Ska jag bli företagare?

Från löntagare till företagare: IT-branschen byttes ut mot smyckesbusiness
Vera Backström startade Verita Jewel för att hon tyckte att det fattades en viss typs smycken på den nordiska marknaden – affordable luxury.

Från löntagare till företagare: IT-branschen byttes ut mot smyckesbusiness

För Vera Backström blev barndomsdrömmen om att bli juvelhandlare verklighet.

|

Vera Backström hade lönearbetat i tretton år när hon bestämde sig för att säga upp sig och starta eget företag. En stor del av karriären hade hon jobbat inom IT-branschen men längtade efter att få jobba för sig själv.

– Tidigare har jag alltid gått åt det håll som är bra för karriären, men jag ville själv ha kontroll över mitt liv. Det blev en ändring i mitt mindset, berättar Backström.

Hon hade redan länge bollat affärsidéer med andra men visste ändå inte vad det egna företaget skulle göra.

– Mina ursprungliga idéer baserade sig på IT-plattformar men jag kände att det var för stora projekt att ta i med tanke på finansiering och startkapital.

Då bestämde hon sig för att förverkliga en av sina barndomsdrömmar.

– Jag ville bli juvelhandlare som barn. Det har alltid varit en dröm, ett intresse och en passion. Jag tänkte att om jag skulle få välja, skulle jag jobba i den branschen.

Distribuerar smycken

Nu jobbar Backström med sin dröm. Via företaget Verita Jewel distribuerar hon smycken och fungerar som en agentur för två spanska och ett italienskt smyckesmärke i Finland och Skandinavien.

Hon hade ingen tidigare erfarenhet av branschen men hade som privatperson följt med marknaden länge.

– Jag tyckte att det fattades en viss typs smycken, affordable luxury.

Smyckena som Verita Jewel representerar är gjorda av äkta stenar i färg och av silver. Backström letade en god stund efter varumärken som hon kunde tänka sig representera.

– Jag hittade ett varumärke under en resa till Spanien. Jag märkte att de inte fanns i Skandinavien och att det fanns potential. Nu jobbar jag för att göra märket känt.

I dagens läge blir hon kontaktad av varumärken som gärna skulle vilja samarbeta med Verita Jewel, men hon påpekar att hon inte kan representera för många olika märken om hon ska göra ett gott jobb. Nu representerar hon Salvatore Plata, Victoria Cruz Jewelry och Bronzallure.

En lågtröskelaffärsmodell

Allt hände fort när Backström beslutat sig för att starta eget företag.

– Jag snackade med NewCo Helsinki. De sa att jag borde göra kalkyler, men jag var fast besluten vid att jag ville ha en ändring. Så jag startade ändå fastän de rådde mig att förbereda mig bättre, berättar Backström.

Efter att hon kommit på affärsidén tog det bara några dagar tills bolaget var grundat.

– Jag hoppade rakt in i det, men jag har andra uppdrag vid sidan om så jag är inte enbart företagare.

Backström sitter med i tre styrelser och är ordförande i en av dem. Hon har också börjat göra konsulteringsjobb inom IT-branschen vid sidan om Verita Jewel.

Hon uppmanar andra med företagardrömmar att starta småskaligt medan man ännu lönearbetar.

– Själv ville jag ha en lågtröskelaffärsmodell eftersom jag inte hade lust att ta stora risker, jaga extern finansiering eller söka lån.

Backström förhandlade med huvudmännen och behövde inte själv investera pengar i smyckena hon representerar.

– Det fungerar så här för att jag är distributör, inte importör.

Den enda investeringen Backström gjorde var startkapitalet på 2500 euro som krävs för att grunda ett aktiebolag. Hon lånade också  lite pengar av sig själv för att kunna köpa dator och annan nödvändig utrustning.

– Risken är min tidsanvändning. Det är också en kostnad och bort från något annat.

Inte så lätt som man kunde tro

Backström utvecklar företaget steg för steg. Hon var förberedd på att det skulle gå långsamt, men har ändå känt sig frustrerad ibland.

– Fastän jag visste att det skulle ta tid och att det är svårt att komma in på marknaden som helt ny så kom det som en liten överraskning. Men jag är ändå nöjd över hur snabbt jag lyckades få de första återförsäljarna.

Hon påpekar att det också är viktigt att se tillbaka och värdesätta små framgångar och utveckling.

– Det är sådant som man inte nödvändigtvis märker eller kommer ihåg som företagare, utan tycker att man alltid borde åstadkomma mer och nå högre mål.

Ibland har det också varit ensamt.

– Jag har tänkt att det inte är någon idé med det här eller att företaget inte kommer att lyckas. Men man måste hitta nya sätt att jobba och komma i kontakt med andra – speciellt om man jobbar hemifrån.

Backström tipsar om att boka in lunchdejter med andra och att försöka upprätthålla en positiv anda.

– Man måste tro jättestarkt på sin idé.

Men sist och slutligen hänger allt på försäljningen.

– Man kan göra hur fina planer som helst men allt hänger på att man lyckas sälja.

Fakta

5 x Starta eget företag

Vera Backströms tips för dig som funderar på att starta eget företag:

Starta småskaligt. Ett bolag behöver inte vara aktivt genast, utan kan grundas vid sidan om lönearbete. Då kan man använda kvällar på att fundera på företaget, eller kanske gå ner i tid om det är möjligt.

Gör inte allt själv. Det kan löna sig att fundera på om man klarar sig ensam. I början kan det vara svårt att anställa någon, men kanske man kan ta med en partner som kommer med den knowhow som behövs. Det går också att ta hjälp med mindre saker. Till exempel valde Backström först att göra webbsidan själv, men valde sedan att ta in extern hjälp för att det ska bli snyggt.

Skaffa en bokförare. Med en bra bokförare slipper man ovissheten kring ”gör jag nu rätt”. Backström hade ursprungligen tänkt ta hand om bokföringen själv men insåg efter en stund att det ändå lönar sig att anlita en bokförare. Hon råder att skaffa en bokförare i ett tidigt skede.

Var noga med kontrakt. Om du jobbar med samarbetspartners lönar det sig att granska kontrakten noga och be om utomstående utlåtanden för att undvika missar.

Skaffa referenser. Ge bort produkter gratis eller för inköpspris för att få bra referenser så fort som möjligt.

Tidigare karriär var till stor nytta vid branschbyte – det handlar om att förmedla en tjänst till kunden

En av fotograf Johan Ljungqvists tonårsplaner blev verklighet när han startade eget företag och började jobba med fotografering.

Forskare bytte ut karriär mot tofu – ingenjörstänket hjälper i vardagen

För Ha Hoang blev hans mammas finslipade tofurecept startskottet för ett eget företag.

Det är lätt att grunda en firma: Tänk på följande på förhand

Det är smart att grunda en firma om affärsverksamheten är liten och om du är ensam i företaget.

Hur känner man igen en bra företagare? Affärsängeln ser på tre H:n

En idealföretagare är ödmjuk, hungrig och inspirerande. Det säger Reidar Wasenius som leder affärsänglarnas organisation Fiban.

Hjälte eller självisk pamp – hur uppfattas företagare?

Enligt en forskare framställs företagare ofta som hjältar i media. Den stereotypa bilden håller ändå på att förändras.

Ladda mer