Talous

Hupeneeko kassa? Älä unohda puskuria
Hyvä ennakointi auttaa varmistamaan, ettei kassa pääse ammottamaan tyhjyyttä.

Hupeneeko kassa? Älä unohda puskuria

Kulukontrolli ja säännöllinen laskutus auttavat pitämään yrityksen kassan kunnossa. Ennakointi kuuluu hyvään kassanhallintaan.

| |

Huutaako yrityksen kassa armoa kesän jäljiltä? Moni pk-yritys sulkee ovensa tai toimii vajaateholla, kun lomakausi on kuumimmillaan. Myynti on keskimääräistä vähäisempää, mutta kuluja on silti.

Tilitoimistokonserni Rantalaisen integraatio- ja muutosjohtajan Kimmo Martikaisen mukaan varsinkin lomapalkat tekevät ison loven yritysten kassaan.

– Ne käytännössä 1,5-kertaistavat palkkakustannukset monella heinäkuussa. Se on todella iso muutos, Martikainen sanoo.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi kuusi henkilöä työllistävässä yrityksessä kesälomapalkka vastaa keskimäärin yhden henkilön kolmen kuukauden palkkaa.

Martikaisen mukaan lomapalkkoihin pitäisi varautua koko vuoden aikana. Rahaa kannattaa laittaa säästöön lomakautta varten viimeistään keväällä.

Kirjanpidollisesti paras tapa varautua on jaksottaa lomapalkat vuoden joka kuukaudelle.

– Tulos näyttää silloin huonommalta talvikuukausina, mutta tasaantuu loma-aikana. Jos jaksotuksia ei tehdä, yrityksen tuloksentekokyvystä saattaa tulla ylipositiivinen kuva. Ilman jaksotuksia lomakaudella myös todennäköisesti tehdään todella paljon huonompi tulos kuin muulloin.

Rahojen riittäminen on usein toiminnan kannalta kriittisempää kuin se, tekeekö yritys voittoa vai tappiota.

Ei isoja maksuvaikeuksia

Onko yrityksillä sitten enemmän maksuvaikeuksia kesällä? Martikaisen tuntuma on, että ei.

Saman näkemyksen jakaa perintäkonserni Intrumin johtaja Juha Iskala, joka luonnehtii kasvua melko vähäiseksi. Hänen mukaansa yritysten maksuviiveet kasvavat kesällä keskimäärin vain muutamalla prosentilla.

– Kaikkein pienimmillä yrityksillä on vähän samaa kuin kuluttajilla: saatetaan olla lomalla, ja laskujen maksussa voi tulla viivästyksiä, jolloin tulee maksumuistutuksia, Iskala sanoo.

Toimialojen kesken on myös isoja eroja. Esimerkiksi matkailuala elää kesällä vuoden kiireisintä sesonkia.

Puskuria yllätyksiin

Yrityksen rahojen riittävyys varmistetaan hyvällä ennakoinnilla. Yllättävien menojen varalta kassassa pitäisi olla aina puskuria.

– Alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä lomapalkan vaikutus on suurin piirtein sama kuin yksi äitiysloma tai yhden henkilön parin kuukauden sairausloma. Pitkin vuotta voi siis tulla vastaavansuuruisia yllätyksiä, Martikainen sanoo.

Hän huomauttaa, että kassan kuivuminen on yleensä isompi ongelma nuorille yrityksille, joilla ei vielä ole voittovaroja tai sijoitusomaisuutta.

Kassanhallintaan ja siihen liittyvien ennusteiden laatimiseen voi pyytää apua esimerkiksi omasta tilitoimistosta.

Älä laiminlyö laskutusta

Jos yrityksen rahat ovat käyneet vähiin, miten tilannetta kohennetaan?

Iskalan ja Martikaisen ensimmäinen neuvo on karsia kuluja, jos se vain onnistuu. Kannattaa myös arvioida, voiko mahdollisia hankintoja lykätä. Entä onko myyntiä mahdollista lisätä?

Myös laskutukseen on syytä kiinnittää huomiota. Monen yrityksen oma laskutus laahaa jäljessä. Iskalan mukaan se on yleistä pienille yrittäjille.

– Omia laskuja ei laiteta asiakkaille maksuun, ja jos lasku jää maksamatta, sitä lähdetään muistuttamaan ja perimään hitaasti.

Kimmo Martikaisella on sama havainto.

– Jos yrittäjä on tottunut hoitamaan laskutuksen esimerkiksi vain kerran kuukaudessa, sitä kannattaisi alkaa tehdä joka viikko, jos se on mahdollista.

Martikainen huomauttaa, että silläkin on väliä, laskutetaanko asiakasta heti kuun vaihteen jälkeen vai vasta viikko, pari sen jälkeen. Sen päälle tulee vielä asiakkaalle annettu maksuaika. Laskutuskierron nopeuttamisella rahat voidaan saada yrityksen kassaan nopeammin.

Avuksi saattaa olla myös factoring-rahoitus eli omien avointen myyntilaskujen myyminen rahoitusyhtiölle luottoa vastaan.

Kulut kuriin

Isot kausivaihtelut vaikuttavat yritystoimintaan monella alalla.

Mitä suurempi kausivaihtelu ja mitä lyhyempi yrityksen sesonki on, sitä tarkemmin pitää suunnitella, paljonko rahaa tarvitaan hiljaisella kaudella, Martikainen sanoo.

Kiinteät kustannukset on syytä minimoida, jotta ne eivät rasita yritystä. Esimerkiksi kalliit vuokrat voivat ajaa yrityksen ahtaalle hiljaisella kaudella tai huonosti sujuvan sesongin aikana.

– Monesti ei huomata, että esimerkiksi leasing on kiinteä kustannus, joka ei reagoi kausivaihteluun. Voi miettiä, olisiko lyhytaikainen vuokra parempi vaihtoehto jollekin laitteelle tai koneelle. Kuukausivuokra on kalliimpi mutta pitkässä juoksussa se mahdollistaa paremman joustamisen, Martikainen sanoo.

Hänen mukaansa etenkin sesonkiyrityksissä kassanhoitoon kuuluu olennaisesti myös hyvä rekrytointisuunnitelma ja kyky reagoida nopeasti muutoksiin henkilöstön puolesta.

Fakta

3 x Kassanhallinta

Laita laskutus kuntoon. Onko oma laskutus ajan tasalla? Laskujen lähettämisen kanssa on turha viivytellä. Jos mahdollista, huolehdi laskutuksesta ennemmin vaikka viikoittain kuin kerran kuukaudessa. Mitä nopeampi laskutuskierto on, sitä nopeammin rahat saadaan kassaan.

Muista kulukontrolli. Tarkkaile yrityksen kiinteitä kustannuksia säännöllisesti. Ovatko ne kaikki liiketoiminnan kannalta tärkeitä? Karsi turhat kulut pois.

Huolehdi joustosta. Suunnittele liiketoimintaa siten, että se mahdollistaa joustot ylös- ja alaspäin tarpeen vaatiessa, Kimmo Martikainen neuvoo. Kaikkea ei esimerkiksi tarvitse omistaa itse. Oman henkilöstön sijaan yritys voi käyttää ulkoista kumppania. Laske, mikä on milloinkin kannattavin vaihtoehto.

Työntekijää palkkaamassa? Varo astumasta ansaan – Tee laskelmat yläkanttiin

Työntekijän tilille maksettava palkka on syytä laskea vähintään 1,5-kertaisena. Myyntiä pitäisi saada lisää ainakin kustannusten verran.

Työntekijä remmiin jo parin kuukauden jälkeen – kuinka kävi?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle iso kynnys. Yrittäjät kertovat, miten laskivat kustannuksia.

Yrittäjä laski: Suomalainen selvästi ruotsalaista kollegaansa kalliimpi

Corrotechin työntekijöiden sivukulut ovat länsinaapurissa jopa 20 prosenttia Suomea pienemmät.