Företagarens kompetens

Tiimiakatemia bygger en grund för framgång: Hur utbildas framtidens företagare och ledare?

Tiimiakatemia bygger en grund för framgång: Hur utbildas framtidens företagare och ledare?

Med rätt inställning kombinerat med teamarbete och en möjlighet att växa bygger man en stark grund för framgång. Och den grunden står Tiimiakatemias verksamhet på.

| |

Tiimiakatemia, ett kompetenscenter för företagande vid yrkeshögskolan i Jyväskylä, är en högskola där framtidens framgångsrika företagare och ledare får en chans att utvecklas. Ända sedan grundandet 1993 har det årligen utexaminerats runt 40 studerande. Av dem har många fortsatt till framgångsrika företag.

– Vi ger förutsättningar för att verka som företagare och teamföretagare, men vi upplever också att vi coachar framtidens ledare, de där typerna som kommer att bära ansvar.

Anu Manner, Tiimiakatemia
Genom att pröva och göra många olika saker kan man hitta sin egen bransch. Det lönar sig att fundera på vad man själv gillar att göra och drömmer om – och att vara ärlig med sig själv, säger Tiimiakatemias coach Anu Manner. Foto: Katriina Pikkarainen

Det berättar Anu Manner som själv studerade till teamföretagare under åren 2003–2007. Efter 12 år som företagare inom utbildningsbranschen återvände hon till Tiimiakatemia, först som coach och nu som huvudcoach.

– Tiimiakatemia ger en väldigt heltäckande bild av vad teamarbete, teamledarskap, företagande och företagsutveckling innebär, berättar Manner.

Gruppen styrker alla

En viktig del av studierna handlar om att hitta sina egna styrkor. Enligt Manner får man hjälp och stöd från det egna teamet, men de egna tankebanorna utmanas också.

– Utbildningen är en plattform och möjlighet att forma sin egen framtid. Allt görs uttryckligen tillsammans och gruppen styrker alla.

Målet är att bygga en grund för framtidens framgångsrika företag, men vad är framgång egentligen?

– Själv tänker jag att framgång handlar om att man kan påverka sin egen omgivning. Man har förutsättningar för att agera samt rätt verktyg och ett stödjande nätverk. En möjlighet att förverkliga egna idéer och tankar, funderar Manner.

Studerandena förenas av att de flesta vill utveckla och utvecklas.

– Inställningen är en central del av framgången. Jag tror inte heller att någon i dagens värld blir framgångsrik endast med hårt arbete. Framgång kräver andra människor och rätt utgångspunkter att utgå ifrån.

Namn: Tiimiakatemia by JAMK
Grundat: 1993. Tiimiakatemia är Finlands första högskola där man utbildar företagare.
Finns i: Jyväskylä
Antal studerande: 50 nya per år
Målsättning: Utbilda modiga teamföretagare.

Manner nämner också en förmåga att ändras och tåla ändring som en del av företagandet.

– Vår modell möjliggör att man lär sig att tåla kaos. Att lära sig genom att konkret göra saker och att ha flera överlappande projekt kan ge en känsla av kaos. En central del handlar om att kunna hålla koll på tidtabeller och vara sin egen chef.

Förmåga att jobba med olika människor

Varje år inleder ungefär 50 nya studerande sina studier i Tiimiakatemia. De delas in i team på 10–15 personer som grundar varsitt andelslag. Grupperna komponeras så mångsidigt som möjligt med tanke på ålder, kön och bakgrund.

– Människorna runt omkring dig hjälper dig att växa och därför är det viktigt att lära sig att jobba med olika människor. En central del av studierna handlar om att växa ihop till ett team, säger Manner.

Utbildningen strävar också efter att stödja individuella ambitioner bland annat via coaching.

De praktiska studierna är Tiimiakatemias grundsten och hjärta. Studerandena grundar egna andelslag och jobbar för riktiga företag.

– Vi uppmuntrar dem att göra mycket kundbesök och be om tips av de erfarna företagarna – och på det sättet bygga upp sitt eget know-how, berättar Manner.

Studerandena avlägger en tradenomexamen, men Tiimiakatemia motsvarar inte en “vanlig” utbildning. I stället handlar det om att bygga en grund för företagande genom att tillämpa både teori och praktik. 8 timmar av veckan används för att läsa böcker, 8 timmar för dialogträningar och 24 timmar för att jobba med de egna projekten.

– Ingen jobbar gratis, utan teamföretagarna börja jobba med sin egen verksamhet. Studierna sker inte i ett vakuum, säger Manner.

I studierna betonas nätverkande, teamarbete, ledarskap, marknadsföring, ekonomi och att överlag få koll på företagandets olika delområden.

– Kunskaper i ledarskap och ansvarstagande kopplas starkt ihop med företagande, säger Manner.

Företagande i praktiken

Enlig Anu Manner berömmer Tiimiakatemias teamföretagare friheten.

– De får grunda ett eget andelslag och på riktigt leda sin egen affärsverksamhet. Det kräver mod att ge studerandena denna frihet, men så här kan de själva påverka hurudant företagande de vill lära sig.

I Tiimiakatemia tittar man inte heller på affärsverksamhetsplaner endast på teorinivå.

– Det ger inte rätt bild av företagandet om man inte behöver göra något på riktigt, påpekar Manner.

Tiimiakatemias kollektiva inlärningsmodell har spridit sig också till andra högskolor, bland annat till Proakatemia i Tammerfors. På grund av coronaviruset har studierna fått hitta nya former till exempel via videomöten.

– I år har vi inte haft så många gemensamma stunder. I fortsättningen betonas förändringsförmågan säkert ännu mer, säger Manner.

Fakta

Några företagare som utexaminerats från Tiimiakatemia:

Jarna Kaplas (Morton Oy)

Suvi Widgren (Vila, Smartum vice vd)

Johannes Laine (Greenstreat, Rupla osv)

Roope Rämänen (Finnchat Oy)

Mikko Markkanen (Crazy Town Oy)

Ung företagare litar på sin expertis men vill konstant utvecklas: ”Jag kommer aldrig mer att jobba för någon annan”

Marknadsföringsvideor och sociala medier är så naturligt för 18-åriga Nooah Riijärvi att han valde att grunda ett eget företag som erbjuder dessa tjänster.

Liten och stor samarbetar: försöker hitta medel för framtidens bokhandel

Lokala bokhandeln Gros i Vasa inleder samarbete med Akademiska bokhandeln. Båda går in som jämbördiga parter.

Kunder ställer högre krav: hållbarhet allt viktigare faktor i import

Eget behov ledde till att Kaffecentralen började importera kaffe. Lättast är det att importera inom EU.

Samarbete kring matsvinn ledde till ny produkt: inhemsk tomatsås vill tävla med italienska såser

Efter lång produktutveckling blir svinntomater från Närpes Grönsaker inhemsk tomatsås hos Jävla Sås Bolag.

Företagarens överlevnadstest: hur klara sig igenom de första kritiska åren?

Byggföretagare Jonas Lundvall har inte lagt en enda euro på marknadsföring, men har ändå mer jobb än han hinner med.

Andelslag blir vanliga igen – små företagare blir en del av en större helhet

I andelslag letar företagare efter mångsidighet och möjligheter för den egna verksamheten.

Är affärsidén bra? Nytt företag ger chansen att testa

Studerande på Hanken vill uppmuntra andra studerande att testa företagsidéer riskfritt. Springboard ska fungera som en språngbräda för nya företag.

Ladda mer