Yleinen

När pengar inte är det viktigaste – företagarpar vill skapa glädje
På kulturcentret Holken erbjuder Pekka och Maria von Cräutlein varierat program. Allt från underhållning till klassisk musik och oktoberfest.

När pengar inte är det viktigaste – företagarpar vill skapa glädje

Företagarpar i Ingå erbjuder boende i vandrarhem med cirkustema och där frukosten kompletteras med serenader. För dem är det viktigt att skapa glädje, men verksamheten är ändå ingen välgörenhet.

|

Bra idéer är en förutsättning för affärsverksamhet. Och bra idéer finns det ingen brist på hos företagarparet Maria och Pekka von Cräutlein.

Pekka är cirkusartist och underhållare och Maria jobbar vid Helsingfors universitet, men vid sidan om driver de också ett vandrarhem med cirkustema, hyr ut en lokal för bröllop och andra familjefester samt ordnar oktoberfest på gården.

År 2018 utnämndes paret till årets företagare i Ingå, men trots en tydlig företagargen känner de sig inte som ”riktiga” företagare.

– Vi stod där lite häpna när de berättade varför de valt oss som årets företagare. Vi förstår oss inte på kostnadskalkyler, men det vi försökt göra är att skapa lite glädje i byn, säger Pekka.

Namn: Pekka & Maria von Cräutlein
Ålder: 68 & 52
Bor: i Ingå
Målsättning som företagare: Ha det roligt genom att göra sådant som gäster och publik kan dra nytta av.

Han och frun Maria sprutar ut idéer turvis och de bästa idéerna förverkligas så fort det finns antingen tid eller pengar för dem. Uppfinningsrikedomen eller kontakter finns det ingen brist på.

– Alla utrymmen som vi har har tidigare haft en annan funktion, berättar von Cräutlein.

Till exempel oktoberfesttältet som rymmer 200 gäster är en gåva från Cirkus Finlandia och en gammal potatiskällare har gjorts om till sångskola för tysk ölsång.

Gammal folkskola blev vandrarhem

Trots att Pekka von Cräutlein inte känner sig som en riktig företagare har han drivit eget sedan början av 1990-talet. Underhållning och uppträdanden har han sysslat med sedan han var 16.

– Förr gick allt bra med skattekort, men många festarrangörer förutsatte att man måste ha en firma och kunna skicka en räkning efteråt, säger han.

Kulturcentret Holken i Ingå blev också till lite av misstag år 2017. Familjen letade efter ett sommarställe och hittade en gammal folkskolebyggnad. I stället för ett hus blev det två.

– Vi funderade på vad vi ska göra med det andra huset. Jag har uppträtt i alla möjliga lokaler runtom i Finland och tycker om matlagning, så vi tänkte att vi kunde kombinera det här.

Där och då föddes tanken om kulturcentret Holken. För några år sedan kom Maria på idén om ett vandrarhem – och vips blev en av hennes gamla drömmar verklighet.

Pekka säger att tanken om ett cirkushostell först kändes lite töntig, men vandrarhemmet har blivit en succé och fått många fina recensioner på Booking.com.

– Sådana här konstigheter väcker folks nyfikenhet och intresse.

Ibland brukar han till exempel spela piano och sjunga serenader medan vandrarhemmets gäster äter frukost. Allt för att underhålla och glädja.

Håller fötterna på jorden

Fastän paret von Cräutlein utgår från passion och glädje påpekar Pekka att de inte driver någon välgörenhetsverksamhet.

– Det är nog meningen att det blir något kvar i kassan, men vi har inte dollarbilder i blicken.

Enligt honom handlar det om att hitta rätt balans. En dröm kan lätt förvandlas till en mardröm om man investerar mycket eller tar stora lån från banken och plötsligt inte längre klarar av de ekonomiska kraven.

– Men vi har hållit fötterna på jorden och utvecklat så småningom när vi har haft resurser.

Pengarna från företaget är inte heller parets hela inkomst. Maria får lön som forskare och lärare vid Helsingfors universitet och Pekka har beviljats statens konstnärspension.

De har inte tänkt så mycket på hur de skulle klara sig utan de inkomsterna, men en utmaning med företaget är att största delen av aktiviteterna sker under sommaren. Det finns till exempel inga värmeelement i Holken.

Beroende av publikkontakt

För Pekka och Maria von Cräutlein är det viktigaste att få förvekliga sig själva och alla idéer som de kommer på. Företaget får inte bli trist eller ett tvång. De ska inte heller kännas som slavarbete från morgon till kväll.

– Jag har inte något tvångsmässigt förhållande till att underhålla andra, men det är kiva att få folk att skratta, säger Pekka.

Trots att han närmar sig 70-strecket ser han inget slut på livet som det är nu.

– Jag vill uppträda hela tiden, jag är beroende av publikkontakt.

Under cirkusturnéer märker han att det är bra för konditionen – både fysiskt och psykiskt. Han säger ändå att det kanske kommer en dag då han inte längre orkar med samma tempo, men än så länge skjuter han de tankarna åt sidan.

– Om man är aktiv så hinner man inte tänka på onödiga saker.

Fakta

3 tips för att följa sina drömmar

Idéer och passioner är en gåva. För Pekka von Cräutlein har alla hobbyer förvandlats till arbete och han anser sig vara lycklig som haft en möjlighet att välja sina passioner.

Var realistisk. Med drömmar är det lätt att tankarna skenar iväg. von Cräutlein påminner om att det inte kan vara några konkursfantasier, utan åtminstone en fot måste stå stadigt i marken.

Kontakta andra företagare. När man sätter i gång är det bra att ta kontakt med företagare ungefär i den branschen som man själv tänker börja med. Då slipper man kanske själv att göra alla dumheter i början.

Framgång är teamarbete – vd:n lever i nuet och styrelsen blickar långt framåt

I Muminvärlden i Nådendal är det nästan lika harmoniskt som i Mumindalen – styrelse och vd för en aktiv diskussion och kompromissar när det behövs.

Styrelse och advisory board – likheter, skillnader och möjligheter

Både styrelsen och en advisory board är nyttiga redskap för att utveckla verksamheten. Men hur skiljer de sig åt?

Vad är en advisory board och för vem passar det?

En advisory board erbjuder flexibelt stöd till ett företag antingen för kort- eller långsiktiga utvecklingsbehov. Medlemmarna bidrar med gedigen kunskap från den egna branschen.

Entreprenör hela livet, men företagare först sedan 2018

Tidigare var han vd, nu företagare i åländska Bifa. Tony Saarinen drivs av två saker: man måste kunna sin business och bygga upp rätt lag.

En bra styrelse hjälper företaget att nå framgång och bli ännu bättre

En bra styrelse främjar företagets verksamhet och känner igen det som bör utvecklas. Ett styrelseproffs berättar vad som är bra att tänka på när man grundar en styrelse.

En investering på 8 miljoner i full användning: åländskt bryggeri siktar på stor tillväxt i Sverige

Med ett nytt sidokontor ska åländska Stallhagen ta sig in på de svenska butikshyllorna.

När lönar det sig att grunda en nätbutik?

En framgångsrik nätbutik föds inte av en slump. Byggandet kräver planering och god kännedom om kunderna. Läs mer om hur man grundar en nätbutik.

Iver och intresse styrde företagarduo till helt ny bransch

En tät kontakt med kunderna har styrt Pinoa Foods ända från start. Företaget som specialiserat sig på vertikalodling använder kundrespons och data som motorer för utveckling.

Kunder ställer högre krav: hållbarhet allt viktigare faktor i import

Eget behov ledde till att Kaffecentralen började importera kaffe. Lättast är det att importera inom EU.

Ladda mer