Hantera förändringar

Samarbete kring matsvinn ledde till ny produkt: inhemsk tomatsås vill tävla med italienska såser
Målet för Jävla Sås Bolag är att ta all svinntomat i användning, men enligt grundaren Kaius Gestranius har de en lång väg att gå. Foto: Tommi Vilkko

Samarbete kring matsvinn ledde till ny produkt: inhemsk tomatsås vill tävla med italienska såser

Efter lång produktutveckling blir svinntomater från Närpes Grönsaker inhemsk tomatsås hos Jävla Sås Bolag.

|

Ett samarbete med ett annat företag kräver rätt ingredienser. Jävla Sås Bolag hittade den rätta och efterlängtade ingrediensen hos Närpes Grönsaker.

De svinntomater som nu skeppas från Närpes till Villmanstrand har tidigare blivit biobränsle, men på Närpes Grönsaker är man glada över att de kan bli inhemsk tomatsås i stället. Jävla Tomatsås ska bli en bestående produkt på butikshyllorna, men vägen till en färdig sås var inte enkel.

”Ingen har gjort det här tidigare i Finland”

Jävla Sås Bolags grundare och såsmästare Kaius Gestranius

”Redan 2017 när vi grundade Jävla Sås Bolag sökte vi efter finsk tomatsås men hittade inte någon, så då fick vi idén att laga den själva. Men priset på tomater i Finland varierar med flera euro under sommar och vinter, så vi skippade tanken.

2018 var vi på en mässa och där stod en kille i tomatskjorta framför oss, det var Jonas Lundström från Närpes Grönsaker. Han sa att de har jäkligt mycket svinntomater som inte har något smakfel, men är konstiga i storlek. Han frågade mig om jag kan hitta på något med tomaterna.

Företag: Jävla Sås Bolag Ab
Bransch: Livsmedel
Grundat: 2017
Omsättning: 175 000 euro
Resultat: Minusresultat
Antal anställda: 2–4 beroende på säsong

Matsvinn på den här nivån är helt onödig. Varför slänga tomater i bioavfallet och skeppa tomatsås från Italien? Det här är en konkret sak som vi gör för klimatet.

Vi började med att göra tester men fick inte till rätt konsistens. Då insåg vi att vi inte behöver göra det så invecklat – vi kan ju bara göra en tomatsås i stället för att ympa det i våra existerande såser.

Ingen har gjort det här tidigare i Finland. Med hjälp av en innovationssedel höll vi på med produktutveckling i över ett år. Vi letade också efter utomstående tillverkning, men ingen hade passliga maskiner.

I Italien finns maskiner att få, men på vissa ställen skrattade de ut oss. I Italien processar små maskiner 30 000 kg tomater i timmen, för oss handlar det om ungefär 1 000 kg under högsäsong.

De inhemska tomaterna är inte optimala för sås eftersom de är salladstomater med hög vätskehalt. Nu har vi en liten italiensk maskin som suger ut vätskan, sedan mosar vi tomaterna och kokar ihop till en sås och tillägger lite kryddor.

Alla familjer använder tomatsås så det är en produkt som har åtgång. Vår sås är inte billig, men när man kör i gång är inget billigt. Med ny utrustning hoppas jag att vi ska kunna tävla med italienska tomatsåser.”

”Jag hoppas att också andra tar ansvar för sitt svinn”

Närpes Grönsakers försäljnings- och marknadsföringsdirektör Jonas Lundström

”Hållbarhet och hållbar produktion är viktiga ledord i vår verksamhet. Via samarbetet med Jävla Sås Bolag kan vi påvisa att vi gör något för vår omgivning. Varumärkesmässigt har det stor betydelse för oss.

Vi sorterar ägarproducenternas råvaror, så det kommer en del bioavfall. Procentuellt är det inte så mycket, men det är stora volymer så på årsnivå handlar det om ganska många kilo.

Jonas Lundström
Enligt Närpes Grönsakers försäljnings- och marknadsföringsdirektör Jonas Lundström finns det volymmässig tillväxtpotential för svinntomatsåsen.

Svinntomaterna är inte fullgoda produkter, men fullt användbara så det är mycket roligare om man kan hitta vettig en användningsform. Jävla Sås Bolags tomatsås är ett strålande alternativ.

Vi har funderat på det här tidigare och haft ut krokar hit och dit, men hanteringen av råvaran och logistiken är en stor utmaning. Tomaterna kan ha en rispa i sig så hållbarheten är sämre än på andra tomater, så det är av största vikt att få dem vidare till förädling så fort som möjligt.

Det var en viss process att reda ut, hur och var ska man hantera råvaran? Hur ska vi få logistikkedjan till Villmanstrand att fungera? Nu skickar vi tomater 1–2 gånger per vecka.

Fastän det finns goodwill-värde i att använda en råvara som annars skulle bli svinn måste man få till stånd en bra slutprodukt med hög användbarhet.

De första såserna gick ut på marknaden i augusti och uppmärksamheten har varit stor. Vi har fått mycket positiv feedback, både på produkten och samarbetet.

Företag: Andelslaget Närpes Grönsaker
Bransch: Livsmedel
Grundat: 1957
Omsättning: 54,5 miljoner euro
Resultat: 438 000 euro (Odlarägt andelslag som inte ska gå med vinst, vinstmedlen delas nästan i sin helhet ut till odlarna/ägarna)
Antal anställda: 51 personer

Samarbetet med Jävla Sås Bolag är okomplicerat, vi har en gemensam vision och ställer oss med stolthet bakom produkten. Normalt hanterar vi oförädlade råvaror, så det är spännande med ett helt nytt segment för oss.

Jag hoppas att det här blir en dörröppnare på bredare front – att också andra aktörer inom livsmedelsbranschen tar ansvar för sitt svinn.”

Har ditt företag anställda? Läs 5 tips för att sköta permitteringen rätt

Permitteringar är en tillfällig åtgärd som svarar på det minskade arbetsbehovet. Det viktiga är att sköta permitteringen rätt – ta vara på expertens tips.

Ett tillfälligt test blir bestående del av affärsverksamhet: Onlinekurserna ger bredare möjlighet att nå ut

Fysioterapi på distans och nya onlinekurser. Fysioterapeut Janna Rosenqvist var tvungen att ställa om sin verksamhet. Nu undrar hon varför hon inte jobbat mer online redan tidigare.

Två företagares erfarenheter från coronavåren: en stängde dörrarna under den värsta krisen, andra har haft en nästan normal vår

Hur ska man göra när vardagen gör en U-sväng? I restaurangbranschen har personalen permitterats för att dra ner på utgifter medan onlinetjänster har varit eftertraktade.

Corona ledde till att lantgården fick ny kundgrupp: unik köttprodukt köptes först av restauranger, nu av privatpersoner

När coronaviruset stängde restaurangerna tappade Hästkulla Gård majoriteten av sin försäljning. En ny kundkrets hittades via reko-ringar och försäljningen är nästan tillbaka till det normala.

130-årigt familjeföretag har överlevt krig och finanskriser – också coronapandemin ska överlevas

Nya produktsegment, hängiven personal och beredskap att reagera snabbt har hjälpt Knorring genom kriserna.

4 fakta om företagssanering – processen kräver uthållighet men kan i bästa fall få företaget upp på benen igen

En företagssanering innebär mycket mer än en skuldsanering. Advokat Jussi Laakkonen berättar i vilka situationer saneringen gör mest nytta.

Förändringsstyrning är vardag i tillväxtbolag – ”Verksamheten måste förnyas”

Det går inte att svara på tillväxt endast genom att jobba hårdare. Det säger Jarna Heinonen, professor i företagande.

Tofuföretag långt före sin tid – en tuff start blev lönsam över 20 år senare

En för tidig ekonomisk satsning på en ny företagsverksamhet blir dyr, men lägger en grund för framtiden. Jalotofus fördel är att de startat långt före alla konkurrenter.

Liten och stor samarbetar: försöker hitta medel för framtidens bokhandel

Lokala bokhandeln Gros i Vasa inleder samarbete med Akademiska bokhandeln. Båda går in som jämbördiga parter.

Ladda mer