Ska jag bli företagare?

Affärsidé föddes ur äppelångest – ständig problemlösning överraskade ny företagare

Affärsidé föddes ur äppelångest – ständig problemlösning överraskade ny företagare

Dignande äppelträd på nyköpt herrgård inspirerade par att starta eget äppelmusteri. Redan från starten har det varit fullbokat.

|

Ibland kommer en företagsidé som en överraskning också för en själv. Så gick det för Karin Ringbom och Wilhelm von Nandelstadh. I fjol köpte de en gammal herrgård i Sastamala som fritidsbostad och när hösten kom dignade äppelträden av frukt.

– Jag fick ångest, vad ska man göra med all den här frukten? Vi låter det ruttna bort på våra gårdar och äter en massa importfrukt. Det är en ekvation som inte går ihop i mitt huvud, säger Ringbom nu ett år senare.

Hon är statsvetare till utbildningen och har under de senaste åren arbetat som assistent för Sfp:s riksdagsledamot Eva Biaudet. Att bli företagare fanns inte tidigare på kartan.

– Vi försökte ta till vara så mycket av våra äpplen som möjligt genom att musta, men vi märkte att det inte fanns något musteri här i trakterna så vi åkte till Sibbo och Salo, berättar Ringbom.

Under en av de bilresorna slängde hon plötsligt fram en tanke om att de kanske borde öppna ett eget äppelmusteri.

– Jag tänkte att alla här har ju äppelträd, vi kan inte vara de enda med det här problemet.

Ringbom hade rätt – redan två veckor efter öppningen i höst har det varit fullbokat. Kundströmningen har varit så bra att hon har varit tvungen att blockera vissa dagar för att kunna tillverka gårdens egen must.

Karin Ringbom
Det nya företagarparet Karin Ringbom och Wilhelm von Nandelstadh har blivit överraskade av det positiva bemötandet – de flesta är glada och nyfikna.

Tidigare företagarerfarenhet har varit till nytta

Paret har nu flyttat från Helsingfors till Vanhakylä gård, mittemellan Björneborg och Tammerfors, och bor där på heltid.

– När vi hade fattat beslutet kändes det självklart, det är bara att köra på, säger Ringbom.

Namn: Karin Ringbom & Wilhelm von Nandelstadh
Ålder: 30 & 40 år
Bor i: Sastamala
Målsättning som företagare: Att varumärket Vanhakylä blir internationellt känt för sina handgjorda produkter av hög inhemsk kvalitet

Sambon von Nandelstadh är företagare sedan tidigare och ägare i företaget Pen & Hammer, men för Ringbom är företagandet helt nytt. von Nandelstadhs företagarerfarenhet har varit till stor nytta, eftersom han vet hur det går till att grunda ett företag. För Ringbom har inlärningskurvan varit brant.

– Det är en massa problemlösning hela tiden, det hade jag inte varit förberedd på. Jag får en hjärtattack tio gånger om dagen, men allt löser sig alltid på något sätt.

Ringbom har nu efteråt sagt att sambon kunde väl ha varnat henne om att det skulle vara så här att vara företagare.

– Det har varit många utmaningar. Man får goda nerver.

Studiebesök på annat musteri

Det som varit nytt för båda är själva mustningsprocessen. De har läst på om olika maskiner och äppelsorter och Ringbom och von Nandelstadh fick också åka på studiebesök till Bornemanns musteri i Pargas.

– Vi ringde och frågade om vi får komma och hälsa på och de var jättesnälla, visade oss en massa knix och trix och gav goda tips om praktiska detaljer.

I Ringboms och von Nandelstadhs äppelmusteri kan kunderna musta sina egna äpplen, men gården ska också tillverka egen saft till försäljning i 1 liters förpackningar, samt mindre förpackningar på 2,5 dl.

Tanken är att saften i de små flaskorna ska säljas på kaféer runt om i landet.

– På kaféer finns det ofta dåligt av inhemsk juice.

Enligt Ringbom är det galet med tanke på hur stor den finländska skörden är.

Utöver musteriet har Vanhakylä gård två rum som hyrs ut för övernattning och en möteslokal för till exempel företag som vill ha styrelsemöten i en annorlunda miljö. I anslutning till musteriet finns också ett säsongkafé där Ringbom själv bakar och lagar allt – helst med produkter från närliggande gårdar.

– Vi märkte på andra musterier att det var ganska tråkigt att bara sitta i bilen, förklarar Ringbom tanken bakom kaféet.

Fantastiskt mottagande

Vanhakylä gårds musteri är tills vidare inrättat i en container som man låtit brädfodra i samma stil som de övriga gårdsbyggnaderna. Produktionen inleddes med en mindre industrianläggning.

– Om det går bra och det finns efterfrågan utvidgar vi. Vi har varit ganska sparsamma nu till en början.

Enligt Ringbom har kostnaderna varit mindre än paret hade förväntat sig tack vare investeringsstöd från Business Finland och det lokala landsbygdsprogrammet Joutsenten reitti. De har också investerat egna pengar.

Trots framgångarna har företagandet också bjudit på överraskningar. En dag krånglade maskinerna och kön till musteriet var lång.

– Jag tänkte att vi aldrig mer kommer att få några kunder och jag var så ledsen, men på kvällen fick vi tackmejl för att det hade varit så bra ändå.

Ringbom påpekar att det är en stor kontrast till politiken där man mer sällan får positiv respons.

– Det gäller att ha is i magen och tänka på vad som är det bästa man kan göra i den situationen.

Fakta

Företagarnas tips för att starta eget

Våga. Om du på riktigt brinner för något och vill testa gäller det att våga och försöka.

Testa med prototyp. I fjol hann paret få ca 200–250 liter must och när de nämnde det på jobbet såldes alla flaskor på två veckor. Det intresset visade att det fanns en efterfrågan.

Sök investeringsstöd. Det finns flera olika stöd att söka, kolla upp vad som är aktuellt i din region.

Företagarduo öppnar nytt coworkingkontor i Vasa trots pandemi: Någon måste våga satsa

Coronapandemin tvingade företagarna bakom Hello Hub till en paus. Efter noggranna övervägningar har de två vännerna bakom företagarduon valt att öppna ett kontor till hösten.

Allt fler väljer att starta aktiebolag – vill någon ännu vill bli enskild näringsidkare?

Företagsrådgivare anser att för framförallt ensamföretagare är enskild näringsidkare, eller firma, fortfarande en bra företagsform. Också Pauliina Ullner valde att bli enskild näringsidkare.

5 fakta om IPR-rättigheter – gör inte gratisjobb som konkurrenten kan dra nytta av, se till att skydda din ensamrätt

Är någon annan än du intresserad av ditt företags varumärke eller produkter? Är svaret ja? Då är dina IPR-rättigheter förhoppningsvis uppdaterade. Läs mer i artikeln!

Tofuföretag långt före sin tid – en tuff start blev lönsam över 20 år senare

En för tidig ekonomisk satsning på en ny företagsverksamhet blir dyr, men lägger en grund för framtiden. Jalotofus fördel är att de startat långt före alla konkurrenter.

Tusentals får startpeng varje år – grönsakskonstnär fick hjälp med marknadsföringen

Startpengen satte fart på affärsverksamheten under första året i Nittiya Kosas företag Fruit Garden.

Vet du hur mycket rörelsekapital ditt bolag behöver? Ta hjälp av beräkningsformel

Behovet av rörelsekapital beror på företagets verksamhet. Har du en uppfattning om hur mycket pengar du behöver för att hålla företagets verksamhet i gång året runt?

Iver och intresse styrde företagarduo till helt ny bransch

En tät kontakt med kunderna har styrt Pinoa Foods ända från start. Företaget som specialiserat sig på vertikalodling använder kundrespons och data som motorer för utveckling.

Företag löste den omöjliga biten för second hand-möbler

Grundarna för möbeltjänsten Mjuk insåg att second hand-möbler är en enorm marknad. De vill minska på friktionen mellan köpare och säljare.

Äventyrsspel kompenserar för olönsam mjölkförsäljning – bybutiken i Pellinge överlever med hjälp av påhittig företagare

Att driva en bybutik är inte ekonomiskt lönsamt. Därför utvecklar Erika Englund ständigt sitt företag för att hitta nya sätt att dra in pengar.

Ladda mer