Talous

Miljoonainvestoinnin tehnyt yrittäjä: ”Jos kaikkea pelkää, ei pysty mihinkään”
Petri Palkisen mukaan oikeat rekrytoinnit ovat elintärkeitä kasvuyritykselle. Arctice hakee tällä hetkellä myynnin vetäjää ja ravintolapuolen ammattilaista.

Miljoonainvestoinnin tehnyt yrittäjä: ”Jos kaikkea pelkää, ei pysty mihinkään”

Lumimatkailukohdetta Rovaniemellä pyörittävä Petri Palkinen ei kaihda riskinottoa. Opettajan virka vaihtui yrittäjyyteen.

| |

Ilman riskiä ei olisi kasvavaa yritystä. Tämän rovaniemeläisen Arctice Oy:n yrittäjä Petri Palkinen tietää omia taskujaan myöten. Hän on rakennuttanut hiljattain yrityksensä pyörittämään Snowman Worldiin yöpymiseen soveltuvia lasihuoneistoja. Investoinnin arvo on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Palkisella on investoinnissa omaa rahaa kiinni noin 200 000 euroa. Kotitaloa ei sentään tarvinnut kiinnittää lainan vakuudeksi, mutta ei sekään ollut kaukana.

– Kaikki oma pääoma on revitty, mitä irti on lähtenyt, hän sanoo.

Investoinnin mittakaavasta kertoo se, että Arcticen liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella vähän yli 800 000 euroa.

– Riskiä on, mutta Lapissa on sellainen matkailubuumi, että jos nyt ei tohdi investoida, niin ei koskaan. Mitä tahansa voi sattua, mutta jos kaikkea pelkää, ei pysty mihinkään, Palkinen sanoo.

Snowman Worldiin on vuosien mittaan rakentunut muun muassa igluhotelli, jääravintola, jääbaari ja mäenlaskumahdollisuuksia. Ison majoitusinvestoinnin tekemistä helpotti se, että yrityksen liiketoiminta on ollut koko ajan voitollista.

Taloudellinen menestys motivoi

Palkinen pyöritti yritystään pitkään liikunnanopettajan työnsä ohella eli sivutoimisesti. Toiminta oli pienimuotoista ja kausittaista. Joulupukin pajakylässä sijaitseva lumikohde oli auki vain joulun aikaan.

Sitten Palkinen otti virkavapaata ja avasi kohteen koko talveksi. Viime vuoden marraskuussa hän lopulta irtisanoutui opettajan virastaan ja hyppäsi täysipäiväisesti yrittäjäksi.

Jotkut ihmettelivät, miksi Palkinen vaihtoi vakiviran ja hyvän eläkkeen epävarmaan yrittäjyyteen. Motiiveistaan hän puhuu harvinaisen suoraan.

– Pakko myöntää, että kyllä se on taloudellinen menestyminen, Palkinen sanoo.

Hän myöntää myös tarvinneensa aina vähän adrenaliinia elämäänsä.

Seuraava investointi jo mielessä

Palkinen laskee liiketoimintansa riskeihin esimerkiksi terrorismiuhan ja tulivuorenpurkaukset, jotka saattavat estää lentojen pääsemisen Lappiin.

Pienyrityksessä riskinä on myös se, että valtavasti henkistä pääomaa on sidottu yrittäjään itseensä. Sairastuminen olisi vakava paikka.

– Huomaan monesti, että vastuuta pitäisi pystyä jakamaan enemmän. Nyt rakennusvaiheessakin olen ollut liian monessa mukana.

Toisaalta hän kehuu löytäneensä paljon työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneet liiketoimintaan ja ovat tärkeitä palapelin rakentamisessa.

Arctice
Snowman Worldin lasihuoneistot olivat iso investointi.

Riskien varalle Palkisella on toiminnan keskeytysvakuutus, josta hän maksaa omien sanojensa mukaan suuria vakuutusmaksuja. Lisäksi yrityksen kassassa on hieman puskuria, ja tietenkin hänellä on myös pienempiä B-suunnitelmia.

– Kaikkeni olen tehnyt ja vääntänyt pitkää päivää. Jos se ei riitä ja onnistu, niin olenpahan kokeillut. En pelkää tai häpeä epäonnistumista.

Palkisen ei silti ole tarkoitus jäädä lepäämään laakereilleen lasihuoneistojen valmistumisenkaan jälkeen. Hän suunnittelee jo seuraavia uutta kahdeksaa huoneistoa ja sen jälkeen laajentamista pohjoisempaan Lappiin, josta on kotoisin.

– Virittelyt ovat päällä, ja kokeillaan jos vielä vähän isommin pääsisi liikkeelle.

Hinnoittelukin vaatii rohkeutta

Riskeihin varautumisessa on auttanut se, että yritys on ryhtynyt veloittamaan majoittujilta varausmaksuja etukäteen. Näin sesonkiluonteisen liiketoiminnan kassavirta pysyy tasaisempana ympäri vuoden. Aiemmin aina marraskuussa on ollut tiukkaa, kun toimintaa on pitänyt pyörittää edellisen sesongin tuloilla.

– On helpottanut rakennusbudjettiakin, kun on ollut vähän puskuria.

Palkinen on oppinut paljon myös hinnoittelusta. Nyt hän uskaltaa pyytää lasihuoneessa yöpymisestä asiakkailta kovimmillaan jopa 700 euroa per yö, koska kysyntää riittää.

– Se on selkeästi jo minunkin koulutuksellani laskettavissa kannattavaksi jutuksi, Palkinen sanoo.

Hän arvioi yrittäjien ajattelevan liikaa sitä, paljonko itse olisivat valmiita maksamaan erilaisista palveluista. Palkinen on kiertänyt maailmalla vastaavissa kohteissa hakemassa pohjaa omalle hinnoittelulleen.

– Asenne pitää olla se, että laskee kustannukset ja hinnoittelee taloudellisesti järkevästi pääsylipulle hintaa. Ei kitukatteella vaan niin, että tulee voittoa.

Sitä ei pidä pelästyä, että aina joku sanoo hintoja kalliiksi.

– Hinnoittelussa pitää olla rohkea, uskoa tuotteeseen ja tehdä siitä arvokas.

Fakta

4 x Riskienhallinta

Etsi ja jaa tietoa. Petri Palkinen kehottaa tutustumaan eri puolilla maailmaa vastaaviin investointeihin, jollaista itse suunnittelee. Hänkin on isännöinyt monia yrittäjiä, jotka ovat käyneet tutustumassa hänen toimintamalliinsa.

Hyödynnä yhteiskunnan verkostoja. Palkinen kertoo yllättyneensä esimerkiksi siitä, kuinka paljon Ely-keskuksen kehittämispalveluista on ollut apua investoinnin eteenpäin viemisessä. Palvelut maksavat, mutta tuottavat moninkertaisesti investoinnin onnistuessa.

Hinnoittelu voi tukea riskien hallintaa. Kun Palkinen ryhtyi laskuttamaan asiakkailta yöpymisestä jo varausvaiheessa, kausiluonteinen yritys sai kassavirtaa vuoden ympäri. Liiketoiminnan riskejä voi pienentää hinnoittelumallilla ja ylipäätään oikealla hinnoittelulla.

Panosta rekrytointeihin. Palkinen kehottaa rakentamaan ympärilleen työporukan, johon voi luottaa ja jonka kanssa on mukava tehdä töitä. Hän kertoo antaneensa investoinnin rakennusvaiheessa nopeasti potkut porukoille, joiden kanssa homma ei ole toiminut.

Sade pilasi sadon, helle seisautti leipomon – rajut sääilmiöt kasvattavat riskejä

Arvaamattomat sääolot pakottavat savonlinnalaisen luomutilan pohtimaan riskienhallintaa entistä tarkemmin.

Vientipäätös lähti omasta asenteesta – kova työ toi asiakkaan yllättävästä maasta

Spraytuotteita valmistava Pentisol hakee potkua viennistä. Kansainväliset messut ovat avanneet tärkeitä ovia.

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta

Metalliteollisuusyritys Relicomp teki päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista.

Rohkea ratkaisu varmisti ledifirman tulevaisuuden – Kiina vaihtui Suomeen

Tuotannon siirtäminen oli miljoonaluokan investointi kajaanilaiselle Valtavalolle. Yritys kasvaa nyt kannattavasti.

Tiukka kilpailu pakottaa uudistumaan – altavastaajan on pitänyt investoida

Piiloset vannoo kotimaisuuden nimeen. Se ei ole nykyään itsestäänselvyys.

Hinnoittelu kaikki kaikessa: tili pitää tehdä 100 päivässä

Teemu Hiltunen aloitti kalastusmatkojen tarjoamisen Tervossa nollasta.

Yksi ala investoi: ”Enemmän kuin koskaan aiemmin”

Korotetut poistot vaikuttavat heikosti. Palveluala ei niistä hyödy.

Kohuttu investointivaraus: Verotuksen kokonaisuus unohtunut  

Investointivaraus on käytännössä koroton veroluotto, joka ei hyödytä palvelualaa eikä aloittavia yrityksiä.

H-hetki käsillä: Nämä laitteet revitään kohta käsistä

Legendaarinen yrittäjä saa aurinkoenergialla reippaan tuoton.

Lataa lisää