publik till salongen i Hangö med endast 8 500 invånare.

– Vi fick inte hyran betald i början, så då tänkte jag att vi måste göra något.

Företag: Kino Olympia (KA Movie)
Bransch: Film
Grundat: 1999
Omsättning: 140 000 euro
Resultat: 48 000 euro
Antal anställda: 2

Alanen gick bland annat till de lokala företagen och frågade om de skulle vara intresserade av att erbjuda biljetter till sina anställda. Han lanserade också dagsföreställningar där det alltid ingår kaffe i biljetten.

– Det är en lite annorlunda föreställning. Publiken kommer in och dricker kaffe och pratar med varandra, sedan visas filmen, förklarar Alanen.

Speciellt för många äldre har kaffebjudningen blivit ett viktigt samlingsställe där man kan få nya vänner.

– I början funderade jag om man ens kan göra sånt och var skraj när vi lade in annonsens i tidningen, men det har gått bra. Ibland har vi mer folk på dagen än på kvällarna.

Bra service har varit en grundsten under alla åren. Alanen säger att det viktiga är att vara vänlig och ta till sig publikens önskemål gällande filmer.

Investeringar så småningom

Till en början hyrde paret Alanen lokalen där biografen finns, men för 14 år sedan skulle fastigheten säljas och de stod inför ett stort beslut.

– Vi köpte aktierna för att kunna behålla biografen. Vi hade just fått nyare maskiner så vi var tvungna att köpa och ta skulder, berättar Alanen.

Under de gångna 20 åren har ekonomin varit tight och investeringar har gjorts så småningom.

– Vi har hela tiden försökt ta det lugnt med att köpa nytt. Det är viktigt att hålla i gång biografen, så det betyder att man inte kan göra allt på en gång. Om man köper för mycket och tar stora skulder går det dåligt.

Under åren har projektorerna bytts två gånger, filmduken en gång och i fjol köptes nya stolar och golvet gjordes om.

– Vi borde ha bytt stolarna tidigare, men det fanns inte pengar för det. Vi har hela tiden sparat pengar för investeringar.

Den nya digitala projektorn och de nya stolarna hade inte varit möjliga att köpa utan stöd från Finlands filmstiftelse. För projektorn fick Kino Olympia 58 000 euro i stöd och för de nya stolarna 65 000 euro. Också Hangö stad bidrog till stolarna.

Drömmer om semester

Nu har paret Alanen redan gått i pension men de fortsätter arbetet med biografen. För Keijo och frun Eeva, som blev valda till årets företagare i Hangö i fjol, är det viktigt att biografen hålls kvar i Hangö. Efter alla år som de har lagt ner på Kino Olympia vill de ge det några år till.

– Vi har det ekonomiskt bättre nu när vi är pensionärer. Vi får pension och behöver inte betala pensionsavgiften.

Det innebär att Kino Olympia också har kunnat betala av skulderna från tidigare år.

Paret Alanen önskar sig ändå lite ledighet – men för det krävs filmer som de tror att inte ska locka så stor publik.

– Nu är det så mycket bra filmer att vi inte hinner ha semester.

Årligen har biografen ungefär 12 000–15 000 besökare varav de flesta biobesöken sker under sommaren. Filmerna visas alltid – också om det bara finns en människa i salongen.

Keijo Alanen drömmer om att en dag kunna anställa hjälp, men vet inte om det är ekonomiskt möjligt. I framtiden kan det bli aktuellt att hyra ut eller sälja biografen till någon annan.

– Men nu ska vi njuta av de nya bänkarna, säger Alanen.

Fakta

Keijo Alanens råd

Ge inte upp. Det tar två till tre år att ekonomin börjar snurra, ge inte upp efter ett år.

Investera inte för mycket i början. Man ska inte investera så mycket i början att man inte har råd med att driva verksamheten. Enligt Alanen lönar det sig inte att fixa allt perfekt från början, utan man kan utveckla så småningom.

Se till att vara ledig också. Under en period med lite sämre filmer stänger paret Alanen biografen för en till två veckor. Ledigheten är viktig för att man ska orka.

Mjölkpriset fortsatt lågt: mjölkbonden får vänta med investeringar

Det är tuffa tider för mjölkproducenter, men alla bönder är inte redo att ge upp.

Gigantiskt hopp till en högre nivå – åländskt fiskodlingsföretag har mångdubblat sin odlingsvolym

Stora investeringar i fiskodlingstillstånd har hjälpt Brändö Lax att växa. Skärpta regler gör fiskodling miljövänligare men också svårare.

Affärsängel går igenom 100 startups årligen – investerar i två eller tre

Efter 30 år som anställd inom internationell industri hjälper affärsängeln Peter Friis startups att utveckla verksamheten och vässa strategin.

Nya företagares stötesten: För lite kapital

I nya företag behövs kapital för att täcka också överraskande kostnader. Nyföretagarcentral hjälpte bussföretagare Peter Norrgård med kalkylerna.

Ladda mer