Beskattning

Hobby eller affärsverksamhet? Notera gränsen på 10 000 euro

Hobby eller affärsverksamhet? Notera gränsen på 10 000 euro

Det går bra att driva småskalig affärsverksamhet utan eget företag. Tillverkning av tårtor och käpphästar började som hobby men utvecklades till företagsverksamhet.

| |

Ibland kan en hobby svepa med sig så att den börjar generera inkomster till den ivriga pysslaren. Då kan det vara aktuellt att grunda ett företag.

Julia Aarrekivi, dotter till sömmerskan Virva Klaasio, ville under 2015 börja tjäna fickpengar på käpphästar.

Tack vare flitigt handarbete fanns ett fyrtiotal käpphästar hemma som kunde säljas. Aarrekivi gick då ännu i lågstadiet och målsättningen var att sälja ett par käpphästar per vecka via sajten tori.fi.

En sak var Klaasio ändå noga med. Det skulle grundas en enskild firma för dottern före försäljningen av de egna kreationerna inleddes – det spelade ingen roll hur mycket pengar som skulle komma in.

– Mitt samvete tillät inte svartarbete. Jag vill inte heller senare få någon efter mig om vi inte hade gjort allt enligt regelboken, betonar Klaasio.

Stor tillväxt

Till en början stördes Aarrekivi av mammans ovillkorlighet – varför fick andra sälja sina produkter utan moms eller extrautgifter? Numera har hon insett att mammans beslut varit rätt.

Firman har blivit ett aktiebolag och Taikakepparis affärsverksamhet har exploderat. En del av produkterna säljs redan utomlands.

Klaasio jobbar heltid i företaget och dottern som går i åttonde klass jobbar när hon har tid över från skolarbetet. Utöver det görs en del av arbetet via underleverantörer.

Taikakeppari Oy säljer årligen hundratals käpphästar samt olika produkter som anknyter till hästarna, såsom betslen och grimmor.

– Jag tror att företagsverksamheten gav oss en konkurrensfördel eftersom det gav oss trovärdighet, funderar Klaasio.

Den snabbt växande efterfrågan möjliggjorde en egen webbshop för tre år sedan. Det ökade ytterligare skillnaden till hobbypysslarna. Nu sker transaktionerna via pålitliga och säkra betalningssätt och inte som till exempel kontoöverföring.

Enligt Klaasio medför företaget också ett skydd för produkterna.

– Det sker en hel del kopiering. Med eget företag kan påvisa vem som verkligen utvecklat produkten.

Smärtgräns på 10 000 euro

Ibland blir en hobby en affärsverksamhet, men det är inte den vanligaste vägen att bli företagare. Det bekräftar företagsexpert Matias Holmqvist från FöretagsEsbo.

Han påminner att om omsättningen stannar under 10 000 euro behöver man inte betala moms. Då anser skattemyndigheterna att det handlar om småskalig verksamhet och det är inte nödvändigt att grunda ett bolag.

Försäljningsvinsterna är beskattningsbar förvärvsinkomst som näringsidkaren deklarerar i skattedeklarationen. Om räkenskapsperiodens omsättning överstiger gränsen på 10 000 euro måste man anmäla sig som momsskyldig. Då måste skatten för hela räkenskapsperioden betalas.

– Det nuvarande systemet erbjuder alltså en möjlighet att prova på företagandet och den egna affärsidén före man verkligen sätter i gång, betonar Holmqvist.

Trots det lönar det sig inte att prova på en affärsverksamhet helt lättvindigt fastän idén känns fungerande. Holmqvists råd är att diskutera planerna med vänner, potentiella kunder eller experter på till exempel Nyföretagarcentraler.

Efterfrågan på produkterna samt hur mycket tid man lägger på hobbyn visar om det lönar sig att överväga företagsverksamhet.

– Först och främst måste man granska om idén genererar så mycket inkomster att man klarar sig ekonomiskt.

Firma möjliggjorde fakturering

Ibland finns kunderna före företaget ens existerar. Så gick det för Sara Marjoniemi som är grundare och modersgestalt för varumärket Caccu.

Hennes företagarbana fick en snabb start när ett kafé i Helsingfors letade efter pumpapaj till försäljning inför Halloween. En vän som smakat på Marjoniemes bakverk tipsade om henne till kaféföretagaren.

När kunderna gillade bakverken frågade kaféföretagaren om Marjoniemi har andra produkter som kunde passa till försäljning.

Inom kort skrev hon under ett leveransavtal med ett annat kafé.

– Då bakade jag i mitt hemmakök och levererade allt själv. Jag var tvungen att grunda en firma för att kunna fakturera.

Helsingforsföretagaren har bott och gått i skola i USA. Marjoniemi återvände till Finland som under 20-åring och längtan till andra sidan Atlanten är stor. Längtan ledde till att hon började tillreda läckerheter från USA.

– Fastän jag bakat sedan barnsben och gillat det mycket hade jag faktiskt aldrig övervägt ett eget företag. Till slut var grundandet av företaget den enda lösningen när andra började köpa mina produkter.

Fakta

4 x Från hobby till företag

Kartlägg situationen. En välgjord affärsverksamhetsplan hjälper företagaren att komma i gång. Hjälp finns i bland annat Nyföretagarcentraler. Det lönar sig också att testa planen på potentiella kunder och be kommentarer av bekanta. En nätenkät kan också vara ett sätt att kartlägga affärsverksamheten.

Skaffa en bokförare. En kunnig bokförare har en betydande roll i företagets verksamhet ända från de första stegen. Bokföraren hjälper i svåra situationer och ger råd om hur något ska skötas. Det kan också handla om att spara pengar – för ett proffs är siffror och pappersarbete lekande lätt.

FO-nummer inger förtroende. Konsumenter köper hellre av företag än av privatpersoner. Då är till exempel konsumentskyddet högre än i en affär som görs med en privatperson.

Varumärkesarbetet börjar genast. Att grunda ett företag är en del av varumärkesbygget. En orsak till exempelvis Taikakepparis succé är förtroendet som FO-numret medfört tror Virva Klaasio.