Företagarens kompetens

Företagarens överlevnadstest: hur klara sig igenom de första kritiska åren?
Efter permitteringar valde Jonas Lundvall att starta eget byggföretag. Mest älskar han friheten av att själv få lägga upp sina arbetsdagar.

Företagarens överlevnadstest: hur klara sig igenom de första kritiska åren?

Byggföretagare Jonas Lundvall har inte lagt en enda euro på marknadsföring, men har ändå mer jobb än han hinner med.

|

De första åren i ett företag är de mest kritiska och avgörande.

Statistik visar att till och med hälften av alla nya företag avslutar sin verksamhet eller går i konkurs under de tre första åren.

På finska kallas de första åren för kuolemanlaakso, alltså en dödsdal som många företagare inte klarar av att passera.

För Korsnäsbon Jonas Lundvall som driver byggföretaget Jonas Bygg AB är termen bekant. Han tror att speciellt finansieringen kan vålla problem för många.

– Som nyföretagare är man tvungen att göra många investeringar före man kommer i gång.

Själv införskaffade han bil och verktyg för att starta sin byggfirma. För det tog han ett mindre banklån som å sin sida krävde en affärsplan. Han var realistisk med uträkningarna, så banken hade inga invändningar och beviljade lånet.

Mängden arbete överraskade

Jonas Bygg AB gör byggnadsarbeten, eller som Lundvall själv uttrycker det:

– Servicearbete åt allt och alla. Båtmotorer, traktorer, mopeder – allt som behövs.

Han är inte rädd för att hugga i och testa nytt. I början var arbetet med företaget faktiskt tänkt som ett kvällsjobb, men utvecklades snabbt till ett heltidsarbete.

– Det fanns mycket jobb, nästan hur mycket som helst när man är beredd att göra lite av varje. Det är svårare att säga nej.

Under hela sin tid som företagare har Lundvall inte lagt en enda euro på marknadsföring.

– Här i Korsnäs där jag bor så ger ett gott utfört arbete ett till, men i Helsingfors är det inte sagt att det är samma.

Enligt honom är det sällan någon som frågar kompisen eller grannen vad ett renoveringsarbete kostat, utan alla vill veta vem som gjort det och den vägen sprids Lundvalls goda rykte.

Bytte bolagsform till AB

Före Lundvall grundade eget företag för två år sedan jobbade han flera år som anställd i byggbranschen, men permitteringar under vintern ledde till att han valde att starta eget.

Han inledde verksamheten som enskild näringsidkare, men efter ett år bytte han bolagsform och driver nu ett aktiebolag.

– Jag valde att byta bolagsform för att företaget växte så mycket och att det började komma in så mycket jobb.

Under 2018 hade Jonas Bygg AB en omsättning på knappt 100 000 euro och gjorde en vinst på 10 000 euro. I fjol blev företaget också valt till årets unga företagare i Korsnäs.

De första åren har alltså varit väldigt framgångsrika för Lundvall och jobben fortsätter att trilla in.

– Framtiden ser mycket bra ut, om man är positiv och flexibel med sina arbetsuppgifter.

Lundvall tycker också att det är en fördel att vara ensam i företaget – han ser färre risker när han själv bär allt ansvar och inte behöver förhandla med en partner.

Jobbar ihop med andra företagare

Lundvall har funderat på att anställa hjälp, men har valt att gå en annan väg.

– Vi är många företagare som kan jobba tillsammans, så det går bra att samsas. I stället för att ta jobb av varandra ger vi jobb åt varandra.

Många bekanta driver egna företag och Lundvall samarbetar också med byggföretaget där han tidigare jobbade.

Den svåraste och tråkigaste biten är pappersarbetet.

– Jag tycker om att arbeta, men kontorsarbete och fakturering är inte för mig. Jag har en fru som är intresserad så hon hjälper med det, säger Lundvall.

Företagsrådgivare hjälpte i början

I startfasen fick Lundvall också mycket hjälp av Vasaregionens Utveckling Vasek.

– Jag frågade var man ska börja, hur man ska gå till väga, vad som går att göra och vart man ska vända sig. Utan dem hade det inte gått.

Lundvall har bekanta som funderar på att starta eget, men för många känns det som ett för stort och skrämmande steg. Speciellt i byggbranschen är det vanligt med permitteringar under vinterhalvåret och då kunde ett eget företag vara en lösning för att kunna jobba själv.

Lundvall är mer än nöjd över att ha gått från löneanställd till företagare. Till alla som funderar på att starta eget har han en hälsning:

– Våga pröva på!

Fakta

5 tips för hur man ska klara sig igenom de första kritiska åren

Planera. Gör upp bra och realistiska planer före du grundar företaget. Ha klart för dig själv vad du säljer – det hjälper också kunden att förstå din tjänst eller produkt. Ha koll på marknadsläget.

Var realistisk. Uppskatta företagets utgifter och inkomster realistiskt. De flesta räknar med att utgifterna ska vara mindre och inkomsterna större än vad de faktiskt är. Tänk också noga över prissättningen.

Marknadsföring. Definiera vem dina kunder är. Rikta marknadsföring och försäljning uttryckligen till dem. Tänk på var och hur du når din huvudsakliga målgrupp.

Bokförare. Den billigaste kan också vara bra, men stirra dig inte blind på prislappen. Skaffa en bokförare som ger dig tips för att ta hand om ekonomin. Våga också be om hjälp.

Företagsrådgivning. Utnyttja hjälpen du kan få av företagsrådgivare och andra experter. Det finns rådgivning framförallt för dig som planerar att bli företagare och grunda eget.

Tipsen baserar sig på en intervju med Toivo Utso som är företagsrådgivare och servicechef för Helsingfors företagsrådgivning NewCo.

Har ditt företag anställda? Läs 5 tips för att sköta permitteringen rätt

Permitteringar är en tillfällig åtgärd som svarar på det minskade arbetsbehovet. Det viktiga är att sköta permitteringen rätt – ta vara på expertens tips.

Ett tillfälligt test blir bestående del av affärsverksamhet: Onlinekurserna ger bredare möjlighet att nå ut

Fysioterapi på distans och nya onlinekurser. Fysioterapeut Janna Rosenqvist var tvungen att ställa om sin verksamhet. Nu undrar hon varför hon inte jobbat mer online redan tidigare.

Två företagares erfarenheter från coronavåren: en stängde dörrarna under den värsta krisen, andra har haft en nästan normal vår

Hur ska man göra när vardagen gör en U-sväng? I restaurangbranschen har personalen permitterats för att dra ner på utgifter medan onlinetjänster har varit eftertraktade.

Corona ledde till att lantgården fick ny kundgrupp: unik köttprodukt köptes först av restauranger, nu av privatpersoner

När coronaviruset stängde restaurangerna tappade Hästkulla Gård majoriteten av sin försäljning. En ny kundkrets hittades via reko-ringar och försäljningen är nästan tillbaka till det normala.

130-årigt familjeföretag har överlevt krig och finanskriser – också coronapandemin ska överlevas

Nya produktsegment, hängiven personal och beredskap att reagera snabbt har hjälpt Knorring genom kriserna.

4 fakta om företagssanering – processen kräver uthållighet men kan i bästa fall få företaget upp på benen igen

En företagssanering innebär mycket mer än en skuldsanering. Advokat Jussi Laakkonen berättar i vilka situationer saneringen gör mest nytta.

Förändringsstyrning är vardag i tillväxtbolag – ”Verksamheten måste förnyas”

Det går inte att svara på tillväxt endast genom att jobba hårdare. Det säger Jarna Heinonen, professor i företagande.

Tofuföretag långt före sin tid – en tuff start blev lönsam över 20 år senare

En för tidig ekonomisk satsning på en ny företagsverksamhet blir dyr, men lägger en grund för framtiden. Jalotofus fördel är att de startat långt före alla konkurrenter.

Liten och stor samarbetar: försöker hitta medel för framtidens bokhandel

Lokala bokhandeln Gros i Vasa inleder samarbete med Akademiska bokhandeln. Båda går in som jämbördiga parter.

Ladda mer