Orka i arbetet

När tar orken slut? ”Jag är ett varnande exempel för andra”
Upp till 95 procent av återhämtningen sker i sömnen. Sömnmängden och kvaliteten spelar en stor roll när man talar om ork.

När tar orken slut? ”Jag är ett varnande exempel för andra”

Janne Gylling kunde och vågade söka proffshjälp. Utmattning är en farlig yrkessjukdom bland företagare.

|

Alla företagare kommer till slut till en punkt när orken tar slut, ifall arbetsbelastningen blivit för stor. Janne Gylling nådde sin egen gräns i våras.

– Vi hade tidigare en idé om att hålla januari fritt från jobb, då kunde jag ha vilat. Men så kom julen och kalendern var fylld till maj. I början av året hade jag 250 bollar i luften och kunde inte längre avgöra i vilken ordning jag borde ta itu med jobbet. Det fanns dagar då jag bara stirrade i väggen, berättar Gylling.

– Till slut sökte jag hjälp och började gå hos en psykoterapeut, fortsätter han.

Utmattningen var en följd av att han i flera år arbetat för mycket och för långa dagar. Som värst ringde väckarklockan 4.53 och företagaren kom hem efter åtta på kvällen.

Gylling uppskattar att han drack en liter energidryck om dagen i 4–5 år. Samtidigt försämrades sömnkvaliteten och mängden. Enligt rekommendationer borde man sova 7–8 timmar om natten, eftersom till och med 95 procent av återhämtningen sker i sömnen. Sömnen påverkar i själva verket nästan allt.

– Arbetet stal för stor del av mina dagar och jag slutade röra på mig. Jag kunde på något sätt motivera för mig själv att allt blir lättare nästa månad. Man säger ändå inte ”nej” till en kund. Nu har jag för första gången varit tvungen att säga nej, erkänner företagaren.

Gylling grundade sitt första företag för över 20 år sedan. Efter det har han ibland varit löneanställd, men så drogs han tillbaka till företagandet.

Reklambyrån Moretag Agency som specialiserat sig på WordPress grundades för tre år sedan. Gylling arbetar ihop med en partner. Företagets omsättning på 277 000 euro i fjol berättar något om mängden arbete som gjorts. En sådan summa är mycket för en tvåmannabyrå.

– Min partner uppfattade inte min situation så tydligt eftersom han bor i Helsingfors och jag i Tammerfors. Vi pratade nog en del om ämnet, säger Gylling.

Han erkänner att han i onödan var rädd för att söka utomstående hjälp – han borde ha sökt hjälp mycket tidigare. Det var inte heller svårt att hitta hjälp. Gylling letade på nätet efter en person som han trodde att han skulle kunna prata med.

Datorfria helger

Förändringen har krävt mycket arbete och svåra beslut. Gylling har varit tvungen att omprioritera sitt liv.

– Det lönar sig inte att jobba ihjäl sig. Det viktigaste är att man är barmhärtig mot sig själv. Jag måste tvinga mig själv till att inte röra datorn efter klockan fem eller under helgen. Jag har också försökt börja röra på mig igen. Dessutom sover jag mer. För vissa räcker sju timmar, men för mig gör det inte det, säger Gylling.

Han säger sig vara ett varnande exempel för andra företagare. Det lönar sig att förhålla sig allvarligt till den egna orken och lära sig att känna igen varningssignaler för när vardagen blivit för tung.

– Alla orkar olika mycket. Det värsta är att jämföra sig själv med andra. En romantisering av företagande är också farlig. Något har gått snett om man måste jobba som en galning för att över huvud taget kunna leva. Det lönar sig att fundera på lönearbete om man inte kan ha betald semester, lyder Gyllings råd.