Hantera förändringar

Trots två konkurser fortsätter känd dokumentärfilmare med nytt företag
Michael Franck vet att det går att komma upp på benen efter en konkurs, men överraskande saker kan hända i två års tid.

Trots två konkurser fortsätter känd dokumentärfilmare med nytt företag

Innehållet blev fallet för Michael Francks förra företag men det är också innehållet som fick honom att börja om från början än en gång.

| |

En konkurs, eller ens två, behöver inte innebära slutet för en företagare. Snarare kan det ytterligare förstärka känslan om att det man gjort och misslyckats med är det man måste få göra.

Det är dokumentärfilmaren Michael Franck, som upplevde sin senaste konkurs under 2016, ett levande bevis på. Han lät sig inte nedslås av den utan grundade ett nytt bolag för att fortsätta där det förra tvingades sluta.

Tillsammans med det förra franckska nyckelteamet och sin son Edvin, som blev vd i bolaget, var Franck med om att grunda Parad Fakta redan samma år som Franck Media sattes i konkurs. Utöver det driver han det egna bolaget Franck Doc som fokuserar på dokumentära personporträtt om samhällsbygge och entreprenörskap.

Kraften att kämpa vidare härstammar från ledord han fått av sina föräldrar: vi begriper inget av livet om vi inte går igenom motgångar och livet är ett stort äventyr.

– Motgångar är en chans att fatta något.

Konkursen påminde om krigsupplevelserna

Den första konkursen skedde i början av 1990-talet i USA. Franck beskriver det som att hela hans liv hade gått åt helvete och att erfarenheten påminde om kriget i Mellanöstern som han rapporterade ifrån under 1980-talet.

Han bodde i ett garage och allt kändes hopplöst. Då fick han boken When bad things happen to good people av en prästbekant.

– Den boken hjälpte mycket, säger Franck.

Namn: Michael Franck
Ålder: 64
Bor i: Helsingfors & Fiskars
Motto: Göra det man tror på – och kunna motivera alla i teamet

Men hälsa, ekonomi och nära relationer sitter på samma kedja och när en bit brister påverkar det allt. Franck har i alla sina företag involverat familjen på ett eller annat sätt. Den första konkursen förde Franck långt ifrån sina barn och den andra konkursen ledde till att äktenskapet kraschade.

– Nog är det ju spänt i en sådan situation, men nu jobbar vi alla ihop igen.

Klokare andra gången

På 1990-talet när bolaget sattes i konkurs hade Franck personligen förbundit sig till återbetalningen av vissa summor för att garantera riskfinansieringen.

Franck Films-studion i Hollywood jobbade samtidigt för full maskin. Till projektet knöts upp flera starka filmproffs, såsom den legendariska regissören John Landis.

– Vi måste lyckas tänkte vi, men när ekonomin i Finland kraschade låstes alla rättigheter och jag fick höra att man hade viktigare saker att tänka på än något ”huvudlöst Hollywood-projekt”.

Det här ledde till en skuldsanering och en utmanande process som drog ut på tiden.

I den senaste konkursen grämde han sig mest över obetalda arvoden till frilansare vars inkomst inte garanterades av lönegarantin. Däremot har Franck kunnat sysselsätta en stor del av dem via sitt nya företag.

– Kanske det kompenserar på något sätt, säger han.

Det var också viktigt att arkivet, som ägdes av bolaget, skulle komma i trygga händer. Under sin karriär har Franck gjort över 100 dokumentärer och mängden material är enorm.

Innehållet motiverar att fortsätta

I jämförelse med den tidigare konkursen, som handlade mer om yttre omständigheter, erkänner Michael Franck att den andra konkursen handlade mer om fel han själv gjort. Det fanns signaler om att Franck Media var på väg mot en konkurs, men ekonomin skuggades av innehållet.

“Jag måste hitta ett sätt att rädda det vi byggt upp i så många år.”

Samtidigt som bolaget kraschade åkte Franck till Prag för att ta emot ett pris på en internationell filmfestival. De fick skramla ihop pengar för att kunna åka.

– Men ska man bara av ekonomiska orsaker ångra något som blev bra?

Det var också innehållet som blev en katalysator för det nya företaget, många projekt från det tidigare företaget var på hälft.

– Jag måste hitta ett sätt att rädda det vi byggt upp i så många år.

Viktig lektion: skynda långsamt

Efter den senaste konkursen frågade Franck sig själv om han vill och vågar – och om det går att bygga upp eventuellt förlorat förtroende. När han väl valde att starta nytt blev han överraskad över hur positivt mottagandet var.

Den här gången var det också enklare med tanke på en del byråkrati.

– När jag startade min verksamhet i början av 2000-talet sa banken att jag inte fick vara vd, men nu gällde inte samma eftersom jag den här gången inte personligen hamnat i skuldsanering.

Fastän han har en enorm drive att fortsätta framåt och låta bolaget växa påpekar Franck att fåniga gamla sanningar verkligen visat sig vara sanna.

– Man måste skynda långsamt och ta en sak i sänder.

Fakta

3 lärdomar som Michael Franck fått som företagare

Inget är enkelt. Det finns inga enkla vägar igenom livet. Francks mamma sa alltid: ”Kom ihåg barn, solen syns inte utan skuggan.” Motgången eller skuggan är också nästan lika viktig som framgången för att veta vad man sysslar med. Dessutom blir man starkare av motgångar.

Samla erfarenhet. För att få erfarenhet förutsätter det att man förstår hur man ska hantera motgångar. I traditionell vetenskap kallas det empiri, för en företagare handlar det om att våga försöka.

Okej att misslyckas. Det är inte hela världen om företaget misslyckas eller några skatter blir obetalda i samband med en konkurs. Franck påminner om att det handlar om en helhetsbild och hur mycket man bidragit till samhället genom skatter och jobb under de åren som företaget varit framgångsrikt.

Suvi Widgrén vet hur man fattar stora beslut – hon sålde sin företagsverksamhet och ansökte om konkurs

Stora förändringar har bjudit på hela känsloregistret för Suvi Widgrén. Företagandet byttes ut mot lönearbete.