Företagarens kompetens

Renovering och nyöppning i stället för rivning: Legendariska rastplatsen Lahnajärvi väcktes till liv

Renovering och nyöppning i stället för rivning: Legendariska rastplatsen Lahnajärvi väcktes till liv

Efter att noga ha övervägt riskerna valde företagaren Pekka Lounio att förlänga rastplatsens historia. Nyöppningen handlade ändå inte bara om att respektera traditioner.

| |

Rastplatsen Lahnajärvi byggdes i samband med OS i Helsingfors 1952. Stället var verksamt i drygt 50 år tills kundmängderna började dala. 2008 stängdes dörrarna för gott i och med att affärsverksamheten inte längre var lönsam. En orsak var att motorvägen E18 hade blivit färdig.

Under 2014–2018 var en annan företagare verksam i utrymmena, men lyckades inte nå lönsamhet.

Ett par år senare köpte den erfarna företagaren Pekka Lounio tomten. Hans tanke var att riva byggnaderna och låta bygga en sommarstuga – som dessutom råkar ha en egen busshållplats på gården.

– Men vi blev kontaktade av allt fler människor, Lahnajärvi är ett speciellt ställe för många. Jag avbokade grävmaskinerna och bestämde mig för att starta upp verksamheten på det här legendariska stället igen, berättar vd:n Lounio.

Lounio letade efter en samarbetspartner i en artikel i tidningen Salon Seudun Sanomat. Den erfarna krögaren Teemu Mattila, känd från bland annat Tali Golfs herrgårdsrestaurang, såg artikeln och var en av dem som kontaktade Lounio. De två var genast inne på samma linje.

– Jag kan mina branscher och kommer varken att bli kock eller krögare. Via Lahnajärvi blev Teemu och jag vänner och samarbetsparter, berättar Lounio.

“Det måste vara klokt”

Projektet uppmuntrades från flera håll, många har minnen från Lahnajärvi. I stället för att riva byggnaderna gjordes en omfattande renovering – men inte endast av känsloskäl.

– Fult sagt är jag en affärsman, det jag gör måste vara klokt. Jag har inte gjort det här endast för att hedra minnet av rastplatsen, säger Lounio.

Företagarna övervägde riskerna men både Lounio och Mattila konstaterade att det är värt att chansa.

Efter första sommaren visar alla ekonomiska mätare att det också var ekonomiskt lönsamt att väcka Lahnajärvi till liv.

– Folk vill ha alternativ till traditionella rastplatser. Vi sticker garanterat ut ur mängden, säger Lounio.

Han bestämde också genast i starten att en av Lahnajärvis målsättningar är att erbjuda kvalitativ mat. Mängden halvfabrikat är minimerad och alla bakverk bakas själv.

Trumfkort: motorvägen och platsens historia

Fastän motorvägen i tiderna stängde Lahnajärvis dörrar är Lounio inte rädd för motorvägen, utan ser den snarare som en fördel.

– Vi är bara en minut från motorvägen. Vi har inte heller en gigantisk asfalterad parkeringsplats intill motorvägen. Människor tillbringar sina pauser hellre intill en sjö, säger han.

Vem: Pekka Lounio
Bor: i Esbo (i praktiken i Suomusjärvi)
Målsättning som företagare: Att företagandet genomsyras av en bra stämning. Det räcker långt.

Han upplever att Lahnajärvis unika plats och historia också är ett trumfkort jämfört med många andra rastställen längs motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Pekka Lounio, Rastplatsen Lahnajärvi
Lahnajärvis vd Pekka Lounio säger att många anser att företagare är helt galna. När han restaurerade och öppnade Lahnajärvi tog han en medveten risk – som lönade sig.

Senare i år kan man också tanka bilen full på Lahnajärvi, precis som förr. Det var ändå inte helt lätt att få ett oljebolag med på noterna.

– De trodde inte först på oss, men nu ska vi också börja sälja bensin. Vi kommer också att ha en laddningsplats för elbilar.

Sommarens kundmängder överraskade

De första månaderna av en ny affärsverksamhet är alltid kritiska. Det var tänkt att Lahnajärvi skulle öppna sina dörrar redan den 1 april, men coronaviruset flyttade invigningen två månader framåt.

Efter det har kundmängderna till och med överraskat – de bästa dagarna har inneburit 2 000 kassatransaktioner.

– Vi var förundrade över att det kom så mycket kunder. Nu måste vi slipa våra kundbetjäningsprocesser så att det inte uppstår köer. Finländare älskar ju att köa, men vi vill inte bjuda dem på det, säger Lounio.

Enligt honom har sommaren handlat om att lära sig den nya affärsverksamheten.

– Vi har inte genomgående kunnat hålla den nivå som vi önskade, men vi har satsat på matens kvalitet och kunderna har hittat oss.

Den gångna sommarens lärdomar tas med till nästa sommar – alltså företagets absoluta högsäsong. Målet är att minska på köerna och att överlag förbättra kundupplevelsen så att allt löper ännu smidigare på Lahnajärvi under sommaren 2021.

– Det är knepigt att simma om sjön har frusit till is. Vi ska ändå klara oss året runt, säger Lounio.

För nästa vinter finns det också planer på att erbjuda vaksimning och bastu.

Synlighet via evenemang

Fastän sommarens kundmängder överraskade är Lounio medveten om att många fortfarande tror att Lahnajärvi är stängt. Rastplatsen har strävat efter synlighet via olika evenemang. Under hösten ordnas bland annat smakresor till olika håll i världen.

– Nu när människor inte kan åka någonstans vill vi bjuda på upplevelser.

Enligt Lounio är målet med evenemangen inte nödvändigtvis att öka omsättningen.

– Vi vill att människor lär sig att vi har öppet varje dag från klockan sex på morgonen till tio på kvällen.

Planen är att göra Lahnajärvi till ett resmål dit man enkom reser. Rastplatsen erbjuder också inkvarterings- och mötestjänster. Till restaurangen vill man locka middagskunder från Lojo, Salo och Vichtis.

– Nu kommer resenärerna till oss i förbifarten, i fortsättningen kommer de också att resa till oss, lovar Lounio.

Fakta

4 x förverkliga en företagsidé

Tro på det du gör. “Vi ser vad det här blir”-attityden är fel enligt Lounio.

Var realistisk. Många kanske drömmer om en egen restaurang, men det lönar sig att be ett proffs att utvärdera om det är alls smart. Lounio fick sparring från bland annat Salo stads turismnäring.

Bekanta dig med fakta. Ska du kliva in i en ny bransch? Bekanta dig med viktiga fakta så att du inte behöver gissa dig fram.

Gör det själv om du inte hittar rätt människor. Lounio hittade inte hantverkare till Lahnajärvis omfattande renovering, så han grundade företaget Suomusjärven tähtitimpurit och anställde några personer. Nu jobbar byggfirman också för andra.

Företagarduo öppnar nytt coworkingkontor i Vasa trots pandemi: Någon måste våga satsa

Coronapandemin tvingade företagarna bakom Hello Hub till en paus. Efter noggranna övervägningar har de två vännerna bakom företagarduon valt att öppna ett kontor till hösten.

Räcker pengarna? Kassaflödesberäkningen visar det väsentliga

En kassaflödesberäkning hjälper företagare att försäkra sig om att företaget är funktionsdugligt också under svåra tider.

Att utveckla en affärsidé från teori till praktik kräver flera års arbete: ”Vi är jättestolta om vi kan ändra kulturen till mer hållbar”

Klimatmedvetenhet är en megatrend just nu – också Spark Sustainabilitys affärsidé bygger på den trenden. Företagets vision har varit tydlig ända sedan start, men vad har utvecklingen av en vision till affärsverksamhet krävt?

Företagarna berättar: Så här påverkar coronaviruset vardagen

Företagare uppmanas att förbereda sig på ekonomiska följder av coronaviruset.

Vad innebär ett bokslut och hur tolkas det? Här får du svar

Bokslutet sammanställer räkenskapsperioden. För företagaren är bokslutet ett viktigt sätt att uppskatta företagets framtida utveckling.

Mjölkpriset fortsatt lågt: mjölkbonden får vänta med investeringar

Det är tuffa tider för mjölkproducenter, men alla bönder är inte redo att ge upp.

Vet du hur mycket rörelsekapital ditt bolag behöver? Ta hjälp av beräkningsformel

Behovet av rörelsekapital beror på företagets verksamhet. Har du en uppfattning om hur mycket pengar du behöver för att hålla företagets verksamhet i gång året runt?

När pengar inte är det viktigaste – företagarpar vill skapa glädje

Företagarpar i Ingå erbjuder boende i vandrarhem med cirkustema och där frukosten kompletteras med serenader. För dem är det viktigt att skapa glädje, men verksamheten är ändå ingen välgörenhet.

5 saker du bör veta om konkurs – som värst en flera år lång process

Att gå i konkurs har inte längre samma stämpel som förr. En konkurs är inte ett hinder för att företagaren kan få ett jobb eller kan grunda ett nytt företag.

Ladda mer