Laki ja sopimukset

Hyvä uutinen yrittäjälle – perheenjäsenen työttömyysturva parani

Hyvä uutinen yrittäjälle – perheenjäsenen työttömyysturva parani

Uusi laki helpotti yrittäjän perheenjäsenen pääsyä palkansaajan työttömyyskassan jäseneksi. Heidän asemansa parani merkittävästi.

|

Ansiosidonnainen uudistui 1. heinäkuuta 2019 ja samalla yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturva parani. Lakimuutoksen ansiosta ehkä entistä useamman yrittäjän puoliso uskaltautuu palkolliseksi perhefirmaan.

Nyt yrittäjän perheenjäsen pystyy tietyin edellytyksin liittymään myös palkansaajan työttömyyskassaan ja saamaan samanlaista ansiosidonnaista työttömyysturvaa kuin muut palkansaajat.

Aiemmin yrittäjän perheenjäsenen ainut vaihtoehto oli yrittäjien työttömyyskassa, omistipa tämä firmaa tai ei.

Nyt yrityksessä työskentelevän yrittäjän perheenjäsen hyväksytään palkansaajan kassaan, jos tällä ei ole omistusta, äänimäärää eikä määräysvaltaa yrityksessä ja hän on vakuutettu työntekijän eläkevakuutuksen eli TyELin mukaisesti.

Lisäksi työajan on oltava vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa ja palkan työehtosopimuksen tason mukainen.

Yrittäjän perheenjäsenen on ”tienattava” ansiosidonnaista vuoden, eli 52 kalenteriviikkoa, kun muiden palkansaajien työssäoloehto on puolet lyhempi, 26 viikkoa.

– Varmaan lainsäätäjä osaisi parhaiten vastata, miksi näin on. Luultavasti siinä ajateltiin, että perheyrityksessä työskentelevä voi helpommin vaikuttaa työsuhteen päättymiseen kuin tavallinen palkansaaja, pohtii kassanjohtaja Sami Aapro yrittäjien Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa AYT:stä.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yrittäjän perheenjäsenen työssäoloehto lyheni lakimuutoksen ansiosta. Aiemmin oikeus ansiosidonnaiseen syntyi vasta 15 kuukauden jälkeen, kuten muillakin yrittäjillä.

Monet olivat väärässä kassassa

Aiemmin yrittäjien perheenjäsenet pääsivät halutessaan osalliseksi työttömyysturvasta liittymällä yrittäjien työttömyyskassaan. Näin teki kuitenkin vain pieni osa, muutamia satoja.

– Noin 22 000 yrittäjien perheenjäsentä ei ollut missään kassassa ja osa heistä oli liittynyt palkansaajien työttömyyskassaan, vaikka perusteita ei olisi ollutkaan. Silloin he olisivat jääneet ilman ansiosidonnaista työttömiksi jäädessään, Aapro toteaa.

Arvio on melko tarkka, sillä se perustuu työttömyysvakuutusrahaston tilastoon osaomistajien maksua maksaneiden yritysten lukumäärästä sekä ilmoitettuun osaomistajien palkkasummaan.

Liittyminen väärään kassaan selittyy kahdella asialla. Palkansaajien kassat olivat todennäköisesti kysyneet sukulaisuussuhdetta firmaan, mutta osa jätti sen kertomatta tai sitten elämäntilanne muuttui ja asia unohtui.

Uuden lain ansiosta hekin pääsivat oikeasti osaksi turvasta, jonka he virheellisesti ajattelivat heillä olleen. Oikeus syntyy, kun he ovat olleet palkansaajien kassan jäseninä 12 kuukautta seuraavan 28 kuukauden aikana.

Palkansaaja voi valita työttömyyskassan monista vaihtoehdoista vapaasti. Yrittäjien mahdollisuus suojautua yritystoiminnan riskeiltä on sen sijaan ollut rajoitetumpaa. Heillä on kaksi vaihtoehtoa vuoden 2019 loppuun saakka: AYT-kassa ja Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa eli SYT. Vuoden lopussa ne yhdistyvät, kun AYT sulautuu SYT:hen.

Fakta

Näin pääset yrittäjän perheenjäsenenä palkansaajan kassaan

  1. Teet töitä vähintään 18 h/vk
  2. Firmassa sovelletaan työntekijän eläkelakia
  3. Ei firman osakkeita tai ääni- ja määräysvaltaa
  4. Oikeus ansiosidonnaiseen syntyy 12 kuukauden kuluttua

Ota etätyö haltuun – Neljä vinkkiä toimivampaan etätyöhön

Vahinkoja sattuu myös etätöissä. Katso animaatioltamme, millaiset työntekijän tapaturmat lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa.

Kuinka varautua työttömyyteen? 5 kysymystä yrittäjän työttömyysturvasta

Myös yrittäjä voi varautua jo ennalta työttömyyteen. Nykyään noin 30 000 yrittäjää kuuluu työttömyyskassaan.

GDPR tuli ja meni, muuttuiko mikään? Yrityksillä yhä parannettavaa tietoturva-asioissa

GDPR sai yritykset kiinnostumaan henkilötietojen säilyttämisestä ja tietoturva-asioista – hetkellisesti, kirjoittaa Fennian riskipäällikkö Tommi Hirsimäki.

Tulipalo laittoi yritystoiminnan jäihin ja pakotti aloittamaan taas nollasta

Tofagin liiketoiminta keskeytyi kahdeksi vuodeksi. Sen seurauksena perheyritys vaihtoi teräsvillan puutarha- ja pihatuotteisiin.

Yrittäjä, vältä karikot – Varaudu riskeihin kolmella tasolla

Yritystoiminnan riskeiltä voi suojautua monin tavoin. Vakuutukset ovat siihen tärkeä keino.

Tulipalo lopetti yrittäjän työt kuin seinään – tunnistatko sietämättömät riskit?

Toiminnan keskeytyminen voi jopa kaataa yrityksen. Riskienhallinta on syytä ottaa tosissaan.

Kyberhyökkäys oli viimeinen niitti: Mainostoimisto teki ryhtiliikkeen – testaa riskit

Verkkohyökkäyksen kohteeksi voi joutua minkä kokoinen yritys tahansa.

Mitä pitää tapahtua, että kaikki yrittäjät heräävät?

Tietoturva on ensisijaisesti toiminnan johtamista, ei pelkkää tekniikkaa, kirjoittaa Fennian riskipäällikkö Jani Salonen.

Tulipalo tuhosi koko liiketilan – Miten olet varautunut riskeihin?

Toiminnan keskeytyminen on iso riski, joka voi ajaa yrityksen konkurssiin.

Lataa lisää