Talous

Kasvuyrityksen rahoitus: Kiinnitä huomiota kassavirtaan

Kasvuyrityksen rahoitus: Kiinnitä huomiota kassavirtaan

Finnvera on usein takaamassa kasvuyritysten lainoja. Yritysten keskimääräinen rahoitustarve on 300 000–500 000 euroa.

|

Kasvuyrityksen rahoitus lepää pitkälti pankkien harteilla, vaikka muidenkin rahoitusvaihtoehtojen suosio on noussut viime vuosien aikana. Myös pääomasijoittaja voi olla yksi vaihtoehto kovaa kasvua hakeville yrityksille.

Rahoitusta haetaan kuitenkin yleisimmin pankista. Samalla valtion omistamalla erityisrahoitusyhtiö Finnveralla on tärkeä rooli täydentävänä rahoittajana osana kokonaisrahoitusta.

Rahoitusjohtaja Otto Lindstedtin mukaan Finnveran kasvu- ja kansainvälistymistiimin yritysasiakkaiden keskimääräinen rahoitustarve on 300 000–500 000 euroa. Finnveran osuus kotimaisten yrityksien lainojen ja takauksien kokonaisrahoituksesta voi olla korkeintaan 80 prosenttia.

Lindstedt vastaa nyt muihinkin olennaisiin kysymyksiin kasvuyritysten rahoituksesta.

Mihin kasvuyrittäjät hakevat rahoitusta?

Pääasiassa kasvun ja viennin vaatimaksi käyttöpääomaksi sekä investointeihin. Käyttöpääomaa tarvitaan esimerkiksi erilaisiin toimituksiin liittyviin hankintoihin, jotka maksavat itsensä takaisin vasta kauan kulujen syntymisen jälkeen. Käyttöpääoman tarpeelle on olemassa selkeä laskukaava. Investoinnit taas ovat usein suurempia hankintoja, esimerkiksi erilaisia koneita tai järjestelmiä.

Millaisia vaihtoehtoja rahoitukselle on?

Esimerkiksi Finnveralla on useita tuotteita eri tilanteissa oleville yrityksille. Lähtökohtaisesti Finnvera ei kuitenkaan voi olla kasvuyrityksen ainoa rahoituksen lähde vaan osa kokonaisrahoitusta.

– Perustuotteemme on takaus. Takaamme erityyppisiä lainoja tai esimerkiksi luotto- ja toimitustakauslimiittejä, joita pankki myöntää, Lindstedt sanoo.

Tyypillisesti Finnveran takauksen osuus kokonaisrahoituksesta on 50–80 prosenttia.

Miten yrittäjän kannattaa valmistautua rahoitusneuvotteluun?

Finnveralle tulee asiakkaita pankkien kautta, mutta myös suoraan. Lindstedtin mukaan yrityksiltä tarvittavat tiedot vaihtelevat tapauskohtaisesti, mutta usein riittää, kun yrittäjä toimittaa kuvauksen projektistaan tai liiketoiminnastaan, perustellut suunnitelmat kassavirran kehityksestä sekä aiempien vuosien tilinpäätökset.

Oleellista on, että yrittäjällä on selkeä suunnitelma rahan käyttämisestä. Suunnitelman yleisen realistisuuden lisäksi Finnverassa kiinnitetään huomiota kassavirtaan.

– Ymmärrämme, että tulevaisuuden asiat ovat usein epävarmoja, mutta silti pitäisi olla perusteita, miksi tulevaisuuden kassavirtaan pitäisi uskoa.

Lindstedtin mukaan yrittäjät tulevat usein vasta viime tingassa Finnveran pakeille. Hän kehottaa olemaan yhteydessä jo hyvissä ajoin ennen kuin lainantarve realisoituu, jotta alustavia keskusteluja rahoitustarpeista voidaan käydä rauhassa.

Millaisiin vakuuksiin yrittäjän on syytä varautua?

Lähtökohtaisesti Finnvera myöntää pankin rahoitukselle vakuuksia eikä tarvitse niitä itse, koska ei ole vakuusrahoittaja. Kuitenkin joissakin lainoissa tai takauksissa Finnvera saattaa ottaa esimerkiksi yrityskiinnityksiä tai henkilötakauksia.

– Pankin kanssa sitten neuvotellaan, kuinka näitä tarvittaessa jaetaan, Lindstedt sanoo.

Millaiset takaisinmaksuajat kasvuyritysten lainoilla on?

Takaisinmaksuajat erilaisissa investoinneissa vaihtelevat tyypillisesti 3–5 vuoden välillä, mutta voivat olla pidempiäkin. Käyttöpääoman vajeeseen tarkoitetut limiittityyppiset rahoitukset taas uusitaan tyypillisesti vuoden tai kahden välein.

Millä hinnalla kasvuyritys saa rahaa?

Lähtökohtaisesti Finnveran hinnoittelu perustuu yrityksen riskiluokitukseen ja vaihtelee tapauskohtaisesti.

Finnvera kuitenkin lanseerasi hiljattain yli kolme vuotta toimineille kasvuyrityksille tarkoitetun Pk-takauksen, jonka hinta on pitkälle vakioitu. Takaus maksaa kolme prosenttia kulloinkin jäljellä olevasta takaussaldosta. Toimitusmaksu on yksi prosentti takauksen määrästä.

Pk-takaus on 80-prosenttinen vakuudeton takaus, jota pankki hakee suoraan Finnveralta yrittäjän puolesta. Pankki hinnoittelee oman osuutensa riskin mukaan tähän päälle.

Yrityslaina auttaa yrittäjän alkuun – Kuusi vastausta alkuvaiheen rahoituksesta

Lainan saa helpommin, kun yrittäjä tekee konkreettiset laskelmat ja toimittaa tarvittavat dokumentit rahoittajalle hyvissä ajoin.

Pieni limutehdas Ahvenanmaalla kasvaa 256 omistajan voimin

Amalias Limonadfabrik lisäsi kapasiteettiaan joukkorahoituksen avulla. Myynnin kasvattaminen vaatisi isoja investointeja markkinointiin.

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Luontaistuotteita valmistava Valioravinto siirtyi kolmannelle sukupolvelle, joka pisti vauhtia päätöksentekoon.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

Rahoitus on monelle yritykselle elämän ja kuoleman kysymys: Tässä vaihtoehdot

Yritysten ulkopuolinen rahoitus kulkee perinteistä polkua, jossa pankki on yhä suosituin vaihtoehto.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto

Vuonna 2017 perustetun Verticsin perustajat tietävät, että nopea kasvu vaatii onnistuneita rekrytointeja ja vakaan rahoitusmallin.

Kahden miljoonan tuotekehitys – mistä yritys löytää sellaiset rahat?

Paikanninlaitetta kehittävällä Emergencellä on paineet onnistua tuotekehityksessä. Sijoittajat ovat mukana isolla riskillä.

Lataa lisää