Ska jag bli företagare?

Tidigare karriär var till stor nytta vid branschbyte – det handlar om att förmedla en tjänst till kunden
Enligt Johan Ljungqvist är det jättestor skillnad på att vara hobbyfotograf och yrkesfotograf. Därför valde han att gå en fotografutbildning för att få formell kompetens.

Tidigare karriär var till stor nytta vid branschbyte – det handlar om att förmedla en tjänst till kunden

En av fotograf Johan Ljungqvists tonårsplaner blev verklighet när han startade eget företag och började jobba med fotografering.

| |

Att hoppa från anställd till företagare kan bli en chock, men om man gör det stegvis blir chocken inte lika stor. Efter en lång och intressant karriär på Ericsson kände Johan Ljungqvist att det var dags att förverkliga tonårsdrömmen om att bli fotograf.

Efter gymnasiet fick fotograferandet ge vika för en teknisk utbildning, men Ljungqvist har alltid trivts bakom kameran och fortsatte för nöjes skull fotografera vid sidan om sitt arbete på Ericsson.

– Runt 2012 slog tanken mig, att det skulle vara roligt att syssla mer med foto, berättar Ljungqvist.

Han gick fotokurser och deltog i yrkesskolan Axxells utbildning för naturfotografer. Att han slutligen valde att satsa på yrket som fotograf handlade enligt honom om bristen på alternativ.

– Jag visste vad jag ville jobba med men det fanns inte en sådan arbetsplats, så jag skapade arbetsplatsen själv. För mig är det centrala inte att vara företagare, utan att jag får jobba med något som jag brinner för, säger Ljungqvist.

Svårt att ta steget och bli företagare

2013 grundade han sitt företag Multifoto samtidigt som han fortfarande jobbade heltid på Ericsson och studerade på Axxell.

– Det var inte en hållbar situation och jag kände mig begränsad. Det kunde komma intressanta uppdrag till firman men jag hade jobbmöten inbokade samtidigt. Jag saknade flexibiliteten, förklarar Ljungqvist.

Efter ett tag bad han sin arbetsgivare om tjänstledigt i ett halvår och på den vägen är det.

– Nu känns det som världens självklaraste sak, men det var svårt att gå från ett jobb där jag trivdes, hade bra månadslön och bra kollegor. Det var många sömnlösa nätter innan beslutet var fattat, berättar Ljungqvist.

Namn: Johan Ljungqvist
Ålder: 44
Bor: i Snappertuna, Raseborg
Målsättning som företagare: Kontinuerlig utveckling med mottot att lära sig något nytt varje dag

I dagens läge jobbar Multifoto främst med företagskunder och Ljungqvist trivs bra med B2B-försäljningen eftersom det är något som han känner till sedan tidigare. Den långa karriären på Ericsson har visat sig att vara till stor nytta i arbetet som fotograf med eget företag.

– Jag arbetade med tjänsteförsäljning och processutveckling, det är egentligen inte så stor skillnad på vilken tjänst man levererar.

Samarbetar med andra fotografer

Något som Ljungqvist funderade en hel del på innan han vågade ta steget att bli företagare var att också hans fru är företagare.

– Hur klokt är det med en trebarnsfamilj där båda föräldrarna är företagare? Å andra sidan har man en illusion om att en arbetsplats är säker, funderar Ljungqvist.

Redan innan han hade grundat sitt bolag fanns ett par kunder som hade behov av hans tjänster. Med andra ord hade han en månatlig grundbeställning innan han ens tagit det första steget.

Trots det tog det längre tid än han hade tänkt sig för att arbetet skulle komma i gång på den nivå som han hade hoppats på.

– Nu har det tagit ordentligt fart och jag har möjlighet att jobba med de kunder och projekt som jag hade som tanke i början.

Ljungqvist har byggt upp ett kontaktnät av kunniga kollegor – tillsammans kan de erbjuda och leverera större produktioner med en bredare tjänstepalett. Kollegorna fungerar också som bollplank så att Ljungqvist inte behöver känna sig ensam i företaget.

Ständig utveckling

Stora säsongsvariationer i arbetsmängden blev en överraskning, men Ljungqvist har lärt sig att balansera inkomsterna över hela året. Han är också noggrann med uppföljning och att fakturera i tid.

– Men när man jobbar med större kunder inom industrin är det inte ovanligt med 90 dagars betalningstider. Om man vill jobba med dem är det de villkoren som gäller och då behöver man buffert för att få de egna räkningarna betalda.

Det svåraste är att begränsa arbetsveckan till ett vettigt antal timmar, så Ljungqvist tog hjälp av en coach för att skapa en bättre balans mellan fritid och arbete. Men han har aldrig ångrat valet att bli företagare på heltid.

– Nog är det snärtigt att vakna på måndag morgon och tänka att jess, det här blir en jättebra vecka då jag får jobba med roliga projekt och trevliga kunder.

Bäst är de veckor som han får göra något som han aldrig har gjort förut. Han brinner för att utvecklas och lära sig nytt. 2017 blev han utsedd till årets företagare i Raseborg.

– Jag är helt övertygad om att det jag gör om fem år är något helt annat än det jag gör i dag.

Fakta

Fem tips till dig som vill bli företagare

Skriv en affärsplan. Det är först när man skriver en affärsplan och inser hur mycket som ingår i att vara företagare som man ställs inför vissa beslut. Är du redo att satsa?

Utnyttja tjänster för nyföretagare. Ljungqvist fick hjälp av Novago som har som uppgift att utveckla mikro- och småföretag i västra Nyland.

Ha ett brett kontaktnät. Vikten av ett bra kontaktnät och samarbete företagare emellan är viktigt för vilken företagare som helst.

Fail fast. Var inte rädd för att göra misstag. Se till att reagera snabbt och erkänna att det gått fel.

Självdisciplin & processtänk. Av en företagare krävs ett stort mått av självdisciplin och att man får saker gjorda. Utnyttja veckoscheman och att göra-listor för att jobba systematiskt.

Tipsen baserar sig på intervjun med Johan Ljungqvist.

Forskare bytte ut karriär mot tofu – ingenjörstänket hjälper i vardagen

För Ha Hoang blev hans mammas finslipade tofurecept startskottet för ett eget företag.

Det är lätt att grunda en firma: Tänk på följande på förhand

Det är smart att grunda en firma om affärsverksamheten är liten och om du är ensam i företaget.

Från löntagare till företagare: IT-branschen byttes ut mot smyckesbusiness

För Vera Backström blev barndomsdrömmen om att bli juvelhandlare verklighet.

Hur känner man igen en bra företagare? Affärsängeln ser på tre H:n

En idealföretagare är ödmjuk, hungrig och inspirerande. Det säger Reidar Wasenius som leder affärsänglarnas organisation Fiban.

Hjälte eller självisk pamp – hur uppfattas företagare?

Enligt en forskare framställs företagare ofta som hjältar i media. Den stereotypa bilden håller ändå på att förändras.

Ladda mer