Ska jag bli företagare?

Modigt karriärbyte: Forskare i mikrobiologi blev möbelföretagare
Som företagare ska man våga be om hjälp och råd. Ingen är bra på allt, men man kan alltid få hjälp och lära sig av andra, säger möbeltapetseraren Jenny Langenskiöld.

Modigt karriärbyte: Forskare i mikrobiologi blev möbelföretagare

Jenny Langenskiöld valde att starta eget företag för att själv få bestämma över sin tid.

| |

Är du sugen på att byta bransch? Hoppet kan kännas stort men är belönande.

Jenny Langenskiöld ville jobba hemifrån för att ha mer tid för barnen. I januari 2012 började startpengen rulla in för Langenskiölds möbeltapetseringsfirma Soffan Verhoomo-Möbeltapetsering. Samtidigt blev möbelverkstaden i det egna huset i Grankulla färdig och kunde tas i bruk.

Under åren som gått har Langenskiöld låtit djungeltrumman marknadsföra arbetet – de flesta kunder hittar henne via rekommendationer från någon tidigare kund. Utöver det är hemsidan och sociala medier, såsom Instagram och Facebook, viktiga.

Langenskiöld har många privatkunder men har också gjort möbeltapetsering i en del offentliga utrymmen, till exempel Grankulla stadshus auditorium och matsal samt stolarna i väntsalarna på Grankullas hälsostation.

Varför valde du att bli företagare?

”När jag fick barn ville jag ha en möjlighet att jobba hemifrån. Jag arbetade som mikrobiolog och forskare och det kunde jag inte göra hemma. Jag hade gått några kurser i möbeltapetsering och tänkte att jag kunde väl skola om mig – varför inte, om andra klarar det så ska det väl gå bra?

Jag hade nog lite rosenröda drömmar om företagande och inte så mycket kunskap, men mest och bäst lär man sig när man arbetar och genom att fråga andra. På det stor hela är det här absolut det jag vill göra, jag får själv bestämma över min tid.”

Hurdana kalkyler gjorde du före du tog steget och startade eget?

”För kalkylerna fick jag mycket hjälp på nyföretagarcentralen. Jag gick också en företagarkurs, men först för två år sedan. Det skulle kanske ha varit klokt att gå den före jag satte i gång och inte efter så många år.

Men jag hade talat med kollegor och vänner så jag visste att man som hantverkare i Finland inte blir mångmiljonär, men att jag kan leva på det. Allt hänger på en själv, man måste ha självdisciplin och strukturera sina arbetsdagar.

Jag har inte heller gjort några plötsliga stora investeringar utan skaffat allt efter hand, när behovet uppkommit, och har inga stora löpande kostnader.”

Varför valde du att bli enskild näringsidkare?

”Det finns en väldigt enkel orsak – firman är jag. Så länge som jag är ensam och inte tänker satsa på desto större tillväxt finns det inte något direkt behov för att ha ett aktiebolag. För mig är det enklast att vara enskild näringsidkare.

Jag funderar ungefär en gång om året om jag borde bilda ett AB men sedan snackar jag med min bokförare och inser att det inte finns något som skulle bli bättre eller lättare med AB. Så det finns ingen orsak. Också på nyföretagarcentralen rekommenderade de att jag börjar som enskild näringsidkare. Om man vid något skede känner att det är viktigt kan man lätt ändra sin bolagsform till AB.”

Har du anställda?

”Nej, men vi brukar hjälpas åt med andra möbeltapetserare om det är mycket jobb. Att ha anställda skulle kräva dubbelt med pappersarbete och jag skulle behöva mer jobb för att kunna anställa någon.

Jag har haft praktikanter då och då. Det tar oftast väldigt mycket tid, tanken är ju att de ska lära sig något för att det ska vara någon idé med det. Det är också viktigt att personkemin fungerar. Att ha praktikanter är väldigt givande men också intensivt och arbetsdrygt.”

Vilka råd ger du till någon som funderar på att starta eget?

”Fundera på om du trivs för dig själv eller om du vill jobba tillsammans med andra. Det är också viktigt att ha många likasinnade kolleger som man kan ringa och få stöd av.

Alla känner sig osäkra på arbetssituationen ibland, men det är egentligen helt irrationellt. Bara man gör ett bra arbete kommer kunderna att fortsätta komma. Ibland har man för mycket jobb och ibland mindre, men arbetet finns därute. För de osäkra perioderna är det viktigt att ha någon att tala med så man inte känner sig ensam i situationen.

Anlita en bra bokförare, någon du kan fråga allt av. Det finns många olika sorters bokförare som ger olika råd, så anlita någon du litar på och be om rekommendationer från andra. När man har bokföringen i skick behöver man inte oroa sig för det.”

7 fakta om startpeng – se upp för vanliga misstag

Startpengen fungerar som ett stöd för nya företagare men beviljas inte automatiskt.

Det första företaget misslyckades – för Juha Järvinen var det en lyckträff

Juha Järvinen tog lärdom av sina misstag. Rädslan för att misslyckas stämplar inte längre honom som företagare.

En gyllene regel i företagsaffärer: Berätta för alla vad förändringen innebär

Martinex vd Riia Sandström vet hur man tar ett nytt företag i besittning – med hjälp av öppen kommunikation och genom att lyssna på personalen.

Från löntagare till företagare: IT-branschen byttes ut mot smyckesbusiness

För Vera Backström blev barndomsdrömmen om att bli juvelhandlare verklighet.

Friluftslivsfirma förnyade sin marknadsföring: Det gubbiga varumärket byttes ut till smatter och humor

I familjeföretaget Finn-Savotta är man inte rädda för att väcka känslor med marknadsföringen – trots att en del av kunderna är myndigheter.

Har du koll på försäljningsskicket av ditt företag? Putsa bort allt onödigt i tid

Det lönar sig att ta hand om företagets siffror, kunnande och image redan före man ens planerar att sälja.

Ladda mer