Ska jag bli företagare?

Företagarens insikt: man måste vara hungrig och jaga arbete
Fredrik Skeppar säger sig vara blyg, men struntar i den sidan av sig själv när han ringer upp leverantörer och kontaktar kunder.

Företagarens insikt: man måste vara hungrig och jaga arbete

Att grunda ett företag ensam kräver noggranna uträkningar, mod och kunskap om branschen.

|

Det är alltid ett stort steg att bli företagare – speciellt om man varit en nöjd löneanställd såsom Övermalaxbon Fredrik Skeppar. Efter fem års anställning som trädgårdsanläggare visste han vad själva arbetet går ut på och i våras blev han företagare på heltid efter en tids funderingar.

– Jag har tyckt om att arbeta som anställd. Då behöver man inte ta problemen med hem, men å andra sidan får man inte själv bestämma vilka arbeten man gör, säger Skeppar.

Innan han grundade trädgårdsföretaget Cultivera Garden tog han hjälp av Vasaregionens utveckling Vasek för att få koll på de mest väsentliga grejer.

Skeppar grundade företaget i våras och har redan fått så mycket jobb att han varit tvungen att anställa hjälp. Han förklarar att han vill ta hänsyn till kunden och erbjuda snabbare resultat.

– Kunderna vill att det ska gå kvickt. I stället för att en person jobbar i tre månader kan tre personer jobba i två veckor.

Skicka så många offerter som möjligt

Nu har Skeppar fullt upp ända tills marken fryser i höst och bokar redan in arbeten för nästa säsong. I början fanns ändå en skakig period.

Han började med beskärning av äppelträd, fastän tanken främst var att arbeta med stenläggning. Men i våras när marken ännu var frusen gick det inte att lägga stenar.

– Äppelträden är ju bara några timmars knäck, men du kommer ut och du syns. Det ledde till att jag gjorde reklam för en sak och jobbade samtidigt med något annat. Jag gick två veckor utan arbete.

Skeppar blev ändå inte nervös utan stretade på och skickade ut så många offerter som möjligt. Fastän han inte fick jobben fick han synlighet och plötsligt började jobben trilla in.

– Men det tar tre år att se om det verkligen går runt. Man får inte slappna av, utan måste vara hungrig och jaga arbete.

Kunderna måste veta att du finns

Trots att Cultivera Garden är helt nytt har Skeppar tidigare erfarenhet som företagare. Han har haft både en bärodling och växthusodling av gurkor. Växthuset tog han över av sina föräldrar.

– Men det är annorlunda att sälja tjänster än att producera livsmedel. Om du odlar gurkor så har du en uppköpare, men för att sälja tjänster måste kunderna veta att du finns.

Namn: Fredrik Skeppar
Ålder: 40
Bor i: Övermalax
Målsättning som företagare: Bra kundkontakt och hög kvalitet på arbetet.

Tack vare erfarenhet i branschen visste Skeppar var han hittar plantskolor, jordleverantörer och gräsmatta.

– Jag började med att meddela dem att jag finns.

Efter det skickade han ut offerter till potentiella kunder – något som inte var helt enkelt i början. Hur ska man som ny veta hur lång tid ett arbete tar?

– Det är bra att fråga om råd om man har någon att fråga råd av, säger Skeppar.

Också sociala medier orsakade en hel del huvudbry. Han vet att det är viktigt att synas men budgeten är begränsad.

– Man drunknar ganska snabbt där. Det bästa är nöjda kunder som sprider det från mun till mun.

Minimera utgifterna

Eftersom dagarna fylls av fysiskt jobb ser Skeppar till att betala räkningar och skicka nya offerter kvällstid. Speciellt nu i början håller han noga i pengarna och undviker onödiga utgifter.

– Jag är mest rädd för många små utgifter som blir stora. Stora utgifter finns i budgeten men som ny företagare har man sämre koll på de små utgifterna som kan bli stora utgifter i slutändan.

Som exempel nämner han faktureringsprogram som kostar tio euro i månaden. Det är inte en stor utgift, men Skeppar väljer att skriva fakturorna själv genom att använda bankens referensräknare.

Han påminner också om vikten av en bra bokförare, gärna någon som man har personlig kontakt med.

Fastän allt hittills gått bra – både kunder och Skeppar har varit nöjda – är han ändå mentalt förberedd på att det kan komma svåra tider.

– Inget kan gå uppåt hela tiden och vara en ständig framgångssaga. Om det regnar tre veckor i sträck eller blir värmebölja påverkar det mitt arbete.

Eftersom stenläggning är ett fysiskt tungt arbete finns det en del som Skeppar hoppas på i framtiden. Han har redan skaffat en hjullastare som gör arbetet smidigare, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

– Jag drömmer om att arbeta med mer ändamålsenliga verktyg som sliter mindre på kroppen och gör arbetet snabbare.

Fakta

Fredrik Skeppars fem tips för dig som funderar på att starta eget

Börja i god tid. Det tar tid att fylla i alla papper före företaget kan inleda sin verksamhet. Man ska inte tro att man har ett fungerande företag en vecka efter att man satt i gång.

Gör realistiska uträkningar. Om du startar företag ensam kan du inte jobba oändligt många timmar, gränsen kommer emot i något skede. Räkna hur många timmar det är fysiskt möjligt att fakturera för och lägg priset enligt det.

Sök investeringsstöd. Det lönar sig alltid att ringa och kolla – finns det möjligheter att få finansiellt stöd?

Jämför tjänster. En del banker debiterar en startavgift om man öppnar ett konto, finns det en bank där du slipper den utgiften? Jämför också andra tjänster och fundera på om de små utgifterna är värda pengarna.

Tacka ja till alla intervjuer. All reklam är bra reklam och det är viktigt att meddela att man finns. Tacka ja till allt fastän du är blyg.

Företagarduo öppnar nytt coworkingkontor i Vasa trots pandemi: Någon måste våga satsa

Coronapandemin tvingade företagarna bakom Hello Hub till en paus. Efter noggranna övervägningar har de två vännerna bakom företagarduon valt att öppna ett kontor till hösten.

Allt fler väljer att starta aktiebolag – vill någon ännu vill bli enskild näringsidkare?

Företagsrådgivare anser att för framförallt ensamföretagare är enskild näringsidkare, eller firma, fortfarande en bra företagsform. Också Pauliina Ullner valde att bli enskild näringsidkare.

5 fakta om IPR-rättigheter – gör inte gratisjobb som konkurrenten kan dra nytta av, se till att skydda din ensamrätt

Är någon annan än du intresserad av ditt företags varumärke eller produkter? Är svaret ja? Då är dina IPR-rättigheter förhoppningsvis uppdaterade. Läs mer i artikeln!

Tofuföretag långt före sin tid – en tuff start blev lönsam över 20 år senare

En för tidig ekonomisk satsning på en ny företagsverksamhet blir dyr, men lägger en grund för framtiden. Jalotofus fördel är att de startat långt före alla konkurrenter.

Tusentals får startpeng varje år – grönsakskonstnär fick hjälp med marknadsföringen

Startpengen satte fart på affärsverksamheten under första året i Nittiya Kosas företag Fruit Garden.

Vet du hur mycket rörelsekapital ditt bolag behöver? Ta hjälp av beräkningsformel

Behovet av rörelsekapital beror på företagets verksamhet. Har du en uppfattning om hur mycket pengar du behöver för att hålla företagets verksamhet i gång året runt?

Iver och intresse styrde företagarduo till helt ny bransch

En tät kontakt med kunderna har styrt Pinoa Foods ända från start. Företaget som specialiserat sig på vertikalodling använder kundrespons och data som motorer för utveckling.

Företag löste den omöjliga biten för second hand-möbler

Grundarna för möbeltjänsten Mjuk insåg att second hand-möbler är en enorm marknad. De vill minska på friktionen mellan köpare och säljare.

Äventyrsspel kompenserar för olönsam mjölkförsäljning – bybutiken i Pellinge överlever med hjälp av påhittig företagare

Att driva en bybutik är inte ekonomiskt lönsamt. Därför utvecklar Erika Englund ständigt sitt företag för att hitta nya sätt att dra in pengar.

Ladda mer