Talous

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku
Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.
Yrityksen kasvu vaatii aina rahaa. Kasvuyritysten yleisin murheenkryyni on käyttöpääoma eli kassanhallinta. Rahaa palaa muun muassa tuotantokapasiteetin investointeihin, toimitiloihin, varastoon ja rekrytointeihin. Kulut tulevat sisään ensin ja tulot seuraavat perässä.
Käyttöpääomavajetta pystyy paikkaamaan vieraan pääoman rahoituksella, jos vakuudet riittävät. Kova kasvu vaatii rahan lisäksi muutakin: osaamista.
Suomessa toimii jo satoja enkeli- ja pääomasijoittajia, jotka etsivät sopivia sijoituskohteita. Tehtyjen sijoitusten määrä on kasvanut monta vuotta. Juuri Partnersin osakas Anita Ojala muistuttaa, että pääomasijoittaja on aina aktiivinen omistaja. Näin ollen yrityksen toimintatapoihin tulee yleensä paljon muutoksia.
Pääomasijoituksen polku rakentuu neljästä osasta, jotka Pääomasijoitusyhdistys ja Ojala ovat listanneet. Polku keskittyy pääosin kasvuyrityksiin, eikä startupeihin.
1. Pääomasijoituksen polku alkaa neuvotteluvaiheesta
Jo ennen neuvotteluvaihetta yrittäjän pitää olla henkisesti valmis pääomasijoittajan mukaantuloon yrityksen omistajaksi. Sijoittaja voi olla mukana joko vähemmistö- tai enemmistöosuudella. Näin ollen pelkkä raha ei ole oikea syy hakea pääomasijoitusta.
– Järjestämme yrittäjän kanssa pari tapaamista, jossa yritämme ensiksi ymmärtää liikeideaa ja asemoimme yrityksen muihin verrokkeihin. Toteutunut kasvu, kasvusuunnitelma ja visio ovat meille erittäin tärkeitä, Ojala kuvailee.
Hänen mukaansa sijoittaja arvioi aina, kuinka kiinnostava yritys on viiden vuoden kuluttua. Kiinnostavuuteen vaikuttavat muun muassa megatrendit ja vastuullisuuskysymykset.
– Sen jälkeen teemme alustavan ehdotuksen. Yrittäjällä on yleensä mielessä arvo, josta neuvotellaan. Aiesopimusta seuraa Due diligence -prosessi. Meillä se tarkoittaa talouslukujen, verotuksen, juridiikan ja hr-puolen tarkastusta, Ojala kiteyttää.
DD- ja neuvotteluvaihe kestää kolmesta kuuteen kuukautta.
2–3. Sijoitus ja arvon kasvattaminen
Kun itse sijoitus on tehty, alkaa yrityksen arvon kasvattamisvaihe. Se kestää yleensä kolmesta viiteen vuotta.
Myös toimenpiteet vaihtelevat yrityksestä ja sen toimialasta riippuen. Ojalan mukaan yrityksen hallitustyö ja johtaminen muuttuvat ammattimaisemmaksi. Pääomasijoittaja tuo oman edustajansa hallitukseen.
Kasvun vauhdittamiseksi yrityksen strategia päivittyy, avainpaikoille palkataan lisää henkilökuntaa ja tuotannollisissa hankkeissa kasvua kiihdytetään investoinneilla kapasiteettiin.
4. Exit
Onnistunut pääomasijoitus päättyy aina exitiin ja yrityksestä irtautumiseen.