Ledarskap

Skynda inte med rekryteringen – första intrycket brukar stämma
Som chef vill K-Rauta-köpmannen Joakim Forss genast ta tag i eventuella problem. Det kräver daglig närvaro och diskussion med de anställda.

Skynda inte med rekryteringen – första intrycket brukar stämma

Köpman Joakim Forss har träffat hundratals arbetssökande. Han väljer hellre en person med rätt inställning än med bra produktkännedom.

|

Rätt rekrytering är i de flesta fall lönsammare än en snabb rekrytering. K-Rauta-köpmannen Joakim Forss försöker undvika akuta lösningar i rekryteringen. Han har drivit K-Rauta i Vasa sedan 2009 och K-Rauta i Karleby sedan 2018.

Under sin företagarkarriär har han intervjuat hundratals människor och lärt sig lita på sin intuition. Ibland slår det naturligtvis fel, men ju fler rekryteringar Forss gjort, desto mer litar han på det första intrycket han får.

– Min princip är att om magkänslan inte är rätt får processen hellre ta längre tid, säger Forss.

Det här är en lärdom som kommit efter en del ”quick and dirty” -lösningar under de senaste tio åren. De snabba lösningarna har ofta visat sig vara dåliga lösningar.

– Det tar tid att hitta rätt person.

Vem: Joakim Forss
Ålder: 43
Bor: Vasa
Målsättning som företagare: Att ha en klar målbild och våga utmana sig själv och sina idéer.

Fastän rekrytering är tidskrävande brukar det första mötet med en potentiell arbetstagare vara avgörande. Då bildar sig Forss en uppfattning om hurdan personen är. Rätt inställning är ofta viktigare än att personen besitter en massa kunskap om produkterna som säljs.

– Det kan finnas personer som har mycket produktkunskaper man har svårare att möta människor.

Vet vad du får fråga

Överlag är det grundläggande grejer som Forss fäster uppmärksamhet vid under den första intervjun. Är personen i tid? En sådan som tar initiativ?

– Jag ger väldigt mycket frihet åt de anställda. Hos oss finns jobb hela tiden så det är viktigt att man själv är aktiv.

Företag: K-Rauta i Vasa och Karleby
Bransch: Detaljhandel
Grundad: Företagare sedan 2009 med Vasa-affären, Karleby sedan 2018
Omsättning: 21,5 miljoner euro (prognos för 2019)
Antal anställda: cirka 80

Trots att Forss gjort hundratals intervjuer ser han till att alltid vara förberedd. En bra arbetsintervju flyter på av sig själv, men för de gånger som samtalet inte flyter har han ett antal frågor som kan fungera som stöd.

– Man ska också ha koll på vad man får fråga, säger Forss.

I och med att försäljningen på K-Rauta är väldigt säsongbetonad har Forss en del fast anställda som jobbar året om, men en stor del av personalstyrkan består av studerande som sommarjobbar heltid och arbetar som timanställda under vinterhalvåret.

Forss annonserar om arbetsplatser via traditionella kanaler såsom tidningar och webbsidor, men för vissa specifika arbetsuppdrag vänder han sig till utomstående konsulter för att lättare hitta rätt person.

– Vi försöker också samarbeta med högskolor och den vägen berätta om företaget och möjligheterna.

En tillgänglig chef

Att veta när man ska anställa nya personer är ändå inte alltid helt entydigt.

– Ibland måste man ta risker om man hittar på en ny grej. Då behövs någon som gör det praktiska, men ibland lyckas man inte med satsningen, säger Forss.

I sådana situationer gäller det bara att gå vidare och tänka framåt.

– Det är bra att ha en plan och veta vart man är på väg.

För honom är det viktigt att också påtala utvecklingsmöjligheter för de anställda. Just inom affären finns det sällan några stora karriärmöjligheter eftersom organisationen är väldigt platt, men i och med att K-Rauta hör till K-gruppen finns det en hel del möjligheter att gå vidare inom Kesko.

– Två anställda har gått den interna köpmannautbildningen. När en butik blir ledig kan de söka sig dit, berättar Forss.

Favoriserar ingen

Att alla trivs på arbetsplatsen är viktigt för Forss och han ser till att själv vara tillgänglig för de anställda.

– Jag tror det är en grej som man ofta glömmer bort. Som företagare och chef måste man vara närvarande med personalen. Alla behandlas jämlikt och jag favoriserar inte någon.

De anställda vet att när dörren till Forss kontor står öppen får vem som helst komma in och prata. Han har ibland fått agera psykolog och relationsrådgivare och tar sig alltid tiden att lyssna.

– I grund och botten känner de anställda att jag är intresserad. Jag pratar inte med alla varje dag, men jag pratar med de flesta. Vi pratar inte bara om jobb utan jag vill veta ved de håller på med, säger Forss.

Fakta

3 tips för en lyckad rekrytering

Ta den tid som behövs. Ha inte för bråttom när du rekryterar, utan se till att hellre hitta rätt person.

Vet vem du söker. Ha en klar bild av vad du är ute efter med rekryteringen. Informera också personalen om vad som är på gång.

En bra introduktion. När du är klar med rekryteringen ska du ha en bra introduktion till den nyanställda. Tänk på förhand ut hur du gör.

Tipsen baserar sig på intervjun med Joakim Forss.

När är det smart att göra ett tidsbundet arbetsavtal?

Ett tidsbundet avtal förbinder bägge parter och det går inte att säga upp.

Ett galet beslut om entreprenörskap lönade sig och ledde till framgång

Recessionen bromsade inte Markus Sippos och Riku Lomans planer på att starta eget. I höst firar de sitt tionde år som franchiseföretagare.

Ska du anställa? Räkna med att utgifterna blir större än du tror

Det är bra att räkna med att den anställdas lön kostar minst 1,5 gånger mer. Företaget borde öka försäljningen åtminstone så mycket att den täcker kostnaderna.

Tillväxt en utmaning för kassan – försäljningsföretag lärde sig att prissätta

För billiga priser hotade Nordic Sales Crew:s verksamhet. Företaget har varit tvunget att få mer effektivitet i rekryteringen.

Ska du rekrytera? 9 tips för arbetsavtal

Den allmänna rekommendationen lyder: gör skriftliga arbetsavtal. Kom så tydligt som möjligt överens om villkoren för arbetsförhållandet.

Företagarens viktiga lärdom: En empatisk chef är en bättre chef

Gott ledarskap bygger på växelverkan och människokännedom anser Chita Wahlroos som är vd på Eläinklinikka Avec.

Ladda mer