Talous

Miljoonainvestoinnin tehnyt yrittäjä: ”Jos kaikkea pelkää, ei pysty mihinkään”
Petri Palkisen mukaan oikeat rekrytoinnit ovat elintärkeitä kasvuyritykselle. Arctice hakee tällä hetkellä myynnin vetäjää ja ravintolapuolen ammattilaista.

Miljoonainvestoinnin tehnyt yrittäjä: ”Jos kaikkea pelkää, ei pysty mihinkään”

Lumimatkailukohdetta Rovaniemellä pyörittävä Petri Palkinen ei kaihda riskinottoa. Opettajan virka vaihtui yrittäjyyteen.

| |

Ilman riskiä ei olisi kasvavaa yritystä. Tämän rovaniemeläisen Arctice Oy:n yrittäjä Petri Palkinen tietää omia taskujaan myöten. Hän on rakennuttanut hiljattain yrityksensä pyörittämään Snowman Worldiin yöpymiseen soveltuvia lasihuoneistoja. Investoinnin arvo on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Palkisella on investoinnissa omaa rahaa kiinni noin 200 000 euroa. Kotitaloa ei sentään tarvinnut kiinnittää lainan vakuudeksi, mutta ei sekään ollut kaukana.

– Kaikki oma pääoma on revitty, mitä irti on lähtenyt, hän sanoo.

Investoinnin mittakaavasta kertoo se, että Arcticen liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella vähän yli 800 000 euroa.

– Riskiä on, mutta Lapissa on sellainen matkailubuumi, että jos nyt ei tohdi investoida, niin ei koskaan. Mitä tahansa voi sattua, mutta jos kaikkea pelkää, ei pysty mihinkään, Palkinen sanoo.

Snowman Worldiin on vuosien mittaan rakentunut muun muassa igluhotelli, jääravintola, jääbaari ja mäenlaskumahdollisuuksia. Ison majoitusinvestoinnin tekemistä helpotti se, että yrityksen liiketoiminta on ollut koko ajan voitollista.

Taloudellinen menestys motivoi

Palkinen pyöritti yritystään pitkään liikunnanopettajan työnsä ohella eli sivutoimisesti. Toiminta oli pienimuotoista ja kausittaista. Joulupukin pajakylässä sijaitseva lumikohde oli auki vain joulun aikaan.

Sitten Palkinen otti virkavapaata ja avasi kohteen koko talveksi. Viime vuoden marraskuussa hän lopulta irtisanoutui opettajan virastaan ja hyppäsi täysipäiväisesti yrittäjäksi.

Jotkut ihmettelivät, miksi Palkinen vaihtoi vakiviran ja hyvän eläkkeen epävarmaan yrittäjyyteen. Motiiveistaan hän puhuu harvinaisen suoraan.

– Pakko myöntää, että kyllä se on taloudellinen menestyminen, Palkinen sanoo.

Hän myöntää myös tarvinneensa aina vähän adrenaliinia elämäänsä.

Seuraava investointi jo mielessä

Palkinen laskee liiketoimintansa riskeihin esimerkiksi terrorismiuhan ja tulivuorenpurkaukset, jotka saattavat estää lentojen pääsemisen Lappiin.

Pienyrityksessä riskinä on myös se, että valtavasti henkistä pääomaa on sidottu yrittäjään itseensä. Sairastuminen olisi vakava paikka.

– Huomaan monesti, että vastuuta pitäisi pystyä jakamaan enemmän. Nyt rakennusvaiheessakin olen ollut liian monessa mukana.

Toisaalta hän kehuu löytäneensä paljon työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneet liiketoimintaan ja ovat tärkeitä palapelin rakentamisessa.

Arctice
Snowman Worldin lasihuoneistot olivat iso investointi.

Riskien varalle Palkisella on toiminnan keskeytysvakuutus, josta hän maksaa omien sanojensa mukaan suuria vakuutusmaksuja. Lisäksi yrityksen kassassa on hieman puskuria, ja tietenkin hänellä on myös pienempiä B-suunnitelmia.

– Kaikkeni olen tehnyt ja vääntänyt pitkää päivää. Jos se ei riitä ja onnistu, niin olenpahan kokeillut. En pelkää tai häpeä epäonnistumista.

Palkisen ei silti ole tarkoitus jäädä lepäämään laakereilleen lasihuoneistojen valmistumisenkaan jälkeen. Hän suunnittelee jo seuraavia uutta kahdeksaa huoneistoa ja sen jälkeen laajentamista pohjoisempaan Lappiin, josta on kotoisin.

– Virittelyt ovat päällä, ja kokeillaan jos vielä vähän isommin pääsisi liikkeelle.

Hinnoittelukin vaatii rohkeutta

Riskeihin varautumisessa on auttanut se, että yritys on ryhtynyt veloittamaan majoittujilta varausmaksuja etukäteen. Näin sesonkiluonteisen liiketoiminnan kassavirta pysyy tasaisempana ympäri vuoden. Aiemmin aina marraskuussa on ollut tiukkaa, kun toimintaa on pitänyt pyörittää edellisen sesongin tuloilla.

– On helpottanut rakennusbudjettiakin, kun on ollut vähän puskuria.

Palkinen on oppinut paljon myös hinnoittelusta. Nyt hän uskaltaa pyytää lasihuoneessa yöpymisestä asiakkailta kovimmillaan jopa 700 euroa per yö, koska kysyntää riittää.

– Se on selkeästi jo minunkin koulutuksellani laskettavissa kannattavaksi jutuksi, Palkinen sanoo.

Hän arvioi yrittäjien ajattelevan liikaa sitä, paljonko itse olisivat valmiita maksamaan erilaisista palveluista. Palkinen on kiertänyt maailmalla vastaavissa kohteissa hakemassa pohjaa omalle hinnoittelulleen.

– Asenne pitää olla se, että laskee kustannukset ja hinnoittelee taloudellisesti järkevästi pääsylipulle hintaa. Ei kitukatteella vaan niin, että tulee voittoa.

Sitä ei pidä pelästyä, että aina joku sanoo hintoja kalliiksi.

– Hinnoittelussa pitää olla rohkea, uskoa tuotteeseen ja tehdä siitä arvokas.

Fakta

4 x Riskienhallinta

Etsi ja jaa tietoa. Petri Palkinen kehottaa tutustumaan eri puolilla maailmaa vastaaviin investointeihin, jollaista itse suunnittelee. Hänkin on isännöinyt monia yrittäjiä, jotka ovat käyneet tutustumassa hänen toimintamalliinsa.

Hyödynnä yhteiskunnan verkostoja. Palkinen kertoo yllättyneensä esimerkiksi siitä, kuinka paljon Ely-keskuksen kehittämispalveluista on ollut apua investoinnin eteenpäin viemisessä. Palvelut maksavat, mutta tuottavat moninkertaisesti investoinnin onnistuessa.

Hinnoittelu voi tukea riskien hallintaa. Kun Palkinen ryhtyi laskuttamaan asiakkailta yöpymisestä jo varausvaiheessa, kausiluonteinen yritys sai kassavirtaa vuoden ympäri. Liiketoiminnan riskejä voi pienentää hinnoittelumallilla ja ylipäätään oikealla hinnoittelulla.

Panosta rekrytointeihin. Palkinen kehottaa rakentamaan ympärilleen työporukan, johon voi luottaa ja jonka kanssa on mukava tehdä töitä. Hän kertoo antaneensa investoinnin rakennusvaiheessa nopeasti potkut porukoille, joiden kanssa homma ei ole toiminut.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Kuukauden yrittäjä Milla Tarnanen pitää perheyrityksen valttina joustavuutta. Yritys on sopivan pieni ja ketterä, mutta samalla riittävän iso ja uskottava.

Kasvuyritys ei tingi tavoitteestaan: Liikevaihto on tarkoitus tuplata muutamassa vuodessa

Tamperelainen lasifirma Ritalasi saa vauhtia kasvutavoitteidensa toteuttamiseen pk-takauksesta.

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

Juustoportti teki miljoonien investoinnin – Uusi brändi vauhdittaa Euroopan valloitusta

Viennin käynnistäminen on vaatinut tarkkaa tutkimustyötä, tuotantokapasiteetin laajentamista ja toimivan brändin kehittämistä.

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä

Suuret investoinnit kalanviljelylupiin ovat auttaneet Brändö Laxin kasvamaan. Tiukennetut säännökset tekevät kalanviljelystä ympäristöystävällisempää, mutta myös vaikeampaa.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

Lataa lisää