Riskhantering

Finländsk företagsidé fick vind under vingarna i Danmark: nu utvidgar barnloppisen till övriga Norden
Finländaren Johanna Kiel Nielsen grundade en loppis för barnkläder i Danmark. Den har under kort tid blivit väldigt populär.
Ibland finns affärsidén väldigt nära. Finländska Johanna Kiel Nielsen flyttade till Danmark för över tio år sedan. 2010 fick hon sitt första barn och passade på att gå på loppis alltid när hon var i Finland. Främst var hon ute efter barnkläder.
– Det blev en hobby, men i Danmark fanns inga loppisar. Jag tänkte att det skulle vara härligt att grunda en sådan i Danmark, berättar Kiel Nielsen.
Så småningom började loppisar dyka upp också i det nya hemlandet, men fortfarande saknades en loppis som specialiserat sig på barnkläder och prylar. Sommaren 2016 pratade Kiel Nielsen om ämnet med sin danska granne Sofie Brandt som blev ivrig på idén att starta egen loppis. Bådas män hoppade också med.

Hösten 2016 grundade de två paren sitt första Børneloppen i stadsdelen Valby i Köpenhamn.
– Vi fick väldigt bra respons under de första månaderna. Vi sålde mer än vi hade budgeterat, berättar Kiel Nielsen.
Tillväxt via franchising
Från första början fick Børneloppen frågor om de kunde utvidga konceptet till andra håll i Danmark. Många var intresserade av loppisen, men en fysisk affär har sina begränsningar. Knappast kör någon från andra sidan Danmark för att gå på loppis.
Företag: Børneloppen
Bransch: Loppmarknad
Grundat: 2016
Omsättning: ca 7 miljoner euro (produktförsäljning)
Resultat: ca 70 000 euro (uppskattning)
Antalet anställda: ca 50–60 (innefattar också de anställda i franchisebutikerna)
Den goda försäljningen fungerade som uppmuntran så företagarna började tänka på rätt strategi för att utvidga konceptet. Till en början var tanken att öppna affärer runtom i Danmark, men den tanken slopades snabbt.
– Eftersom vi själva hade satt allt på spel ville vi hitta någon som också skulle se på affären som sin egen bebis.
Redan i början av 2017 funderade grundarna till Børneloppen på franchising och i februari 2018 öppnades den första franchisingaffären.
– Det var en helt ny grej för oss. Vi visste inte något om franchising utöver McDonalds.
Via sina nätverk fick de ett tips om Bo Zoffman, en dansk franchisingexpert. Zoffman anställdes först som konsult men är numera bolagspartner.
– Han har varit både motor och stöd i tillväxten. Han har erfarenhet av både tillväxt och internationalisering. Vi ville ta in kunnande som vi själva inte hade, motiverar Kiel Nielsen.
Konkurrenter kopierar
Nu är Børneloppen verksamt i sex städer i Danmark och snart öppnas den sjunde affären. I både Sverige och Norge finns intresse för konceptet och en loppis har redan öppnat på Island. Också den tyska marknaden lockar.
Företagarna har ändå ingen klar målsättning för antalet butiker i framtiden.
– Vi vill växa organiskt. Det krävs rätt köpman och utrymmen för att vi ska utvidga, säger Kiel Nielsen.
Den snabba tillväxten och framgångarna har också haft sina skuggsidor – Børneloppens idé har kopierats flera gånger.
– I början irriterade det massor, men folk kopierar väl andras bra idéer.
Kiel Nielsen erkänner att hon själv fått inspirationen från loppisar i Finland, men många har kopierat mycket mer än Børneloppens koncept.
– Våra texter och bilder har kopierats. Det harmar mig att någon gör helt samma som vi och påstår sig ha hittat på det själv. Men så länge de kopierar är de flera steg bakom oss.
Børneloppen har via jurister varit i kontakt med de kopierande affärerna. En del konkurrenter har varit tvungna att ta bort grejer från sin marknadsföring och ändra texter.
– Konkurrenterna kan kopiera det de ser, men inte det vi gör.
De som är intresserade av franchising skriver under ett sekretessavtal för att de inte ska kunna kopiera konceptet utan följder.
Det bästa sätts i omlopp
Fastän Johanna Kiel Nielsen vill se Børneloppen växa, vill hon göra det utan att förivra sig för mycket.
En enskild franchiseföretagare kan förstöra hela kedjans rykte om hen inte satsar tillräckligt eller inte förstår sig på konceptet.
– Ju fler affärer som öppnas, desto mindre kan vi kontrollera dem. Sociala medier är en stor del av vardagen och både bra och dåliga historier sprids snabbt.
Grundarna till Børneloppen strävar efter att utnyttja det växande nätverket genom att låta köpmännen lära sig av varandra. Man vill kontinuerligt förbättra bland annat marknadsföring och kundupplevelser.
– Vi samlar in best practice-information från alla butiker. Till exempel ett roligt Facebookinlägg kan fungera också någon annanstans.
Företagarna har också utvecklat ett eget kassasystem som frigör tid för personalen.
– Bokningarna sköts automatiskt och personalen kan använda sin tid på kunder och marknadsföring, alltså på allt sådant som genererar pengar, säger Kiel Nielsen.
Fakta
Fem tips för att komma i gång med ett företag
Marknadsföring kommer först. Utan kunder finns inget företag. Kiel Nielsen har lagt mycket tid på att kolla på YouTube-klipp och att lyssna på poddar om marknadsföring på sociala medier.
Följ andra. Kiel Nielsen följer aktivt med olika sorters bolag som kan inspirera eller hjälpa med att formulera en egen idé.
Prata om din idé med andra. Många tänker att en affärsidé ska vara hemlig. Efter att i början ha pratat med andra fick Kiel Nielsen frågor och kommentarer som hjälpte henne att strukturera upp sina egna tankar. Hon besökte också loppisar i Finland och fick mycket hjälp och tips av ägarna.
Ta in en expert. Be om hjälp och råd av någon som har erfarenhet av sådant du inte själv kan. Utnyttja kontakter för att hitta rätt person.
Anställ hjälp genast när du kan. Det lönar sig att använda sin egentid på det som genererar störst värde för företaget. Børneloppen anställde så fort som möjligt en städare för att dammsuga loppisen för att frigöra företagarnas tid för annat.