Talous

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

| |

Suomessa on liian vähän kasvuyrityksiä, sillä koko yritysmassasta vain joka kymmenes ilmoittaa hakevansa kovaa kasvua. Silloin liikevaihdon pitäisi nousta vuosittain yli 20 prosenttia.

Yritys voi hakea kasvua joko investoimalla tuotantokapasiteettiin ja palkkaamalla työntekijöitä tai yrityskaupoilla. Joka tapauksessa kasvu vaatii aina rahaa.

Yleisimmät rahoituskanavat ovat pankit, julkiset rahoituslähteet ja käyttöpääomarahoitus kuten laskurahoitus. Varsinkin pankit edellyttävät kuitenkin vakuuksia, joita aloittavalta kasvuyritykseltä ei välttämättä löydy.

Yksi toimivista, mutta suhteellisen vähän käytetyistä vaihtoehdoista kasvun rahoittamiseksi on pääomasijoittaja. Pääomasijoittajan tekemä sijoitus vahvistaa suoraan yrityksen omaa pääomaa.

– Pääomasijoittaja tuo yritykseen rahan lisäksi myös osaamista. Kasvua pitää pystyä hallitsemaan. Yrityksessä täytyy olla riittävästi resursseja ja fokus oikeissa asioissa. Pääomasijoittaja on aina aktiivinen omistaja, sanoo Juuri Partnersin osakas Anita Ojala.

Osaaminen tarkoittaa sitä, että yrityksen hallitustyö ja johtaminen muuttuvat ammattimaiseksi. Myös myynti ja markkinointi sekä talouden hallinta kaipaavat yleensä lisää osaamista. Tavoitteena on yrityksen arvon nopea kasvattaminen.

Ole henkisesti valmis pääomasijoittajaan

Startupeilla rahoituskuviot kulkevat omaa polkuaan, mutta perinteiseen kasvuyritykseen pääomasijoittaja tulee mukaan joko vähemmistö- tai enemmistöomistajaksi.

– Suurin osa pääomasijoittajista hakee enemmistöomistusta. Me lähdemme mukaan vähemmistöosuudella, joka on vähintään 20 prosenttia osakekannasta. Suurin osa meidän sijoituksista on kuitenkin noin 40 prosentin omistuksia, Ojala kertoo.

Osa yrittäjistä karsastaa pääomasijoittajia, koska he pelkäävät menettävänsä vallan yrityksestään. Näin ollen henkiset valmiudet korostuvat ennen kuin neuvotteluja edes aloitetaan. Pääomasijoittajayhdistyksen tilastojen perusteella pääomasijoituksen saaneiden yritysten määrä oli viime vuonna 236.

Ensinnäkin pelkkä raha ei ole oikea syy hakea pääomasijoitusta. Toiseksi yrittäjän pitää olla valmis luopumaan osasta omistuksesta. Kolmanneksi yrittäjällä täytyy olla riittävä kunnianhimo kasvattaa yritystään ja myös visio, mihin yritystä halutaan viedä. Ja neljänneksi, yrittäjän on syytä valmistautua henkisesti yrityksen myyntiin noin viiden vuoden kuluttua sijoituksesta.

Ojalan mukaan yrittäjältä edellytetään myös näyttöjä toteutuneesta kasvusta.

– Lisäksi toimiala vaikuttaa. Sijoittaja miettii, onko yritys kiinnostava viiden vuoden kuluttua. Siihen vaikuttavat esimerkiksi erilaiset megatrendit ja vastuullisuuskysymykset, Ojala kertoo.

Pääomasijoittajan kanssa käytävät neuvottelut kestävät tyypillisesti 3-6 kuukautta. Sinä aikana käydään läpi muun muassa yrityksen arvonmääritys ja Due diligence -prosessi.

Harvalla yrittäjällä on kuitenkaan käsitystä siitä, mistä hänelle sopivan pääomasijoittajan voi löytää.

– Suosittelen etsimään oikeaa sijoittajaa pääomasijoittajien nettisivuilta. Siellä on kattava lista sekä hakukone. Myös pääomasijoittajan kanssa työskennelleitä yrittäjäkollegoita kannattaa haastatella, Ojala neuvoo.

Kasvuyrityksen rahoitus: Kiinnitä huomiota kassavirtaan

Finnvera on usein takaamassa kasvuyritysten lainoja. Yritysten keskimääräinen rahoitustarve on 300 000–500 000 euroa.

Yrityslaina auttaa yrittäjän alkuun – Kuusi vastausta alkuvaiheen rahoituksesta

Lainan saa helpommin, kun yrittäjä tekee konkreettiset laskelmat ja toimittaa tarvittavat dokumentit rahoittajalle hyvissä ajoin.

Pieni limutehdas Ahvenanmaalla kasvaa 256 omistajan voimin

Amalias Limonadfabrik lisäsi kapasiteettiaan joukkorahoituksen avulla. Myynnin kasvattaminen vaatisi isoja investointeja markkinointiin.

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Luontaistuotteita valmistava Valioravinto siirtyi kolmannelle sukupolvelle, joka pisti vauhtia päätöksentekoon.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

Rahoitus on monelle yritykselle elämän ja kuoleman kysymys: Tässä vaihtoehdot

Yritysten ulkopuolinen rahoitus kulkee perinteistä polkua, jossa pankki on yhä suosituin vaihtoehto.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto

Vuonna 2017 perustetun Verticsin perustajat tietävät, että nopea kasvu vaatii onnistuneita rekrytointeja ja vakaan rahoitusmallin.

Kahden miljoonan tuotekehitys – mistä yritys löytää sellaiset rahat?

Paikanninlaitetta kehittävällä Emergencellä on paineet onnistua tuotekehityksessä. Sijoittajat ovat mukana isolla riskillä.

Lataa lisää