Riskhantering

Gigantiskt hopp till en högre nivå – åländskt fiskodlingsföretag har mångdubblat sin odlingsvolym
Brändö Lax Ab vill växa genom att få nya och större odlingstillstånd. Utveckling är en förutsättning för hela skärgården anser vd:n Karl-Johan Henriksson.

Gigantiskt hopp till en högre nivå – åländskt fiskodlingsföretag har mångdubblat sin odlingsvolym

Stora investeringar i fiskodlingstillstånd har hjälpt Brändö Lax att växa. Skärpta regler gör fiskodling miljövänligare men också svårare.

| |

Allt strängare krav på livsmedelsbranschen gör den tuffare för varje år. Trots skärpta miljöregler och nedpressade priser har åländska Brändö Lax Ab klarat sig bra.

När företaget grundades 1984 odlade man ungefär 70 000 kilogram fisk i året, i dagens läge är det 2–2,5 miljoner kilogram åländsk fisk som årligen landar på finländarnas tallrikar. Med en omsättning på drygt 16 miljoner euro är Brändö Lax en av de mest betydande fiskodlarna i Finland.

Tillväxten och utvecklingen har ändå inte varit lätt.

– Vi har flyttat verksamheten längre ut till öppna havet och små enheter har blivit betydligt större, berättar Karl-Johan Henriksson som är vd för Brändö Lax.

Han har varit med ända sedan starten. Samtidigt som bolaget har vuxit har regleringarna skärpts till. Innan vattenlagen trädde i kraft i mitten av 1990-talet var utvecklingen i fiskodlingsbranschen friare, men i dag är det i praktiken omöjligt att få tillstånd för nya odlingar – trots att marknaden efterfrågar allt mer odlad fisk, framförallt närproducerad.

– Det enda sättet att utöka har varit att fusionera med andra bolag eller köpa upp befintliga företags tillstånd, vilket vi gjort mestadels i närområdet, förklarar Henriksson.

Testade webbshop – men lades ner

En stor utmaning för Brändö Lax är att skaffa nya odlingstillstånd. Enligt vd:n Henriksson pågår en ständig diskussion med miljömyndigheter.

– De tio senaste åren har vi jobbat aktivt för att få nya tillstånd, men vi ligger på gränsen för vad vi orkar med.

Företag: Brändö Lax
Bransch: Livsmedel
Grundat: 1984
Omsättning: drygt 16 miljoner euro
Resultat: ca 4 miljoner
Antal anställda: 20–25 på helårsanställning

Tillstånden har krävt stora investeringar som hittills visat sig vara lönsamma. Henriksson minns inte längre exakta summor, men tillstånden har kostat runt en miljon euro, eller ungefär en euro per tillståndskilo.

För några år sedan testade företaget också på att sälja fisk via en webbshop men försöket lades ner redan efter att halvår.

– Några av våra anställda ville testa på att köra fisk till Åbo, men det blev ingen succé så det var ingen idé att lägga krut på det, förklarar Henriksson.

Blir allt svårare att hitta kompetent personal

Utvecklingen har dels krävt pengar men framförallt har den krävt ökad kunskap – speciellt av personalen. Framtida tillväxt bygger på att det finns unga människor som klarar av det tuffa jobbet i öppet hav och som har formell kompetens.

– När man flyttar ut verksamheten längre ut till öppna havet krävs bättre båtar och bättre kompetens. Det har varit ett problem att hitta kompetent personal, förklarar Henriksson.

Under de senaste åren har Brändö Lax haft tur och hittat kunnig arbetskraft, men enligt Henriksson kommer det att bli ett större problem den dag när de måste fiska ännu längre ut i öppna havet.

– Odlingar i öppna hav kräver större investeringar, kompetens och kapital och därför behövs nya och större tillstånd.

Företaget har redan konkreta planer och ritningar för nödvändig utrustning som behövs för off-shore-odlingar. Bland annat utrustningen uppdateras ständigt för att uppfylla dagens krav.

– Det man förr gjorde för hand finns det inte längre möjlighet för. Vi försöker följa med i vad som händer och utveckla så gott det går under rådande omständigheter.

Framförallt miljökraven har skärpts mycket sedan Brändö Lax grundades och enligt Henriksson är det en stor skillnad på miljöbelastningen då och nu. Både fosforhalter och mängden foder har minskat avsevärt och fiskeodlingsindustrin blir hela tiden miljövänligare.

Livsmedelsbranschen i brytningsskede

Målet för Brändö Lax är att fortsätta växa och utvecklas.

– Vi vill öka kapaciteten och förbättra kvaliteten, säger Henriksson.

För honom är fiskodling inte bara ett levebröd utan ett sätt att hålla den åländska skärgården livskraftig. Att ha en turistström under sommaren räcker inte, men är ett bra komplement till fiskodlingsverksamheten.

– Jag ser inget annat med samma lönsamhet i skärgården.

Trots framgångar och tillväxt är det hårt arbete som har gällt – både förr och än i dag. Henriksson uppskattar den yngre personalen som kommit in under de senaste åren.

– Det är positivt att anställa yngre människor som vill utvecklas och tycker att det roligt. Det gör att jag själv också tycker att det är roligt.

Överlag är livsmedelsbranschen inne i ett brytningsskede just nu och priserna pressas konstant ner. Henriksson påminner ändå om att vi inte kan sluta producera mat – särskilt inte lokalproducerad som enligt honom borde prioriteras.

– Globalt sett måste vi göra något för att klara av mathållningen. Det är intressanta tider just nu, vi får se var det landar.

Mjölkpriset fortsatt lågt: mjölkbonden får vänta med investeringar

Det är tuffa tider för mjölkproducenter, men alla bönder är inte redo att ge upp.

20 förändringens år i filmbranschen: Inte ens pensionering får företagarpar att sluta arbeta på sin biograf

Kino Olympia i Hangö drivs av numera pensionerat företagarpar – för dem är det viktigaste att filmerna fortsätter snurra.

Affärsängel går igenom 100 startups årligen – investerar i två eller tre

Efter 30 år som anställd inom internationell industri hjälper affärsängeln Peter Friis startups att utveckla verksamheten och vässa strategin.

Nya företagares stötesten: För lite kapital

I nya företag behövs kapital för att täcka också överraskande kostnader. Nyföretagarcentral hjälpte bussföretagare Peter Norrgård med kalkylerna.

Ladda mer