Ska jag bli företagare?

Kunde jag bli företagare? Mjuklanda som lättföretagare

Kunde jag bli företagare? Mjuklanda som lättföretagare

När behovet att fakturera uppstår går det snabbt och smidigt att registrera sig som lättföretagare. Det är också ett bra sätt att testa på att vara företagare.

| |

Lättföretagandet är en lätt och snabb väg in i företagandet. Katja Blomqvist har erfarenhet av detta – 2017 fick hon ett plötsligt behov att fakturera för ett inredningsjobb.

– Jag var tvungen att komma på hur jag kunde skicka en faktura. Jag använde mig av Ukko.fi och tänkte att det här kan ju fungera, säger hon.

I det skedet kändes det som ett alltför stort steg att grunda ett eget bolag.

– Jag upplevde mig inte vara redo för att starta eget. Lättföretagandet är ett enkelt sätt att prova på alternativet som företagare.

Tre år senare är Katja Blomqvist fortfarande lättföretagare. Vid sidan om ungefär 20 veckotimmar lönearbete i en annan bransch erbjuder hon inredningstjänster som lättföretagare.

– Det här året har varit rätt märkligt. I början av året hade jag knappt några jobb och var tvungen att fundera på alternativ. Det är en delorsak till att jag lönearbetar, berättar Blomqvist.

Ett bra alternativ till sporadisk fakturering

För Blomqvist har fakturering via lättföretagartjänsten fungerat så bra att hon inte ännu heller har grundat ett eget företag – fastän det finns i planerna. En orsak till att fortsätta som lättföretagare handlar om att hon inte ännu har tillräckligt med arbete att fakturera för.

– Lättföretagande är ett bra alternativ till sporadisk fakturering. Man behöver inte betala månatliga avgifter såsom bokföring, vilket man borde göra som företagare. Nu sköts allt via faktureringstjänsten.

Blomqvist har jobbat både för företag och privatpersoner och ingen har reagerat på faktureringsformen.

– Jag nämner alltid i offerterna att jag använder mig av en faktureringstjänst. Ingen har anmärkt något.

Fastän lättföretagartjänsten tar hand om det administrativa arbetet finns det ändå en hel del företagarmässiga inslag i att jobba så. Var och en ansvarar själv för vad man gör.

– Som lättföretagare måste man själv hitta jobben. I princip marknadsför du dig själv som en vanlig företagare skulle göra. Som anställd gör man det jobb man har, men som lättföretagare har man friheten att skapa sitt eget arbete, säger Blomqvist.

Lättföretagande lönsamt till en viss punkt

När faktureringen ökar kan det bli dyrare att vara lättföretagare än att driva eget företag.

– I något skede kommer gränsen emot när det lönar sig att fundera på om ett eget företag skulle vara lönsammare, säger Blomqvist.

Hon kan inte säga någon exakt summa för när det blir smartare att skaffa eget FO-nummer, men gissar att en fakturering på ungefär 10 000 euro är mer lönsam via eget företag.

– Lättföretagande passar bra för personer som vill göra sin egen grej som bisyssla. Eller för personer som funderar på om företagande kunde vara ett fungerande alternativ för dem.

Blomqvists arbetsmängd har varit ungefär samma genom åren. Nya kunder hittar oftast till henne via rekommendationer av tidigare kunder.

– Kundmängderna kunde ha ökat mer. Jag har kanske inte marknadsfört mig fullt så mycket som jag borde, funderar Blomqvist.

Målsättning: FO-nummer

Katja Blomqvist har ändå ett tydligt mål: i framtiden ska hon ett eget FO-nummer. Men framförallt i år när coronaviruset slog till har hon varit nöjd över att hon inte ännu hoppat fullt ut i företagarlivet.

– Som lättföretagare är det möjligt att få vissa arbetslöshetsförmåner, det är ett plus. Som företagare hade det varit svårare, säger Blomqvist.

Drömmen är ändå att hon redan nästa år skulle ha ett eget företag. Målet är att få tillräckligt med jobb så att hon kan livnära sig själv och senare också anställa andra.

– Inredningsbranschen fungerar via rekommendationer. Det kräver lång tids arbete att få ett så stort kundunderlag att man får tillräckligt många rekommendationer.

Att lättföretagandet är så enkelt är också en orsak till att Blomqvist fortfarande fakturerar via tjänsten.

– Det är okomplicerat och behändigt.

Fakta

Lättföretagande möjliggör lämpliga steg mot ett eget företag

Under de senaste åren har antalet lättföretagare ökat stadigt i Finland. I höst registrerades den hundratusende användaren i tjänsten Ukko.fi:s historia.

Enligt Aleksi Rautavuori, vd för koncernen Ukko, har det skett ett stort mentalt genombrott i Finland.

– Finländare i alla åldrar är allt mer redo att jobba med företagandet som bisyssla.

Populära branscher är till exempel konst, underhållning, bygg, skönhetsvård samt konsultering. Många kombinerar lättföretagande med lönearbete.

Någon kan till exempel lönearbeta som expert men vid sidan om det hålla i utbildningar eller konsultera. Också företag förhåller sig allt öppnare gentemot att de anställda har en bisyssla. Nuförtiden finns dessutom flera leverantörer som hjälper i starten.

Coronapandemin har inte nämnvärt ökat intresset för lättföretagande.

– Däremot har pandemin påverkat mängden arbete som finns. Det är stora skillnader mellan branscherna, säger Rautavuori.

Man måste kunna marknadsföra sig själv

Allt fler unga upplever att företagandet kunde vara ett alternativ för dem. Också många som gått i pension fortsätter gärna jobba.

– Lättföretagande är det enklaste sättet att hålla på med en småskalig verksamhet. Man kan börja och sluta när som helst. Det enda man betalar för är en procentbaserad serviceavgift, säger Rautavuori.

Han påminner om att lättföretagande också är företagande. Man måste marknadsföra sig själv, men till exempel försäkringar, bokföring och skatteärenden sköts via Ukko.fi.

– Man grundar en firma oftast först när den egna verksamheten är tillräckligt lönsam. Som lättföretagare kan man ta lämpligt stora steg i den riktningen. Vi är otroligt stolta över alla nya företag som våra användare grundar, säger Rautavuori.