Hantera förändringar

Efter ett år av osäkerhet hoppas företagarna på större tillväxt och att allt normaliseras under 2021

Efter ett år av osäkerhet hoppas företagarna på större tillväxt och att allt normaliseras under 2021

I mars ändrades planerna för många företagare och få saker blev som tänkt. Två företagare tittar tillbaka på 2020 och har stora förhoppningar inför 2021.

| |

Efter att coronapandemin nådde Finland har inget varit sig likt. Vi har pratat med två företagare som båda fått nya lärdomar och insikter under det gångna året. Förhoppningarna inför 2021 är att allt så småningom återgår till det normala och att företagen kan se större tillväxt än i år.

Hemleveranser av bilar blev årets grej

Rasmus Lönnqvist, vd för Vasabaserade Prestige Car Center

”2020 har varit en bra fortsättning på 2019. Vårt mål är att ha tillväxt och det har vi lyckats med.

2021
Rasmus Lönnqvist. Bild: Mikael Nybacka

Helsingforsfilialen som vi öppnade i mars har inte fått samma början som vi planerat, där var det kämpigare att komma i gång. Vi öppnade just när coronan slog till och borde kanske ha hittat rätt säljare från början.

När pandemin började visste vi inte hur den skulle drabba bilmarknaden, men överlag når vi en god tillväxt i år. Inte kanske exakt det jag hade förväntat mig, men man får vara nöjd och tacksam.

Eftersom många varit hemma och inte velat röra sig så mycket i Finland har vi haft jättemycket hemtransporter – 30 procent av alla bilar vi sålt i år. Det är säkert en sak som kommer att hålla i sig. Det innebär en kostnad för oss, men kan också innebära möjligheter om man får till en affär lättare. Kunden behöver inte ta ledigt en hel dag för att åka efter bilen.

Det har blivit långa arbetsdagar för mig så nästa år är mitt mål att vara mer hemma och försöka prioritera familjen mer. Jag har inte åkt tåg sedan början av mars så det har blivit utdragna dagar när jag åkt till Helsingfors.

Jag har också påmints om att det kan gå bra i dåliga tider, bara man kämpar på. Vi har mycket på gång för tillfället och stora förväntningar inför 2021 och vad allt det kan föra med sig.

Förhoppningen är att vi kan fortsätta med en god tillväxt och försöka få Helsingfors att rulla på ordentligt. Vi kommer inte att etablera oss i fler städer. Jag ser ingen nytta i det, eftersom vi har hemleverans. Däremot kommer vi att öka volymen på nuvarande verksamhetsställen och marknadsföra våra hemleveranser mer.”

Tillväxt med lånade pengar

Amanda Rejström, vd för startup-bolaget Spark Sustainability

”Om jag ska summera allt i ett ord så har året varit kaotiskt. Det tyngsta är att det varit så mycket osäkerhet, i en företagsverksamhet är det skönt att kunna planera. Men karakteristiskt för året är att allting ändras hela tiden och man får hitta andra produkter eller infallsvinklar. Man anpassar sig.

2021
Amanda Rejström. Bild: Johanna Rosenlew

Vi vet inte heller hur ekonomin kommer att repa sig och hur våra kunder reagerar på den ekonomiska krisen. Just nu är det svårt att se in i framtiden.

Samtidigt har året varit jätteroligt och det sker mycket på daglig basis. Vi har vuxit, men med lånade pengar.

Omsättningsmässigt blev året dåligt, vi kom inte ens till hälften av den summa som vi hade planerat. Tiden som har gått åt till att internt ändra om hela tiden är bort från försäljningstiden. Vi har också stött på lägen där kunderna inte kunnat köpa projekt av oss för att de inte varit säkra på sitt kassaläge.

En utmaning i år har varit att hantera osäkerheten och att leda teamet. När man inte sitter på samma kontor är det svårare att veta att teamet mår bra, jobbar med rätt grejer och att alla har den information som de behöver för att fatta vettiga beslut.

Jag har lärt mig att det alltid lönar sig att ha en plan B, att arbeta med scenarier och att utvärdera risker. Det är bra att ha en prioriteringslista: om allt börjar gå åt skogen, vad är det viktigaste för oss? Vilka mål är de viktigaste för oss under året? Det är bra att veta det så att man inte tappar sikte mitt i kaoset.

Nu hoppas vi på en lyckad nästa investeringsrunda och att vi får fortsätta växa. 2021 tar vi vid där vi slutade planera i början av det här året. Alltså nu försöker vi komma i kapp där vi tappat mark.

I början av nästa år lanserar vi 1.0-versionen av vår app och det är en stor grej. Vi fortsätter också att göra utsläppsberäkningar för andra företag. Vi lär oss jättemycket av det och det är viktigt att hjälpa andra bolag att förstå sin klimatpåverkan.”

Ett tillfälligt test blir bestående del av affärsverksamhet: Onlinekurserna ger bredare möjlighet att nå ut

Fysioterapi på distans och nya onlinekurser. Fysioterapeut Janna Rosenqvist var tvungen att ställa om sin verksamhet. Nu undrar hon varför hon inte jobbat mer online redan tidigare.

Två företagares erfarenheter från coronavåren: en stängde dörrarna under den värsta krisen, andra har haft en nästan normal vår

Hur ska man göra när vardagen gör en U-sväng? I restaurangbranschen har personalen permitterats för att dra ner på utgifter medan onlinetjänster har varit eftertraktade.

Corona ledde till att lantgården fick ny kundgrupp: unik köttprodukt köptes först av restauranger, nu av privatpersoner

När coronaviruset stängde restaurangerna tappade Hästkulla Gård majoriteten av sin försäljning. En ny kundkrets hittades via reko-ringar och försäljningen är nästan tillbaka till det normala.

130-årigt familjeföretag har överlevt krig och finanskriser – också coronapandemin ska överlevas

Nya produktsegment, hängiven personal och beredskap att reagera snabbt har hjälpt Knorring genom kriserna.

4 fakta om företagssanering – processen kräver uthållighet men kan i bästa fall få företaget upp på benen igen

En företagssanering innebär mycket mer än en skuldsanering. Advokat Jussi Laakkonen berättar i vilka situationer saneringen gör mest nytta.

Förändringsstyrning är vardag i tillväxtbolag – ”Verksamheten måste förnyas”

Det går inte att svara på tillväxt endast genom att jobba hårdare. Det säger Jarna Heinonen, professor i företagande.

Tofuföretag långt före sin tid – en tuff start blev lönsam över 20 år senare

En för tidig ekonomisk satsning på en ny företagsverksamhet blir dyr, men lägger en grund för framtiden. Jalotofus fördel är att de startat långt före alla konkurrenter.

Liten och stor samarbetar: försöker hitta medel för framtidens bokhandel

Lokala bokhandeln Gros i Vasa inleder samarbete med Akademiska bokhandeln. Båda går in som jämbördiga parter.

Framgång är teamarbete – vd:n lever i nuet och styrelsen blickar långt framåt

I Muminvärlden i Nådendal är det nästan lika harmoniskt som i Mumindalen – styrelse och vd för en aktiv diskussion och kompromissar när det behövs.

Ladda mer