Ska jag bli företagare?

Nya företagares stötesten: För lite kapital

Nya företagares stötesten: För lite kapital

I nya företag behövs kapital för att täcka också överraskande kostnader. Nyföretagarcentral hjälpte bussföretagare Peter Norrgård med kalkylerna.

|

Att starta ett företag kan kosta allt från några tusenlappar till en miljon. Prislappen stiger om företagaren är tvungen att köpa en anläggning, utrustning eller ha ett stort lager som binder mycket pengar.

Peter Norrgård startade eget bussbolag Norrgårds Busstrafik Ab i februari 2018 och hans investering ligger någonstans mellan de här summorna. Under det första samtalet med företagsrådgivare Olav Nylund från Vasaregionens utveckling Vasek fick han tystnad som svar när han berättade att han ska köpa en buss. Nylund trodde att Norrgård skulle köpa en ny buss som kostar 400 000 euro.

Norrgård förklarade sedan att han inte hade planer på att köpa en ny buss, utan att han skulle få köpa en buss av sin dåvarande arbetstagare och överta en skollinje på samma gång.

Tillsammans satte de sig ner för att göra kalkyler. Tack vare 27 års erfarenhet från bussbranschen hade Norrgård bra koll på siffror och utgifter och kunde göra en noggrann kalkyl.

Nylund vet att företagare kan plöja ner hur mycket som helst i verksamheten.

– Det finns inget tak på omfattningen, säger Nylund.

Namn: Peter Norrgård
Ålder: 48
Bor: Österö, Maxmo skärgård
Målsättning som företagare: Att lyckas växa med kunden som den absolut viktigaste länken.

Överraskande kostnader

Trots att bussen var begagnad krävdes ändå ett rätt stort startkapital för att komma i gång.

Norrgård berömmer både Kvevlax Sparbank och Finnvera som var till mycket hjälp. 80 procent av finansieringen för att få i gång verksamheten kom från Finnvera och resten från Sparbanken.

Fastän Norrgård var förberedd på en stor del av utgifterna har det första året bjudit på några överraskningar och oväntade utgifter. Den största smällen kom vid årsskiftet när bussen fick ett elfel och genomgick en större reparation. Då var han tvungen att ta ett extralån från banken.

– Ett lån var bättre än att chansa och försöka få det att gå ihop, säger Norrgård.

För att göra de egna körningarna hyrde han bussar av konkurrerande kollegor.

– Det är vanligt att man hjälper varandra i branschen, annars går det inte. Vi konkurrerar varje dag om körningar men alla ställer upp när kriser uppstår.

Utgifter före intäkter

Att underskatta kostnader och vara för optimistisk är ett vanligt misstag bland nybörjare påpekar Olav Nylund.

Om man har anställda från dag ett kräver det en del kapital så att lönerna kan utbetalas. Till exempel i en restaurang behövs personal både i köket och kassan.

– Då måste man ha några tusen euro från början för att kunna betala lön första månaden. Är man ensam har man inga lönekostnader utöver att man ska få en inkomst själv, säger Nylund.

Enligt honom blandar nybörjare ofta ihop startbudget med verksamhetsbudget. Till exempel om man har b2b-försäljning måste man räkna med att det tar en stund att pengarna kommer in på kontot, eftersom betalningstiden kan vara upp till en månad.

– Med fakturering ligger man genast en månad efter. Utgifterna kommer en månad före intäkterna, men det glömmer man bort, säger Nylund.

I vissa branscher kan betalningstiderna vara över en månad och i stora projekt kan det ta länge innan pengarna kommer in. I sådana fall kan det behövas någon form av kreditarrangemang med banken.

Fundera: är det möjligt?

Peter Norrgårds råd är att det är bra att ha erfarenhet från den bransch man ger sig in i.

– Om du ska börja med något som kräver en större investering, ska du inte börja som helt ny. Jag skulle inte ha velat börja med ett bussbolag utan erfarenhet och kontakter i branschen.

Han poängterar också vikten av en bra kalkyl.

– Fundera på om det du ska göra är möjligt. Man ska inte gå in och inte veta vad man gör, men har man allt klart för sig, en vision och en plan kan man satsa, säger Norrgård.

Enligt Olav Nylund är all företagsekonomi ren matematik – med de fyra räknesätten kommer man långt.

– Att uppskatta kostnader är lätt, men det är svårare att veta vad man kommer att sälja.

Nylund säger att det är lätt att lura sig själv och att det lönar sig att underskatta försäljningen.

– Ha en kalkyl som ligger lite under det som låter realistiskt. Om man på pappret fortfarande gör vinst kan man starta.

Fakta

Kostnader i ett nytt företag

Om man bortser eventuella investeringar före verksamheten sätter i gång kan man dela kostnaderna i två stora grupper: rörliga och fasta kostnader.

Rörliga kostnader handlar främst om material, bränsle och elektricitet om man till exempel har stor produktionskapacitet.

Fasta kostnader är bland annat hyra, marknadsföring, eventuella låneräntor, försäkringar, bankkostnader, bokföring, telefon och internet.

Om man har anställda måste deras löner betalas varje månad. Utöver själva lönen betalar företagaren bikostnader.

Kom ihåg att räkna med skatten. Alla pengar som kommer in i företaget är inte ens egna, man blir skattad på vinsten.

Tipsen baserar sig på intervjun med företagsrådgivare Olav Nylund från Vasek.

20 förändringens år i filmbranschen: Inte ens pensionering får företagarpar att sluta arbeta på sin biograf

Kino Olympia i Hangö drivs av numera pensionerat företagarpar – för dem är det viktigaste att filmerna fortsätter snurra.

Är du intresserad av att hitta en investerare? Så här går en investering till

Att koppla in ett riskkapitalbolag består i grova drag av fyra delar. Målsättningen är alltid en exit.

För företag handlar finansiering ofta om liv och död: Så här ser alternativen ut

Extern finansiering för företag följer gamla mönster – banken är fortfarande det populäraste alternativet.

Liten limonadfabrik på Åland växer med kraften av 256 ägare

Amalias Limonadfabrik tog hjälp av crowdfunding för att öka kapaciteten, men ökad försäljning kräver stora investeringar i marknadsföring.

Tredje generationen tog över familjeföretaget – riskkapitalbolag stöder tillväxten

En generationsväxling i ett framgångsrikt bolag som Valioravinto kräver kapital. Riskkapitalbolaget möjliggjorde köpet.

Aktiebolagets startkapital slopas – hur påverkar det?

Många har väntat och längtat efter att minimikravet på aktiekapitalet ska slopas. Läs hur en expert uppskattar vilka följder lagen har för företagare i praktiken.

Finansieringskalkylen visar hur många euro som behövs

En finansieringskalkyl är till stora nytta för företagaren själv, men den behövs framförallt när man söker extern finansiering.

Hur få startupens finansiering i skick?

Helsingforsbolaget Bankify lyckades övertyga en internationell riskplacerare. För det krävdes både omsättning och kunder.

Ladda mer