Entreprenörskap

Från passion till yrke: äkta par räddade fyr och blev företagare på kuppen
Fyren på Bengtskär är självförsörjande – allt från dricksvatten till sängkläder måste transporteras både till och från ön.

Från passion till yrke: äkta par räddade fyr och blev företagare på kuppen

Bengtskärs fyr har årligen 15 000 besökare, men när företagarparet Wilson inledde verksamheten var det knappt någon som kände till fyren.

| |

När man gör något som man verkligen trivs med är inte uppnådd pensionsålder ett hinder. Så är det för företagarparet Paula och Per Wilson som driver fyren på Bengtskär.

Det var på 1990-talet som Bengtskär blev aktuellt för dem. Paula Wilson jobbade då vid Turun Yliopisto som satte i gång ett utvecklingsprojekt för skärgården.

– Då bestämdes det att man ska försöka renovera Bengtskär och rädda fyren, berättar hon.

Hon var projektledare för renoveringen och hennes man Per övervakare tack vare lång erfarenhet från byggbranschen. Han har drivit företag sedan 1978.

– När renoveringen var klar behövdes någon som kan ta ansvar för driften för fyren och då sa vi att vi skulle kunna försöka, berättar Wilson.

Sedan 1996 har hon och hennes man haft hand om allt på Bengtskär. Att det blev just Bengtskär känns ganska naturligt. Paret har bott i Rosala, alltså den närmaste orten till Bengtskär på fastlandet, sedan mitten av 1970-talet.

– Bengtskär har alltid varit viktig för skärgårdsborna i Hitis skärgård och en arbetsplats för många. Bemanningen slutade 1968 och därför förföll fyren, förklarar Wilson.

Började från noll

När Bengtskär öppnade för allmänheten 1996 fick företagarparet börja från noll. Nuförtiden har Ab Bengtskär Oy 6–8 anställda om somrarna och fyren har årligen runt 15 000 besökare.

Själva affärsverksamheten har paret Wilson byggt upp så småningom.

– Det var en helt ny sevärdhet så det fanns mycket arbete med att göra platsen känd, säger Paula Wilson.

Namn: Paula Wilson
Ålder: 70
Bor: i Bengtskär om somrarna och i Rosala under vintrarna
Målsättning som företagare: Att hålla skärgården levande

Tack vare stort intresse från medierna behövde de ändå inte lägga mycket pengar på reklam och marknadsföring.

– Det har varit lätt att få radio, tv och tidningar hit för att skriva om fyren. Det är och har varit en så unik plats.

Wilson är tacksam över att hon fick vara med om att bygga upp fyren under 1990-talet och nu driva verksamheten.

– Det är en sevärdhet som berör och något man kan vara väldigt stolt över att sköta om, säger hon.

De får idel tack från turisterna. Den största besvikelsen för besökarnas del handlar om inställda resor vid dåligt väder, men det händer sällan.

Fortsätter trots pensionering

I år har paret Wilson varit gifta i 50 år och arbetsfördelningen på Bengtskär är rätt tydlig. Per ansvarar för all teknik såsom vattenavlopp och dieselgeneratorer samt tar emot båtarna som angör ön, medan Paula ansvarar för den dagliga rumban från morgon till kväll.

– Vi har övernattande gäster så allt från frukost till middag och kvällsbastu måste fungera. Jag lagar mat, guidar och tar emot besökare. Man gör allt.

Varje natt under sommaren övernattar i medeltal 12–15 personer på Bengtskär i de sammanlagt sex olika rummen. Det innebär att det finns en hel del utmaningar med logistiken, eftersom all mat och alla förnödenheter måste transporteras med båt från fastlandet.

Också under vintern finns det arbete att ta hand om. Allt från bokföring till underhåll.

Under sommarmånaderna bor paret Wilson på ön men brukar flytta tillbaka till Rosala senast kring jul. Trots att båda redan gått i pension har de inga planer på att sluta jobba.

– Vi trivs väldigt bra och fortsätter så länge som hälsan står oss bi. Vi tycker om och vill gärna bo på Bengtskär.

Också familjens barn är involverade och intresserade. De två sönerna driver egna företag – också inom turistbranschen. Den ena tar bland annat hand om båttrafik till Bengtskär.

– Men eftersom de ännu har skolbarn är de inte så lätt för dem att bo här på Bengtskär.

En levande skärgård

För Paula och Per Wilson är Bengtskär ett passionsprojekt – det är viktigt att den folkkära fyren i yttersta havsbandet kan vara med om att skapa arbetsplatser.

– Det gäller att hålla skärgården levande och hitta på ny företagsverksamhet när gamla näringar såsom fiske och fårskötsel inte mer livnär någon.

Parets ledstjärna är att det i och med Bengtskär ska finnas arbetsplatser för folk i skärgården. Fyrens verksamhet ger ringar på vattnet.

– Det är inte bara de som arbetar på Bengtskär, utan alla som sköter transporter, bakar bröd och tillverkar öl. Bengtskär är ett dragplåster för att locka folk att komma till skärgården, säger Paula Wilson.

Fakta

Tre tips för att bygga upp en affärsverksamhet

Börja i liten skala. Paret Wilson började från noll på Bengtskär, men så småningom har besökarantalet och verksamheten vuxit, vilket gjort att de kunnat lära sig under arbetets gång hur de ska få saker och ting att fungera.

Tänk på förhållandena. Speciellt i exceptionella förhållanden såsom Bengtskär är det mycket utmaningar med logistik och leveranser. Det är skillnad på om du ska grunda en restaurang mitt i en stad eller på en öde ö.

Förvänta dig inte att bli rik (direkt). I ett litet företag måste man ha tålamod, allt lyckas inte och mycket tar längre tid än man tror.

Tipsen baserar sig på intervjun med Paula Wilson.

Forskare bytte ut karriär mot tofu – ingenjörstänket hjälper i vardagen

För Ha Hoang blev hans mammas finslipade tofurecept startskottet för ett eget företag.

Det är lätt att grunda en firma: Tänk på följande på förhand

Det är smart att grunda en firma om affärsverksamheten är liten och om du är ensam i företaget.

Från löntagare till företagare: IT-branschen byttes ut mot smyckesbusiness

För Vera Backström blev barndomsdrömmen om att bli juvelhandlare verklighet.

Hur känner man igen en bra företagare? Affärsängeln ser på tre H:n

En idealföretagare är ödmjuk, hungrig och inspirerande. Det säger Reidar Wasenius som leder affärsänglarnas organisation Fiban.

Hjälte eller självisk pamp – hur uppfattas företagare?

Enligt en forskare framställs företagare ofta som hjältar i media. Den stereotypa bilden håller ändå på att förändras.

Ladda mer