Orka i arbetet

Företagarens hårda lärdom: utbrändhet är som ett beroende – det kan komma återfall
Medieföretagaren Linn Jung vill inte prata om utbrändhet som en plötslig krasch, för de flesta smyger sig den på.

Företagarens hårda lärdom: utbrändhet är som ett beroende – det kan komma återfall

Efter att ha blivit utbränd är Linn Jung mer uppmärksam på sin ork men som företagare är det inte alltid lätt att vila.

|

Alla går inte in i väggen med en krasch. Inte heller medieföretagaren Linn Jung – utbrändheten smög sig på.

Hösten 2016 jobbade hon på HSS Media, skrev en av Svenskfinlands mest populära bloggar och levde ett aktivt familjeliv med två barn. Då började hon märka att något inte stämde och blev till slut sjukskriven för utbrändhet.

Nu tre år senare är Jung företagare. Sedan förra sommaren driver hon tillsammans med partnern Anna Bertills kommunikationsbyrån Bertills & Jung. De hade förväntat sig ett lugnt första år, i stället blev det en rivstart.

Jung delar med sig av sina lärdomar kring utbrändhet och vilka tankar den väckt, speciellt nu som företagare.

Gränslös tidigare

”Jag har alltid varit dålig på att lägga gränser på mig själv, jag vet inte riktigt var gränserna går. Det är fint att tänka att allt är möjligt men man kan inte göra allt.

Man kan inte säga att utbrändhet märks tydligt. Mitt närminne började hacka och jag började stamma och tappa orden. Jag åkte med bil till jobbet och gick hem. Jag började laga mat, gick ut och glömde maten och den brändes vid. Då tänkte jag att så här kort minne kan man inte ha.

Jag har fortfarande jättesvårt att veta hur mycket jag kan pressa mig själv. Nu ser jag bättre att det finns en gräns, förr var jag gränslös och ville göra allt på en och samma på gång.

Det var en ögonöppnare att jag behöver återhämtning – tanka mellan varven och ha luft i kalendern. Det ska finnas lediga dagar och lediga kvällar.”

Ett stort hopp i det okända

”Jag var nog rädd för att starta eget med Anna när det var så nära inpå utbrändheten. Jag funderade om det är läge att gå all in i något helt nytt? Jag bedömde ändå att jag ville ta den här chansen och Anna visste mitt läge.

Utbrändhet är som att vara narkoman, det kommer återfall. Jag menar inte att jag ska gå tillbaka till en ny sjukskrivning, men jag måste testa mig fram till var gränsen går. Huvudsaken är att jag vet att det finns en gräns.

Nog är det svårt, det är ett skört läge när man har ett nystartat företag och Anna och jag har sju barn tillsammans – det är alltid något som brister, så det är inte den ultimata sitsen.

Som företagare kastas man in i något som man inte har någon aning om, då gäller det att vara snäll med sig själv.

Det är stor skillnad på arbetsdagar. Om jag föreläser en dag och har mycket interaktion med andra är det helt annat än sitta tyst på kontoret. Olika insatser kräver olika återhämtning.”

Inte lätt att säga nej

”Jag tampas med att jag stundvis känner att det är för mycket jobb, men så står det folk och väntar på mig. Det är inte lätt att säga nej i ett sådant läge, i synnerhet när man vet att de första kontakterna är jätteviktiga, man kan inte backa hemskt många gånger. Eller kanske man ändå får fler chanser, fastän det inte känns så.

Jag skulle inte orka i den här takten för evigt. Första året som företagare vet man inte hur det blir och det är svårt att bromsa för att man måste försöka trycka ut allt man bara kan för att etablera sig.

Jag kan inte heller gå omkring och vara rädd för att bli utbränd igen, det hämmar mig så mycket i mitt jobb. Då tappar jag både arbetsglädje och livsglädje, men jag känner till mina varningssignaler.

Det är en fördel att vara två som Anna och jag är. Vi kan säga: vila du nu, så vilar jag sedan. Det är svårare om man är helt ensam, då är man alltid ansvarig för allt.”