Orka i arbetet

Hur hitta rätt balans? Kläddesigner prioriterar familj framom företaget
Under vår och sommar jobbar kläddesignern Elin Sandholm för högtryck med att sy upp kläder, medan hon under vintern har tid att utveckla nya produkter.

Hur hitta rätt balans? Kläddesigner prioriterar familj framom företaget

Elin Sandholm vill inte köra slut sig själv på jobbet. Ett balanserat liv är viktigare än tillväxt.

|

Få företagare motsätter sig tillväxt. Det är ändå inte allas målsättning – åtminstone inte på bekostnad av resten av livet.

Redan när Elin Sandholm inledde studierna i kläddesign vid Yrkeshögskolan Novia visste hon att hon en dag skulle bli klädföretagare, men också att det är viktigt att upprätthålla en balans mellan det egna företaget och familjelivet.

Hon registrerade företaget E/S Design 2012, men spånade i flera år på vad hon vill göra. Efter avslutade studier jobbade hon ett år som designassistent. Våren 2016 lanserade hon en hemsnickrad webbshop som erbjöd multifunktionella klänningar i tre olika färger.

– Jag trodde att jag skulle sälja några klänningar per månad, men jag sålde över 200 klänningar den sommaren. Då tänkte jag, shit, det här kan vara något riktigt bra, säger Sandholm som då ännu var mammaledig och jobbade hemifrån.

Balanserar jobb och familj

Sandholm försöker göra så mycket som möjligt själv, men redan i februari 2017 var det dags att anställa.

– Vi skulle få vårt andra barn i mars så då anställde jag sömnadshjälp på deltid. Jag har gått bakvägen, anställt först och jobbar mer själv nu.

Vem: Elin Sandholm
Ålder: 31
Bor: Karis/Raseborg
Målsättning som företagare: Ett hållbart företag både för kunderna och företagaren.

Firma: E/S Design
Verksamhetsområde: Klädindustri
Grundat: 2016 (registrerade E/S Design redan 2012)
Omsättning: 45 000 euro
Antal anställda: 3 på anställningslistan

Med ett barn hemma och det andra på väg ville Sandholm fokusera på barnen och jobbade en tid endast söndagar. Hon har så småningom trappat upp arbetsmängden men är fortfarande ledig på fredagar.

Just nu har hon tre personer på anställningslistan, men alla jobbar på timbasis.

– Jag tycker om friheten att inte ha anställda på plats dagligen, då blir jag inte så låst. Att hela tiden förse någon annan med jobb blir tungt.

I stället har hon valt att outsourca vissa arbetsmoment såsom grafisk design eller gradering av plaggen och Sandholms syster har nyligen tagit över det ekonomiska ansvaret.

– Jag tror att vi jobbar så i framtiden – anlitar experthjälp och sköter resten själv.

Stöd från poddar

Trots att Sandholm trivs för sig själv erkänner hon att hon också är helt ensam med allt. Därför tar hon mycket stöd av poddar.

– Varje dag lyssnar jags på något som påminner mig om hur jag ska tänka och använda min energi. Jag kan lyssna på samma avsnitt flera gånger.

Hon jämför det med träning – kroppen kräver nya repetitioner för att hållas i skick. Gör man inte något regelbundet glömmer man bort det eller tappar bort sig på vägen.

– Jag jobbar mycket med mental träning och tankegångar för hur man ska vända sin energi och använda den på rätt sätt.

Trots rivstarten för tre år sedan vill hon inte prata om företaget som en stor framgång.

– Jag jobbade till tre i natt, så jag känner mig inte som en succé, säger Sandholm med ett skratt.

De stundvis långa dagarna kompenserar hon med återhämtning då hon checkar ut helt och hållet. Sandholm är inte heller rädd för att dela med sig av baksidorna i företagandet.

– Vi läser en massa framgångssagor, men vi får sällan läsa om arbetet bakom.

Hon säger ändå att hon kom in på marknaden i rätt läge. Många tänker hållbart, konsumerar mindre och vill veta hur och var kläderna producerats.

Kostar att bygga företag

Fastän Sandholm sålt många fler klänningar än hon tänkt sig betyder det inte att ekonomin är perfekt.

Det kostar att bygga företag. Jag hade inget kapital när jag startade, utan började med den cash jag hade. Det är kämpigt att växa med lite kapital och samtidigt lyfta lön.

Hon anser inte att hon gjort några uppoffringar men säger att hon lever snålare och periodvis inte har tid att träffa vänner.

– Jag har inte sett på en tv-serie på två år. Gör jag något på kvällen så är det jobb eller så lägger jag mig. Men för mig är det naturligt, ingen uppoffring.

Just nu är målsättningen att omsättningen 2019 ska vara lika stor som året innan men vinsten större och att livet ska bli mer hållbart. Hon hoppas ändå att ekonomin ska få ett lyft – varje gång hon investerar i tyger eller maskiner gräver det ett hål i kassan.

– Jag har aldrig haft en tanke om att bli stenrik i pengar, jag jobbar med hjärtat. Jag kommer att känna mig framgångsrik när jag kan lyfta en skälig lön och alla bitar går ihop.

Fakta

Elin Sandholms 5 tips för bättre ork och motivation


1. Ägna mycket tid åt planering.
Som företagare finns det alltid mer att göra, jobbet tar aldrig slut. Det kan kännas mentalt tungt, men med god planering kan du känna dig färdig för dagen.

2. Fokusera på det du är bra på och outsourca resten. Då maxar du din tid som i något skede kommer att bli en bristvara.

3. Jobba med mental träning. Om du inte gör det utnyttjar du 30 procent av din kapacitet. Om hjärnan inte är med på noterna, maxar du inte din potential.

4. Stäng av alla aviseringar på telefonen. Då kommer du in i ett bra arbetsflow och slipper ha jobbet flåsande i nacken på din lediga tid.

5. Belöna dig själv. Små belöningar för delmål och stora belöningar då stora mål nåtts. Det fungerar som bränsle för fortsatt jobb.