Talous

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”
Petri Palkisen mukaan oikeat rekrytoinnit ovat elintärkeitä kasvuyritykselle. Arctice hakee tällä hetkellä myynnin vetäjää ja ravintolapuolen ammattilaista.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

| |

Iso investointi vaatii yrittäjältä aina hallittua riskinottoa eli oikeaa ajoitusta, lisämyyntiä ja kykyä maksaa velkoja rahoittajille takaisin.

Rovaniemeläisen Arctice Oy:n yrittäjä Petri Palkinen kuvasi 1,5 vuotta sitten omaa riskinottokykyään osuvasti: ”Jos kaikkea pelkää, ei pysty mihinkään.” Hän oli tuolloin tehnyt 1,3 miljoonan euron investoinnin yrityksensä pyörittämään Glass Resortiin, joka sijaitsee Joulupukin pajakylässä. Miljoonalla rakennettiin yöpymiseen soveltuvia lasihuoneistoja.

Se ei ollut vielä tarpeeksi. Viime kesänä Arctice investoi 2,3 miljoonaa euroa lisää. Mökkikylään tuli uusi päärakennus ravintoloineen, varastotilaa ja lisää lasihuoneistoja. Alueella on jo ennestään igluhotelli, jääravintola, jääbaari ja mäenlaskuratoja.

– Jälkimmäinen investointi tuli aika nopealla aikataululla. Nälkä kasvoi syödessä ja homma karkasi vähän käsistä, Palkinen sanoo.

Hänen mukaansa isot investoinnit ovat vieneet energiaa. Yrittäjä on tehnyt paljon itse, aina rahoituksen hakemisesta urakoitsijoiden valintaan.

Yli yrityksen liikevaihdon kohonneet investoinnit kuulostavat massiivisilta, mutta Palkinen kuittaa riskien olevan hallinnassa. Siitä pitävät huolen Lappiin matkaavat ulkomaiset turistit. Arcticen liikevaihto oli huhtikuussa päättyneellä tilikaudella 2,8 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli yli miljoona.

– Lapissa matkailun buumi on niin kova, että se on tuonut rohkeutta investoida. Majoitusta on helppo myydä. Meillä on myös tiukat myyntiehdot, joten saamme rahat pitkälti ennakkoon. Kasvumahdollisuuksia on vieläkin, Palkinen uskoo.

Mutta mitä yrittäjän täytyy huomioida suunnitellessaan investointia?

– Tuotteen tai palvelun pitää olla hyvä ja erottua jotenkin kilpailijoista. Siihen kannattaa panostaa. Myös yllätyksiä tulee aina ja virheet maksavat rahaa, Palkinen neuvoo.

Ole uskottava rahoittajille

Vain harva yrittäjä selviää investoinnista ilman ulkopuolista rahoitusta. Rahoituslähteistä pankki on yhä suosituin.

Arcticen rahoituspaketti on koostunut pankkilainoista, joille Finnvera on myöntänyt takauksia. Mukana paketissa on myös omaa pääomaa ja ELY:n investointitukea.

– Oma pääoma ratkaisi investoinnin suuruuden ensimmäisessä vaiheessa. Muuten olisin tehnyt sen isommin. Käytin alussa apuna ELY:n kehittämispalveluita. Teimme laskelmia yhdessä ja se toi uskottavuutta rahoittajien silmissä, Palkinen kertoo.

Uskottavien laskelmien lisäksi hän korostaa kassanhallintaa ja kannattavuuden seurantaa onnistuneen investoinnin avaintekijöinä. Yhtä tärkeää on myös velan lyhentäminen sovitussa aikataulussa.

Palkisen mukaan pääomasijoittaja oli yksi vaihtoehto rahoittajaksi. Pääomasijoittaja olisi tuonut rahoituksen lisäksi muutakin osaamista yritykseen.

– Minulla on lähipiirissä hyviä sparrauskumppaneita ja saan tilitoimistosta apua. Halusin säilyttää yrityksen perheen omistuksessa, Palkinen sanoo.

Hän on itse siirtynyt yrittäjäksi liikunnanopettajan töistä vasta 2,5 vuotta sitten. Vaimo tekee vielä toistaiseksi myös opettajan töitä ja perheen kolme lasta ovat mukana yrityksessä eri rooleissa. Nuorin heistä on tosin vasta 10-vuotias.

Vaikka Arcticen investoinneissa on meneillään sulatteluvaihe, Palkisella on suunnitelmissa jo uusi projekti. Sen on tarkoitus käynnistyä kahden vuoden kuluessa.

– Haluan rakentaa vielä hienompaa ja isompaa. Investointi tulee ylemmäs Lappiin ja hankkeen arvo on lähemmäs kymmenen miljoonaa euroa.

Juustoportti teki miljoonien investoinnin – Uusi brändi vauhdittaa Euroopan valloitusta

Viennin käynnistäminen on vaatinut tarkkaa tutkimustyötä, tuotantokapasiteetin laajentamista ja toimivan brändin kehittämistä.

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä

Suuret investoinnit kalanviljelylupiin ovat auttaneet Brändö Laxin kasvamaan. Tiukennetut säännökset tekevät kalanviljelystä ympäristöystävällisempää, mutta myös vaikeampaa.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Voiton tavoittelu tulee vasta toisena – tärkeintä pysyä teknologian kärjessä

Netled keskittyy myös tulevaisuudessa kasvuun ja investointeihin, vaikka takana on yli 10 tappiollista vuotta.

Sade pilasi sadon, helle seisautti leipomon – rajut sääilmiöt kasvattavat riskejä

Arvaamattomat sääolot pakottavat savonlinnalaisen luomutilan pohtimaan riskienhallintaa entistä tarkemmin.

Vientipäätös lähti omasta asenteesta – kova työ toi asiakkaan yllättävästä maasta

Spraytuotteita valmistava Pentisol hakee potkua viennistä. Kansainväliset messut ovat avanneet tärkeitä ovia.

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta

Metalliteollisuusyritys Relicomp teki päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista.

Rohkea ratkaisu varmisti ledifirman tulevaisuuden – Kiina vaihtui Suomeen

Tuotannon siirtäminen oli miljoonaluokan investointi kajaanilaiselle Valtavalolle. Yritys kasvaa nyt kannattavasti.

Lataa lisää