Enemmän töitä tarkoittaa enemmän rahaa. Sen opin jo 15 vuoden ikäisenä, kun minulla oli ensimmäinen kaivinkoneeni. Sen jälkeen olen myös oppinut, ettei työajan moninkertaistaminen tarkoita, että on tehokkaampi ja pystyy tekemään enemmän tulosta.

Aloittava yrittäjä ei saisi laskea ensimmäistä laskukaavaa väärin. Tiedän nuoria yrittäjiä, jotka aloittaessaan laskivat kaivinkoneen tuotto-odotuksen vuodelle niin, että tekevät 10 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa 52 viikkoa vuodessa. Ei laskettu vapaapäiviä tai lomia. Yhtälö ei toimi.

Mielestäni yrittäjän pitäisi miettiä omaa työaikaansa sitä kautta, kuinka paljon yrityksessä oleva tai sen mahdollinen tuleva työntekijä tekee töitä keskimäärin. Työehtosopimus määrittelee työntekijän työajan. Yrittäjän kannattaisi soveltaa sitä myös itseensä. TES:iä on varmasti kirjoitettu ihmisten hyvinvointiakin ajatellen.

Miksi yrittäjä olisi kone? Pelkästään omalla tehokkuudellaan kilpaileminen ei ole oikea ratkaisu.

Rakennusalalla tiukat aikataulut aiheuttavat omat paineensa. Monesti aloitus venyy, mutta urakan lopetuspäivä on jo päätetty valmiiksi. Silloin aikataulua yritetään kuroa umpeen tekemällä pidempää päivää. Siihen voi venyä 3–4 päivää, mutta tehokkuus heikkenee, jos tahti jatkuu pidempään.

Vuonna 2008 poltin itseni loppuun. Tein 12–14-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa. Silloin huomasin, etten jaksanut enää edes kirjoittaa laskuja. Rahaa tuli rutkasti, muttei ollut mielenkiintoa ajatella yrityksen kehittämistä.

Olen toimitusjohtaja mutta myös mukana tuottavassa työssä. Vähensin alkuun tuottavan työn 40 tuntiin viikossa. Kun se ei vie liikaa aikaa, säilyy into johtamiseen.

Työaika on valintoja. Kun perheeseeni syntyi lapsi, tein päätöksen, että minun on ehdittävä hakea hänet päiväkodista. Moni piti sitä pimeänä vaihtoehtona nuorelle yrittäjälle. Mielestäni se on kuitenkin yksi tapa rakentaa elämää.

On perhe-elämä, työelämä ja päälle vielä ”oma elämä”. Kun työ vie paljon aikaa, kaksi muuta heikentyy. Ei ole aikaa harrastaa, kaverit rupeavat häviämään tai jos ei ole kotona, perhe kaikkoamaan. Se alkaa vaikuttaa jaksamiseen.

Yrittäjän on osattava luopua omasta valta-asemasta ja luotettava muihin. Hyvät avainhenkilöt auttavat. Kun annoin laskujen kirjoittamisen ja maksamisen muiden hoidettavaksi, iski aluksi pelko, että menetän kokonaisuuden hallinnan. Mutta onko ajankäytölleni tehokkainta avata kirjekuoria? Luultavasti ei.

Myönnän tehneeni itse kaikki virheet. Nyt yritän tehdä toisin.

Kirjoittaja Ville Sainio on maanrakennusliike VJ Maa-aines Oy:n omistaja.

Lue lisää uutisia >

banner