Laki ja sopimukset

Yksinkertainen sopimus on tyhjää parempi

Martti Saarnio

Kirjoittaja on lvi-alan urakointiyritys LVI-Trio Oy:n toimitusjohtaja.

Yksinkertainen sopimus on tyhjää parempi

Sopimusten merkitys on kasvanut, ja niiden kanssa pitää olla todella tarkkana, kirjoittaa LVI-Trion Martti Saarnio.

|

Yksinkertainen sopimus on parempi kuin ei sopimusta lainkaan. Sen muistuttaisin kaikille yrittäjille. Joskus sopimus voi olla vain sähköposti tai tekstiviesti, josta käy ilmi sovittu työ, eurot ja aikataulut.

Alkuvaiheessa olevalle yrittäjälle sanoisin myös, että opettele sopimaan heti asioista paperilla. Käytäntö on paljon vaikeampi opetella ja viedä käyttöön koko organisaatiossa vasta sitten, kun yritys on jo ehtinyt kasvaa.

Sopimusten merkitys on kasvanut tässä ajassa. Jopa vielä 2000-luvun alussa ei juuri edes katsottu, mitä sopimus sisältää. Lähdettiin paljon enemmän yhteistyökumppanuudesta ja siitä, että asioiden hoitamisessa käytetään niin sanottua tervettä maalaisjärkeä.

Nyt tuntuu, että pitää olla hyvin tarkkana sopimusten kanssa ja mistä on sovittu. Vastakkainasettelu on kasvanut ja on ihmisiä, joille ei ole minkäänlainen kynnys lähteä kyseenalaistamaan tai jopa riitelemään asioista.

Edes sopimus ei tuo aina asioihin selvyyttä. Joka kerta sopimusta tehdessä ei välttämättä osata ennakoida kaikkea, mitä työ tuo tullessaan. Näin on varsinkin korjausrakentamisessa. Niinpä voi tulla puolin ja toisin isojakin pettymyksiä, kun kaikkea ole huomioitu sopimuksessa.

Vahvistimme jokin aika sitten Triossa juridista osaamistamme yhteistyökumppanilla, joka on taustalla tarvittaessa. Jaamme kumppanimme kanssa näkemyksen siitä, että riitoja pitää pyrkiä välttämään ennaltaehkäisevällä toiminnalla. Se tarkoittaa, että osaamme esimerkiksi tehdä oikeanlaisia kirjauksia ja lähettää oikealla sanamuodolla varustettuja viestejä asiakkaille ja tilaajille. On tärkeää kommunikoida niin, että maallikkokin ymmärtää.

Oma toimiala- ja työnantajajärjestö voi olla juridisissa kysymyksissä hyvä apu. Esimerkiksi LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n jäsenilleen tarjoama lakiapu on kullanarvoista, yhtä lailla henkilöstöön liittyvissä sopimusasioissa.

Luottamus vaikuttaa siihen, kuinka tarkasti sopimuksia syynätään. Luottamuksellinen suhde syntyy, kun toiminta on todella luottamuksen arvoista. Se tarkoittaa, että joka ikinen organisaatiossa pitää kiinni siitä, mistä on sovittu.

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

Yhteistyö on voimaa – 7 pienyrittäjää perusti kivijalkakaupan

Yhteinen myymälä säästää aikaa ja rahaa. Kuopiolaisille yrittäjille jää entistä enemmän aikaa oman brändin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Verkosto laittaa hyvän kiertämään – ja se palaa takaisin

Kollegoiden verkostossa ei ole tarpeen olla kateellisia tai mustasukkaisia, kirjoittaa Fysio MU:n Mikko Utecht.

Mökkitie avasi pelin – musamiehet metsästävät seuraavaa isoa hittiä

Tuotanto- ja levy-yhtiö Mökkitie Records syntyi Arttu Wiskarin uran tueksi. Musiikkibisneksen murros pakottaa miettimään yrityksen ansaintalogiikkaa.

Tulipalo tuhosi hotellin – kuinka yrittäjä selviää kriisistä?

Pudasjärvellä Hotelli Iso-Syötettä yli 20 vuotta pyörittänyt Juha Kuukasjärvi ei ole tuntenut vihaa tapahtuneesta. Katse on jo tulevassa.

Arvojen yhteensovittaminen on taitolaji

Yritys kuin yritys joutuu punnitsemaan, sopivatko omat arvot asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden arvoihin, kirjoittaa Pohjois-Suomen Sähkön Juha Lounatvuori.

Me-henki tuo lisää työtarjouksia

Suomalaisten yrittäjien pitäisi ratkoa rohkeasti ongelmia, sillä se lisää työn arvostusta, kirjoittaa Stream Industriesin Lauri Kröger.

Jos voit auttaa, tee se

Moni haluaa auttaa sellaista, joka ajaa muutakin kuin vain omaa etuaan, kirjoittaa I’m Bluen Ida Salo.

Osuuskunta tulee taas ‒ tekee pienistä yrittäjistä isompia

Yrittäjät hakevat osuuskunnista monipuolisuutta ja mahdollisuuksia omaan toimintaansa.

Lataa lisää