Hantera förändringar

Företagandet fortsätter trots konkurs: 31-årig serieföretagare har upplevt nästan alla företagets faser

Företagandet fortsätter trots konkurs: 31-årig serieföretagare har upplevt nästan alla företagets faser

Johannes Laine som har varit med i ungefär 15 företag låter inte en konkurs bromsa upp farten. Han har fullt upp med sina andra företag och takten bara ökar.

| |

En företagare borde alltid ha 3–7 parallella projekt. Det rådet har serieföretagaren Johannes Laine följt rätt så konkret under de senaste åren – han har varit med i cirka 15 företag.

– Det här är säkert en sjukdom, säger Laine och skrattar.

Han konstaterar att serieföretagandet passar hans natur – han får göra många olika saker och vara med om att starta upp nytt. För andra rekommenderar han nödvändigtvis inte 3–7 parallella projekt.

– Det här kan vara väldigt stressigt för många, det lönar sig att göra sin egen grej.

Allt började för tio år sedan i Jyväskylä i yrkeshögskolan Tiimiakatemia, där Laine studerade företagande via praktiska studier. Därifrån härstammar också rådet om att ha parallella projekt.

– Då förstod jag vad företagandet innebär och sedan utvecklades allt snabbt.

Han var med i Tiimiakatemias andelslag, men grundade sedan ett aktiebolag med sina vänner. Efter det började hans karriär som serieföretagare. Största delen av företagen som han medverkat i har varit i startfasen.

– Jag har inget stort kapital att bidra med. Företagen har värderat min tid och arbetsinsats och den vägen har jag kommit med.

Namn: Johannes Laine
Ålder: 31
Bor i: Träskända
Målsättning som företagare: Att skapa succéer samtidigt som han njuter, reser och lever sina drömmar dag efter dag.

För tillfället är Laine aktivt med i tio olika företag: kaféer, en restaurang och ett daghem i Kervo.

– När man är med i mycket krävs väldigt stark självkännedom, att man vet sin roll, har gott självförtroende och kan koncentrera sig på det väsentliga.

För Laine har det tagit länge att komma till punkten att han vet var han behövs och var inte.

Coronaviruset blev ett för hårt slag

Under hösten gick Laines Oh my goodness-kafé och yogastudio i Berghäll i Helsingfors i konkurs. Nu har Laine upplevt nästan alla företagets faser förutom en exit.

– Jag har aldrig haft det som målsättning, jag gillar att vara med.

Han kan inte säga vilken företagsfas som varit mest lärorik. Som ny företagare var startfasen utmanande, nu upplever Laine att konkursen är en berikande period som förhoppningsvis kommer till nytta senare.

Kaféets konkurs är faktiskt redan Laines andra konkurs. Ett kafé som han grundade i Sverige 2018 var verksamt i ett halvår och gick sedan i konkurs. Det tog länge att slutföra konkursen, den blev klar först i höstas.

– Oh my goodness är alltså den första konkursen där jag hade både känslor och pengar på spel, säger Laine.

Han berättade öppet om konkursen både på sina egna och kaféets sociala medier och fick hundratals meddelanden av kunder som berättade hur fina stunder de upplevt i kaféet och yogastudion.

– Det var väldigt fint och gripande. Men coronaviruset blev för tufft för oss. Vi skulle ha skjutit oss själv i foten om vi hade fortsatt.

Laine känner igen skammen som kopplas ihop med konkurser, fastän han inte själv kände skam. Andras sätt att prata om saken visade ändå hur många fortfarande upplever konkurser.

– Många antog att det var världens värsta läge och att allt var jättetungt för mig. Det är snarare tvärtom, jag tycker det är coolt att man kan prata om allt.

Konkursbeslut fattades på en vecka

När coronaviruset slog till i våras började Oh my goodness aktivt utveckla nya produkter och tjänster, men Laine säger att de kunde ha gjort ännu mer.

– Nu som efterklok inser jag att vi borde ha letat efter stora investerare, konstaterar han.

Själva konkursbeslutet fattades på en vecka.

– När nyheterna om en andra våg började komma konstaterade vi tillsammans med ägarna att det inte längre är någon idé. Försäljningen minskade med 40 procent från en redan dålig nivå.

Efter konkursen har Laine fokuserat på återhämtning – och att ta hand om sina andra företag.

– Det är bra att behandla konkursen så att en känsla av misslyckande inte stannar med en. Kaféet var en kär arbetsgemenskap i fyra års tid. Jag vill ta egentid och prata med människor om det.

Jobbar gärna tillsammans med andra

En konkurs i ett företag lyckas ändå inte bromsa upp Johannes Laines fart. Jes Tools som riktar sig till småföretagare har redan sett dagens ljus. Företaget erbjuder tjänster som hjälper företagare att få bättre koll på sin riktning.

– Det finns gott om arbete med de existerande företagen. Det känns som att farten bara ökar.

Fastän Oh my goodness gick i konkurs tänker Laine med värme tillbaka på vårens gemensamma kraftansträngningar med andra företagare.

– Vi bytte bland annat nyhetsbrev med varandra. Jag har än en gång lärt mig att det inte lönar sig att göra sådant här ensam.

Laine rekommenderar alla företagare att tänka på sin näromgivning – vem kunde man samarbeta med?

– Hitta människor som du vill jobba med. Företagandet är tyngst, svårast och tråkigast när man gör det ensam.

Fakta

Johannes Laines 3 tips för företagare

Vem är din drömkund? Tänk alltid på vem produkten eller tjänsten riktar sig till och fatta beslut i enlighet med det. Om man inte tänker på detta, är det lätt att man gör saker för fel människor.

Var öppen och samarbeta. Våga prata öppet om det du funderar på och be också om hjälp om du behöver. Vem kunde du samarbeta med?

Tillräckligt stor buffert. Det lönar sig inte att använda alla pengar till utveckling. Ha gärna tre månaders fasta utgifter i kassan. Då har du lite buffert när krisen slår till.

Suvi Widgrén vet hur man fattar stora beslut – hon sålde sin företagsverksamhet och ansökte om konkurs

Stora förändringar har bjudit på hela känsloregistret för Suvi Widgrén. Företagandet byttes ut mot lönearbete.