Kalkyler

Företagarduo öppnar nytt coworkingkontor i Vasa trots pandemi: Någon måste våga satsa
Julia Olin och Elin Nyman vill skapa Vasas roligaste arbetsplats för ensam- och småföretagare som jobbar med det de älskar.

Företagarduo öppnar nytt coworkingkontor i Vasa trots pandemi: Någon måste våga satsa

Coronapandemin tvingade företagarna bakom Hello Hub till en paus. Efter noggranna övervägningar har de två vännerna bakom företagarduon valt att öppna ett kontor till hösten.

| |

Hur ska man våga starta med ett nytt koncept när allting är osäkert? Den frågan har Julia Olin och Elin Nyman ställt sig själva och varandra flera gånger under de senaste månaderna.

I början av året föddes idén om att tillsammans öppna ett coworkingkontor i Vasa. När de redan bestämt sig för att satsa slog coronaviruset till.

– Vi höll på att snubbla med pennan på kontraktet när corona bröt ut. Vi hade så bra energi så det kändes dumt att kapa av och slänga bort det. När man väl gasar så är det svårt att bromsa, säger Olin.

När skolorna och samhället började öppna upp igen i maj och juni kände företagarna att de nog ska genomföra sin plan, men i stället för att öppna kontoret redan till sommaren är planen att öppna i september.

– Vi tänkte att någon måste våga och det kändes som att det lika bra kan vara Julia och jag, säger Nyman.

– Om vi inte gör det, kommer någon annan att göra det och vi vill vara först ut, säger Olin.

Utvecklar varumärket

Minst 6 av Hello Hubs 10 platser ska fyllas för att verksamheten ska vara lönsam. Det har företagarna kommit fram till efter att ha budgeterat och räknat med nyckeltal för antalet hyresgäster.

– Vi inser att det här inte är en kassako, men jag tror att det kommer att tillföra mycket mervärde för oss båda, säger Nyman.

Än så länge har hon och Olin främst fokuserat på att utveckla varumärket.

– Det är fint att få vara med och skapa något. Jag vill vara med och utforma ett sådant här kollektiv, säger Olin.

Utöver att skapa Vasas roligaste arbetsplats med stark samhörighet vill företagarduon också skapa ett nytt community i Österbotten.

– Det finns mycket utvecklingspotential när man väl har grundat ett bolag tillsammans och det juridiska är klart. Men först ska vi få det att rulla så att det inte går åt en massa tid och ekonomi, säger Olin.

Vid sidan av Hello Hub kommer både hon och Nyman att fortsätta driva sina respektive företag inom kommunikation och design. De egna företagen är också en trygghet att falla tillbaka på.

– När jag märkte att coronakrisen inte påverkade mitt företag så mycket vågade jag ta upp tankarna på Hello Hub igen, säger Nyman.

Utgifterna för kontoret är inte heller övermäktiga, det handlar främst om att införskaffning av kontorsmöbler, inredning, städredskap och köksgeråd.

– För att möblera 120 kvadratmeter kommer vi eventuellt att behöva ta ett litet lån. Marknadsföringen har vi möjlighet att sköta själva, så den stora utgiften för stunden är all den tid vi lägger ner på bolaget, säger Olin.

Hoppas på momentum

Nu väntar företagarna på att kunna öppna Hello Hub i höst. Hittills har de mest fokuserat på att marknadsföra på sociala medier och jobbat med branding. Hyreskontraktet skrevs under i juni och lokalen har renoverats enligt deras önskemål.

Fastän coronaviruset lett till en viss tvekan under processen är båda övertygade om att det är rätt att satsa nu.

– För mig känns det här ännu viktigare nu. Coronan har gjort att man funderar på vad som är viktigt i vardagen och livet. Social gemenskap är superviktigt för mig, säger Nyman.

Olin kallar pandemin för en ofrivillig timeout då de var tvungna att tänka på om de är beredda att ta den ekonomiska risken. När offertförfrågningarna började rassla in i hennes kommunikationsbyrå tänkte hon att ekonomin överlag återhämtar sig.

– Det är också en tid när många blivit permitterade och kanske startar eget i stället. Då söker de en plats att jobba på och då har vi momentum till vår fördel, säger Olin.

Hello Hub är noga med att säkerheten beaktas när verksamheten sätter i gång. Fördelen är att lokalen är rätt liten och att en del större evenemang kan vänta till längre in i framtiden.

Testar smått och drömmer stort

För både Nyman och Olin har ett coworkingkontor varit en dröm en längre tid – båda har storslagna planer för vad Hello Hub kan bli. Målgruppen är ensamföretagare som inte vill vara så ensamma i arbetsvardagen.

En framtidsplan är att starta upp flera Hello Hubs på andra regioner.

– Vi testar smått och drömmer stort. Vi vill tillföra något till den här målgruppen, säger Olin.

Hon och Nyman har också pratat mycket om värderingar, arbetsmängd och hurdan stämning de vill skapa på kontoret. De vill bland annat inte endast rikta sig in på kreativa unga människor.

– Vi har gjort en medveten branding för att få in många olika människor så att det blir en skön mix, säger Nyman.

– Det får inte bli för enkelspårigt. Vår vision är att skapa Vasas roligaste arbetsplats, det ska vara en kombination av kul och ambition, fyller Olin i.

Fakta

5 tips för att starta företag med en vän

Välj med omsorg. Den man jobbar med ska man vara nästan mer säker på än den man gifter sig med. Samarbetet är tight och kräver att båda är med på noterna.

Kommunikation & värderingar. Var säkra på att ni faktiskt pratat igenom saker och inte bara tänkt på dem. Vad vill du ha, vad vill din partner ha? Går ni åt samma håll?

Se styrkan i att vara två. Vilka är era styrkor och svagheter? Hur kan ni stöda och komplettera varandra och på det sättet utnyttja bådas kunskap maximalt?

Ha en tydlig arbetsfördelning. Snacka igenom vem som gör vad. Var speciellt tydlig när det gäller arbetsmängd – hur mycket ska var och en jobba?

Ha ett tydligt aktieägaravtal. Vad händer om den ena vill stiga av? Ha en tydlig strategi för det. Ha överlag ett tydligt och så specifikt avtal som möjligt för att undvika eventuella framtida bråk.

Tipsen baserar sig på intervjun med Julia Olin och Elin Nyman.

Allt fler väljer att starta aktiebolag – vill någon ännu vill bli enskild näringsidkare?

Företagsrådgivare anser att för framförallt ensamföretagare är enskild näringsidkare, eller firma, fortfarande en bra företagsform. Också Pauliina Ullner valde att bli enskild näringsidkare.

5 fakta om IPR-rättigheter – gör inte gratisjobb som konkurrenten kan dra nytta av, se till att skydda din ensamrätt

Är någon annan än du intresserad av ditt företags varumärke eller produkter? Är svaret ja? Då är dina IPR-rättigheter förhoppningsvis uppdaterade. Läs mer i artikeln!

Tofuföretag långt före sin tid – en tuff start blev lönsam över 20 år senare

En för tidig ekonomisk satsning på en ny företagsverksamhet blir dyr, men lägger en grund för framtiden. Jalotofus fördel är att de startat långt före alla konkurrenter.

Tusentals får startpeng varje år – grönsakskonstnär fick hjälp med marknadsföringen

Startpengen satte fart på affärsverksamheten under första året i Nittiya Kosas företag Fruit Garden.

Vet du hur mycket rörelsekapital ditt bolag behöver? Ta hjälp av beräkningsformel

Behovet av rörelsekapital beror på företagets verksamhet. Har du en uppfattning om hur mycket pengar du behöver för att hålla företagets verksamhet i gång året runt?

Iver och intresse styrde företagarduo till helt ny bransch

En tät kontakt med kunderna har styrt Pinoa Foods ända från start. Företaget som specialiserat sig på vertikalodling använder kundrespons och data som motorer för utveckling.

Företag löste den omöjliga biten för second hand-möbler

Grundarna för möbeltjänsten Mjuk insåg att second hand-möbler är en enorm marknad. De vill minska på friktionen mellan köpare och säljare.

Äventyrsspel kompenserar för olönsam mjölkförsäljning – bybutiken i Pellinge överlever med hjälp av påhittig företagare

Att driva en bybutik är inte ekonomiskt lönsamt. Därför utvecklar Erika Englund ständigt sitt företag för att hitta nya sätt att dra in pengar.

Vad är en affärsverksamhetsplan? Beakta följande

En affärsverksamhetsplan är framförallt ett verktyg för själva företagaren. Därför är det viktigt att vara realistisk.

Ladda mer