Ska jag bli företagare?

Iver och intresse styrde företagarduo till helt ny bransch
Pinoa Foods vd Patrik Ignatius tror att vertikalodling blir allt viktigare i framtiden.

Iver och intresse styrde företagarduo till helt ny bransch

En tät kontakt med kunderna har styrt Pinoa Foods ända från start. Företaget som specialiserat sig på vertikalodling använder kundrespons och data som motorer för utveckling.

|

Att ta sig in i en helt ny bransch kräver mod, men också passion och äkta intresse för branschen.

Patrik Ignatius är vd för Pinoa Foods som verkar i Vallgård i Helsingfors. Allt började med att han odlade tomater hemma och konstaterade att man kunde bygga en företagsidé kring det. Med sig fick han kompisen Ralf Holmborg som han känt sedan armétiderna.

Pinoa Foods odlar mikroskott, men när företaget grundades hade ingendera någon tidigare erfarenhet av odling. Ignatius har jobbat med marknadsföring och Holmborg med evenemangsproduktion.

Skotten odlas med hjälp av vertikalodling, alltså skotten odlas i flera våningar. Ända sedan starten har kunderna varit i fokus.

– Vi började bygga en portfolio och testa produkter som vi kan odla extrabra. Vi frågade av kunderna: vad vill ni ha? Vad saknas på marknaden?

Företag: Pinoa Foods
Bransch: Livsmedel
Grundat: 2018
Omsättning: 200 000 euro (målsättning för 2020)
Antal anställda: 3 på heltid + frilansaktörer

Bland annat en restaurangägare önskade sig mikroskott av salvia som inte riktigt gick att få tag på någon annanstans. Önskemålet är nu en bestående del av Pinoa Foods sortiment.

Många restaurangägare var också glada över att en ny och mindre aktör nu tagit in sig på marknaden vid sidan om de mer traditionella aktörerna. Speciellt utanför sommarsäsongen finns det inte så många producenter.

Byggde odlingssystemet själv

Vertikalodling var något helt nytt för Pinoa Foods grundare. Företagarna förkovrade sig i ämnet bland annat via YouTube och akademisk litteratur.

– Vi lever i en guldålder – det finns otroligt mycket information. Det här är ett ämne som människor gärna delar med sig av sin kunskap. Vi har en otrolig hunger att lära oss och förstå.

Företagarna hade kunnat köpa färdiga och effektiva odlingssystem direkt från butiken, men de valde att bygga dem själv. Odlingssystemet utvecklas konstant för att bli så effektivt som möjligt.

– Ett färdigt system hade kostat fem gånger mer. Nu kan vi utveckla maskinerna själva, vilket innebär att vi både fick kunskap samt ekonomisk nytta tack vare det.

I startfasen investerade företagarna cirka 30 000 euro. Pengarna kom från egna besparingar och en del kom från närkretsen.

Ignatius nämner flera gånger att Pinoa Foods är ett passionsprojekt, men också kalkylerna var med ända sedan start.

– Vi definierade en kundprofil samt antalet kunder i huvudstadsregionen och hur mycket skott de kan använda sig av under en månad. Sedan räknade vi ut hur mycket vi kan producera. På det sättet fick vi en realistisk bild av marknadsläget.

Direkt kontakt till kunder

Trots en bra start skulle företagarna nu göra mycket annorlunda. I början bestod företaget av ett litet team men de insåg rätt fort att diversitet är värdefullt för en bra företagskultur.

– Vi förstod snabbt att det är viktigt att ha flera olika kompetenser i teamet, säger Ignatius.

En annan viktig lärdom var att besluten måste basera sig på information, inte känsla.

Pinoa Foods har ända sedan starten själv levererat skotten till butiker och restauranger. Det visade sig vara ett utmärkt sätt att få direkt respons som annars hade uteblivit.

– När man träffar kunden ett par gånger i veckan får man alltid respons på vad som kunde utvecklas. Det är också otroligt viktigt att företaget har ett ansikte utåt.

Produkterna har levererats till över 70 restauranger samt till affärer.

I och med att företaget vuxit kommer skotten till affärerna att outsourcas till partihandlare, men företagarna vill fortsätta leverera till restaurangerna för att upprätthålla kommunikationen med dem.

Huvudstadsregionen först, sedan resten av Finland

I fortsättningen vill företagarna påverka den offentliga diskussionen om matproduktion och framförallt fördelarna med stadsodling.

– Vi vill lite provocera och utmana ekologiska produkter, samt främja konsumentkunskap.

Ignatius är också fascinerad av att kunna erbjuda nya möjligheter inom en så traditionell bransch som odling.

Än så länge är företaget verksamt endast i huvudstadsregionen, men målsättningen är att bygga ut affärsverksamheten till andra finländska städer.

– Vi vill erbjuda lösningar och producera mat där människorna finns.

I början var möjligheterna i den nya branschen ­ett spännande hopp in i det okända, men det var också just det som också lockade.

– Vi visste inte riktigt vad vi ska göra till näst, men vi tycker om att ta risker och köra hårt. Man lär sig av sina misstag, säger Ignatius.

Fakta

Tre tips för att ta börja i en ny bransch

Bekanta dig med branschen. Hänge dig åt den nya världen och all kunskap som finns, men glöm inte bort din egen vision.

Testa, testa, testa. Testa alla produkter och/eller tjänster och lyssna på kunden.

Samla och lita på data. Pinoa Foods samlar all information och lämnar inget åt slumpen. Hur påverkas försäljningen av väder eller helgdagar? Genom att samla in data via olika verktyg behöver man inte förlita sig på antaganden, vilket möjliggör effektivare produktion och mindre svinn.

Tipsen baserar sig på intervjun med Patrik Ignatius.

Forskare bytte ut karriär mot tofu – ingenjörstänket hjälper i vardagen

För Ha Hoang blev hans mammas finslipade tofurecept startskottet för ett eget företag.

Det är lätt att grunda en firma: Tänk på följande på förhand

Det är smart att grunda en firma om affärsverksamheten är liten och om du är ensam i företaget.

Från löntagare till företagare: IT-branschen byttes ut mot smyckesbusiness

För Vera Backström blev barndomsdrömmen om att bli juvelhandlare verklighet.

Hur känner man igen en bra företagare? Affärsängeln ser på tre H:n

En idealföretagare är ödmjuk, hungrig och inspirerande. Det säger Reidar Wasenius som leder affärsänglarnas organisation Fiban.

Hjälte eller självisk pamp – hur uppfattas företagare?

Enligt en forskare framställs företagare ofta som hjältar i media. Den stereotypa bilden håller ändå på att förändras.

Ladda mer