Talous

Palkittu bloggaaja ei selviäisi ilman assistenttia: ”Yksin pakertamalla menee mielenterveys”
Ruoka-alan yrittäjä ja bloggaaja Jenni Häyrinen on nähnyt työntekijän palkkaamisessa paljon hyötyjä.

Palkittu bloggaaja ei selviäisi ilman assistenttia: ”Yksin pakertamalla menee mielenterveys”

Osa-aikaisen työntekijän palkkaaminen on auttanut Jenni Häyristä kasvattamaan yrityksensä liikevaihtoa.

|

Yksinyrittäjällä voi olla iso kynnys palkata itselleen apukäsiä. Palkkaamisessa voivat mietityttää esimerkiksi vastuu tai sen kustannukset. Moni yrittäjä hyödyntääkin apukäsinä alihankintaa ja muita yrittäjiä.

Ruoka-alan yrittäjällä Jenni Häyrisellä on jatkuva tarve työntekijälle, ja hän on pitänyt oman työntekijän työllistämistä alihankintaa järkevämpänä vaihtoehtona itselleen. Hän työllistää assistenttiaan yhdestä kahteen päivänä viikossa, kiireaikoina enemmänkin.

Suosittua Liemessä-ruokablogia pitävällä Häyrisellä on assistentin ansiosta enemmän aikaa tuottaa itse sisältöä omiin kanaviinsa ja vastailla esimerkiksi tarjouspyyntöihin. Ja kun iso elintarvikealan yritys aikanaan tilasi häneltä nopealla aikataululla 50 reseptiä kuvineen, Häyrinen ei olisi selvinnyt toimeksiannosta yksin.

– Jos yksi ihminen tekee reseptiikkaa, valokuvaa ja valmistaa ruuat, on hyvä, että on apukädet, hän sanoo.

Tunnustus toi lisää töitä

Häyrinen perusti blogin alun perin jo vuonna 2006. Vuonna 2011 hän irtisanoutui toimistopäällikön töistään ja ryhtyi kokopäiväisesti yrittäjäksi.

Välillä Häyrinen oli mukana perustamassa ja pyörittämässä Blogirinki Mediaa, joka kokosi yhteen noin sata blogia. Kolmisen vuotta sitten hän palasi yksinyrittäjäksi ja ryhtyi kehittämään omia kanaviaan kokopäiväisesti.

Vuonna 2016 Liemessä-blogi voitti Blog Awards Finland -gaalassa parhaan ruokablogin palkinnon. Se lisäsi entisestään Häyriselle tulevien työtarjousten määrää ja oli viimeinen niitti sille, että hän tarvitsi assistenttia säännöllisesti. Hän kertoo, ettei yksinkertaisesti pystynyt enää tekemään kaikkia tarjottuja töitä.

Työntekijän palkkaamiseen liittyy monta pohdittavaa näkökulmaa. Häyrisen piti miettiä esimerkiksi töidensä hinnoittelua niin, että assistentin käyttö olisi taloudellisesti järkevää. Hänen mielestään hintataso on silloin sopiva, kun kaikki tarjoukset eivät mene suoraan läpi.

Laskelmissa oli huomioitava, että palkkaamisen kustannuksia tuovat palkan lisäksi muut sivukulut ja vakuutukset.

Budjetoinnissa pitää muistaa, että työntekijän euro on enemmän kuin oma palkkaeurosi. Pitää miettiä tarkkaan, kuinka paljon missäkin vaiheessa pystyy maksamaan työntekijälle tunteja, Häyrinen sanoo.

Kolmekymmentä hakijaa

Häyrinen julkaisi työpaikkailmoituksen blogissaan ja Instagram-tilillään. Hän listasi siinä assistentin mahdollisiksi työtehtäviksi esimerkiksi sisällöntuotannon, ideoinnin, reseptien suunnittelun, kuvausjärjestelyt ja valokuvauksen.

Noin 30 hakijan joukosta valikoitui Saara Atula, jonka Häyrinen tunsi jo entuudestaan. He olivat puhuneet alustavasti yhteisen ruokakirjan kirjoittamisesta.

Häyrinen teki assistenttinsa kanssa niin sanotun nollatuntisopimuksen ja lupasi hänelle alustavasti töitä noin yhden päivän viikossa.

– Kynnys palkata kiinteällä tuntimäärällä on tosi korkea, koska tulevaisuudesta ei voi tietää.

Häyrinen arvioi, että lopulta Atula työskenteli hänelle keskimäärin noin kaksi päivää viikossa. Kun tämä valmistui myöhemmin lääkäriksi, Häyrinen työskenteli jonkin aikaa ilman assistenttia. Se oli kuitenkin raskasta, sillä töitä oli paljon ja ne tuntuivat vievän kaiken ajan.

– Yksin pakertamalla tässä menee vähintään mielenterveys, Häyrinen sanoo.

Viime toukokuussa yrittäjä palkkasi uuden assistentin, kondiittoriksi valmistuneen Ida Grünnin.

– Sanoin hänelle, että jos selviät ensimmäisestä kuukaudesta hengissä ja olet vielä sen jälkeen tässä työssä, selviät mistä vaan, Häyrinen kertoo nauraen.

Tiimityö saa näkyä

Häyrinen ajatteli jo yrittäjänä aloittaessaan, että saattaa palkata tulevaisuudessa työntekijän. Siksi hän perusti heti osakeyhtiön.

Häyrisen yritys henkilöityy vahvasti häneen. Siksi hän on miettinyt assistentin palkkaamista myös oman brändinsä näkökulmasta. Hänelle on selvää, että hän itse esimerkiksi kirjoittaa blogikirjoitukset ja kommentoi Instagramissa.

– Vaikka projekteissa minulla on päävastuu, pyrin antamaan myös assistentille sopivasti vastuuta ja taiteellista vapautta, jotta työ olisi mielekästä. Ei ole myöskään nykypäivää yrittää piilotella sitä, että teemme tiimissä töitä.

Yksinyrittäjän rooli muuttuu heti, kun hän on vastuussa muistakin kuin itsestään. Häyrinen alkoi esimerkiksi seurata myyntiään entistä tarkemmin ja tehdä liikevaihtotavoitteita.

– Jos käppyrä näyttää elo–syyskuussa, että tarvitaan lisää myyntiä, alan miettiä mitä tehdään, jotta saan työntekijällenikin tiliä.

Mahdollisuus kasvulle

Vaikka bloggaamisesta ja sisältömarkkinoinnista on tullut salonkikelpoista yrittäjyyttä, Häyrinen ei silti tiedä kovin montaa kokopäivästäkään kollegaa, jolla olisi assistentti.

– Jos liikevaihto alkaa lähennellä sataatuhatta euroa vuodessa tai mennä sen yli, silloin assarin palkkaaminen alkaa todennäköisesti olla aiheellista, hän pohtii.

Häyrisen oman yrityksen liikevaihto oli 86 000 euroa viime vuonna päättyneellä tilikaudella. Hän arvioi assistentin palkkaamisen kasvattaneen yrityksen liikevaihtoa noin 20 prosenttia.

Rahaa tärkeämpää yrittäjälle on kuitenkin mahdollisuus työskennellä tiiminä ja irrottaa enemmän aikaa perheelle, omalle hyvinvoinnille ja lomailuun.

Myös se on Häyriselle tärkeää, että hänen työntekijällään on rahan lisäksi muitakin motiiveja työhön. Hän kokee pystyvänsä tarjoamaan työntekijälle ympäristön, jossa on mahdollisuus oppia paljon.

Kaksi ihmistä saa usein aikaankin lennokkaampia ideoita kuin yksi.

– Voidaan esimerkiksi lähteä Nuuksioon johonkin laavulle toteuttamaan kuvauksia. Yksin se ei olisi edes mahdollista.

Työntekijää palkkaamassa? Varo astumasta ansaan – Tee laskelmat yläkanttiin

Työntekijän tilille maksettava palkka on syytä laskea vähintään 1,5-kertaisena. Myyntiä pitäisi saada lisää ainakin kustannusten verran.

Työntekijä remmiin jo parin kuukauden jälkeen – kuinka kävi?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle iso kynnys. Yrittäjät kertovat, miten laskivat kustannuksia.

Yrittäjä laski: Suomalainen selvästi ruotsalaista kollegaansa kalliimpi

Corrotechin työntekijöiden sivukulut ovat länsinaapurissa jopa 20 prosenttia Suomea pienemmät.