Hantera förändringar

Ett tillfälligt test blir bestående del av affärsverksamhet: Onlinekurserna ger bredare möjlighet att nå ut
Under distanskurser har fysioterapeut Janna Rosenqvist varit tvungen att ge ännu bättre verbala instruktioner, till exempel hur en kund kan undersöka sitt bäckenbotten själv. Det hoppas hon att ska gynna det vanliga mottagningsarbete i framtiden.

Ett tillfälligt test blir bestående del av affärsverksamhet: Onlinekurserna ger bredare möjlighet att nå ut

Fysioterapi på distans och nya onlinekurser. Fysioterapeut Janna Rosenqvist var tvungen att ställa om sin verksamhet. Nu undrar hon varför hon inte jobbat mer online redan tidigare.

|

När coronaviruset slog till i våras var det många fysiska tjänster som tillfälligt fick sätta lapp på luckan. Fysioterapeut Janna Rosenqvist som jobbar inom kvinnohälsa valde själv att stänga ner den fysiska verksamheten efter att hon vägt för- och nackdelar med att fortsätta ha träffar med sina kunder. Vanligtvis träffar hon 5–6 kunder per dag.

– Jag har haft mottagning sedan hösten 2018, så det var förra året som allt började rulla på ordentligt så det var bittert att stänga ner, säger hon.

Rosenqvist beskriver den första tiden som chockerande och skrämmande – det tog tid att inse vad som hänt. Också hennes man var så gott som arbetslös och parets lilla son var hemma på dagarna från dagiset.

Hon fick stöd av Helsingfors stad och hyresvärden för kliniken där hon jobbar sänkte hyran.

– Det gjorde att jag klarade mig ganska bra.

Började med distanskurser

Efter att den första chocken från pandemin lagt sig insåg Rosenqvist att hon måste hitta på något nytt. Hon har en bakgrund som idrottare och är van vid motgångar.

– Man ska inte ge upp, utan kämpa vidare och fortsätta sträva efter samma mål.

Namn: Janna Rosenqvist
Ålder: 34
Bor: Helsingfors
Motto som företagare: Man måste våga för att vinna.

Den motivation och målmedvetenhet som hon lärde sig som sprintlöpare har hon också haft nytta av som ensamföretagare.

Ungefär två veckor in i pandemin föreslog en bekant att hon skulle börja ordna distanskurser och det sådde ett frö hos Rosenqvist.

Hon är specialiserad på bäckenbotten och inriktad mot gravida, nyförlösta och kvinnor med gynekologiska besvär, men eftersom det redan fanns ett stort utbud av kurser inom det området undrade hon om det är någon poäng att starta upp något eget.

– Min bekant var själv gravid och via henne fick jag kicken för att satsa på att få i gång en kurs.

Några månader senare är Rosenqvist nöjd över att hon vågade testa nytt, kurserna har fått ett bra mottagande.

Däremot har kunderna inte varit lika lockade av fysioterapi på distans, nu hoppas hon att fler skulle vilja testa det.

– Jag brukar göra mycket manuella behandlingar och det kan man inte göra via video men konsultation och ”check-ups” fungerar mycket bra online.

Nya arbetsmetoder

När idén om distanskurser och distansmottagning tagit form började Rosenqvist bolla med sin man som också hjälpte till med design och grafik.

Den fysiska mottagningen var två månader på paus, men i början av maj började hon träffa kunder igen, men med delvis ändrade rutiner.

I början hade Rosenqvist alltid munskydd och frågade om kunden också ville ha. Nu använder hon munskydd endast med de kunder som föredrar det. Hon följer också noga med situationen.

Att jobba på nya sätt har gett mersmak. I fortsättningen tänker hon erbjuda till exempel kontrollbesök på distans ifall kundens situation tillåter det.

– Då har man en möjlighet att upprätthålla en progressiv rehabilitering. Det här är ett nytt arbetsmedel som jag kan utnyttja i framtiden, säger Rosenqvist.

Vill fortsätta med onlinekurser

En utmaning med att träffa kunder via video har varit att det krävs ännu tydligare instruktioner för hur någon ska göra.

– Jag har märkt att verbala meddelanden kan missförstås, så jag hoppas att den här erfarenheten kommer att gynna det vanliga mottagningsarbetet.

Rosenqvist har också fått lära sig nya system såsom Zoom, men säger att det sist och slutligen gick rätt smidigt. För onlinekurserna som riktar sig till gravida och mammor har det också ingått en e-bok, för en del kurser har hon spelat in övningar på video som hon skickat till deltagarna.

– Det är en extrabonus till livetimmarna. Och de som inte kan delta i livetimmen får så klart inspelningen av träffen, berättar Rosenqvist.

Kurserna vill hon gärna fortsätta med, kanske främst för att de har öppnat upp nya marknader.

– Jag förstår inte varför jag inte tidigare utnyttjat mer distansmöjligheter. I en kurs var en deltagare från Norge och en annan från Kouvola. Onlinekurserna ger bredare möjligheter att nå utanför Helsingforsregionen.

Också kunderna har varit nöjda med konceptet. Rosenqvist påminner om att en stor del av fysioterapi är psykofysiskt – många känner en oro för hur de ska göra och ibland kan det finnas bakomliggande trauman från graviditeten eller förlossningen.

– Så det är bra att de får bolla tankar och jag kan hjälpa dem på vägen – allt detta kan påverka den fysiska rehabiliteringen. Man måste se människan som en helhet, säger Rosenqvist.

Fakta

3 tips för att utveckla dina tjänster

Lägg upp mål för dig själv. Vad vill du? Vad är det stora målet med ditt företag? Vad kunde vara bra och relevanta delmål? Vilka möjligheter har du?

Testa online. Kan du skapa en onlinekurs och nå en större kundbas? Kombinera din kunskap och erfarenhet med nya digitala metoder.

Utnyttja ditt nätverk. Bolla med kollegor från samma bransch. Speciellt nu under covid-19 har Janna Rosenqvist märkt att många vill samarbeta och hjälpa varandra. ”Det har fört samman småföretagare.”