Företagarens kompetens

Företagare driver tre fullständigt olika bolag – så här fungerar det
Det behövs självdisciplin för att driva tre bolag men Erica Flinck-Härkönen är inte rädd för att kavla upp ärmarna och jobba.

Företagare driver tre fullständigt olika bolag – så här fungerar det

Erica Flinck-Härkönens företag verkar inom olika branscher men hon använder samma externa tjänster för alla.

|

Med flera olika företag hinner man aldrig tröttna på arbetsuppgifterna, det kommer alltid ett nytt problem att lösa.

Som 26-åring sa Erica Flinck-Härkönen upp sig från en fast anställning och grundade sitt första bolag Adiente Ab. Aktiekapitalet för rekryteringsbolaget fick hon låna av sin pappa som bland annat drev agentur- och konsultbolaget Devicon Ab.

– Jag ville prova på att vara företagare. Om jag misslyckas så har jag ändå gjort och lärt mig mer än de som aldrig ens försökt, berättar Flinck-Härkönen.

I dag driver hon sammanlagt tre bolag. Devicon tog hon över efter att hennes pappa dog i cancer 2009. CarbeDiem grundade hon tillsammans med sin bror 2017.

Hälsotjänsten CarbeDiem med recept och läkarexpertis grundade hon efter att själv hittat LCHF-livsstilen. 2016 slutade hon röka efter ett löfte till sina döttrar och gick upp tio kilo som följd. Då hittade hon en Facebooksida för lågkolhydratlivsstil.

– Då insåg jag att det inte fanns många aktörer på den finska marknaden som erbjuder en tjänst på finska om man vill gå ner i vikt.

Lunchmöten för att spara tid

Utöver gemensamma kontorsutrymmen har Flinck-Härkönens bolag mycket lite gemensamt. Det är både B2B- och B2C-arbete inom helt olika branscher. Flinck-Härkönen har ändå anlitat samma bokföringsbyrå, revisor, it- och juridisk hjälp för alla.

De anställda jobbar för ett visst bolag, men i mån av möjlighet hjälper de också till i de övriga bolagen.

Trots att dagarna kan bli långa trivs Flinck-Härkönen alldeles utmärkt med att vara företagare.

– Jag jobbar effektivt och tänker aldrig att nu orkar jag inte. Jag kan åka hem när jag vill och göra precis vad jag vill. Jag behöver inte sitta på jobbet för chefens skull.

Samma mentalitet tillämpar hon på sina anställda som har stor frihet. För Flinck-Härkönen spelar det ingen roll var arbetet görs så länge det blir gjort. De viktigaste diskussionerna avhandlas under gemensamma luncher och resten av kommunikationen sker ofta via e-post – också när alla är på plats på kontoret.

– Det finns sällan tid för kaffepauser men vi har ändå kiva på jobbet. Jag driver inte på någon hela tiden, men när alla jobbar så här så smittar det av sig. Vi hänger inte i varandras rum och babblar i onödan.

Jobbar hemma för att få ro

Själv jobbar Flinck-Härkönen mycket hemifrån där det är tyst och arbetsro. De flesta dagar jobbar hon effektivt på morgonen och äter lunch tillsammans med de andra på kontoret. Efter det går hon en lång promenad med hunden för att rensa tankarna eller passar på att sköta långa samtal.

Helt konkret fördelar hon sin tid mellan de olika bolagen enligt behov. Alla företag har egna e-postlådor och Flinck-Härkönen börjar dagen med att gå igenom mejlskörden och åtgärdar det som är mest akut.

– Jag försöker portionera arbetet så att jag inte har kritiska saker i mer än ett företag per vecka, men alltid går det inte. Emellanåt blir det för mycket – men så är det säkert för alla. Då får man sätta sig ner och andas och prioritera och lösa det.

Enligt Flinck-Härkönen lyfter de olika jobben varandra i stället för att äta av varandra. När telefonen ringer vet hon aldrig vem som ringer eller vad de vill.

–  Det kan vara allt från en inköpare till ett skogsbolag som vill besöka gruvan i Tyskland till en konsument som inte förstår hur en betalning fungerar, någon som vill ha jobb eller någon som behöver anställa en bokförare. Och vad som helst däremellan.

Ser möjligheter överallt

För Erica Flinck-Härkönen som studerat företagande på Hanken är företagandet en livsstil.

– Jag har företagarglasögon och ser möjligheter överallt. Jag hoppas att jag får göra det här länge, jag har massor att ge.

Hon poängterar att det i grunden handlar om att göra pengar.

– För mig är detta ingen hobby utan ett jobb som jag måste få min utkomst ifrån, vilket betyder att det måste gå bra och vara lönsamt.

Flinck-Härkönen lyfter en god lön och det är också det som driver henne. Hon har sett alltför många kvinnliga företagare som betalar låga löner till sig själva och kanske ingen pension alls.

Hon tycker det är galet och påminner att alla som grundar ett företag måste räkna om det går att leva på det och om man kan betala en hygglig pension.

– Hela poängen med att vara företagare och bära risken för verksamheten är att kompensationen överstiger riskerna.

Fakta

Erica Flincks tips för att optimera tiden

Plocka bort allt onödigt. Ha lunchmöten, mejla varandra fastän ni sitter i samma utrymme och ta hand om samtal under promenader eller när du kör bil.

Släck bränderna först. Gör det som är viktigast först och ta itu med allt annat efter det. Prokrastinera inte – du kan aldrig veta vad som händer om fem minuter.

Ta hand om dina energinivåer. Ät bra, rör på dig och kom ihåg att sova. Prioritera också familj och vänner.

Unna dig en ledig eftermiddag. Fördelen med att vara sin egen chef är att man själv får bestämma när och hur man jobbar. Unna dig ledig tid om du har lust på det och se till att njuta och inte tänka på jobbet då.

Ha bra personal och kunder. Slösa inte energi på att jobba ihop med personer som orsakar friktion. Som företagare kan du själv bestämma vem du samarbetar med och vem inte.

Hur hitta rätt balans? Kläddesigner prioriterar familj framom företaget

Elin Sandholm vill inte köra slut sig själv på jobbet. Ett balanserat liv är viktigare än tillväxt.

Företagarpar är ett ihopsvetsat lag – gemensamma målsättningar överbryggar konflikter

Att driva företag tillsammans med en partner innebär att jobbet ofta kommer med hem. Men det innebär också att man hela tiden har ett bollplank vid sin sida.