Talous

Pidä huolta yrityksesi rahoista – tyhjä tili on ikävä yllätys

Susanna Bergman

Kirjoittaja Susanna Bergman on vantaalaisen tilitoimisto Ecomillin toimitusjohtaja.

Pidä huolta yrityksesi rahoista – tyhjä tili on ikävä yllätys

Muista, että arvonlisävero ei ole omaa rahaasi vaan vähän kuin lainaa valtiolta, kirjoittaa Ecomillin Susanna Bergman.

|

Yrittäjän kuin yrittäjän on tärkeää pysyä selvillä yritystoiminnan varoista. On tiedettävä, kuinka paljon tilivaroja yrityksellä on ja ymmärrettävä, paljonko niistä on mahdollisesti nostettavissa. Tuleviin menoihin pitää aina varautua.

Toiminimiyrittäjällä tässä auttaa ensinnäkin se, että hänellä ja yrityksellä on omat pankkitilinsä. Silloin on helpompi mieltää, mikä on yritystoiminnan rahaa ja mikä henkilökohtaista käyttövaraa. Suosittelen erottelemaan ne, vaikka toiminimi onkin yhtä kuin henkilö itse.

Yrittäjä nostaa varoja omalle tilille yksityisottoina. Rahan nostaminen on sinänsä helppoa. Ehkä vähän turhankin, koska siinä äkkiä hämärtyy, kuinka paljon on järkevää nostaa. Nostoista ei makseta veroja erikseen, vaan ne tilitetään koko vuoden tienesteistä ennakkoveroina. Ennakkoverojen osalta taas parasta on, kun niitä maksaa mahdollisimman oikein tuloksen mukaan.

Toiminimi maksaa lähtökohtaisesti arvonlisäveroa ja ansiotuloveroa. Jos myynti on alle 10 000 euroa vuodessa, alv-velvollisuutta ei ole. On tärkeää muistaa, että arvonlisävero ei ole omaa rahaa vaan vähän kuin lainarahaa valtiolta. Se pitää maksaa liikevaihdosta ja valinnasta riippuen kuukausittain, neljännesvuosittain tai kalenterivuosittain.

Alv:n osuus yrityksen omissa rahavaroissa korostuu etenkin silloin, jos yritys on palvelualalla ja sillä on vain vähän omia hankintoja eli ei juurikaan alv-vähennyksiä. Jos arvonlisäveron ilmoittaa vain vuosittain, siitä saattaa kertyä velaksi erittäin merkittävä summa.

Olen törmännyt valitettavasti siihen, että kun alvit pitäisi maksaa, tili on tyhjä. Esimerkiksi ensimmäinen vuosi on mennyt todella kivasti ja raha mitä on tullut, on mennyt melkein viheltäen. Sitten joudutaan miettimään järjestelyjä verottajan kanssa.

Kassahallinta on helpompaa, kun omaa liiketoimintaa seurataan fiksusti ja kirjanpito tehdään kuukausittain. Silloin esimerkiksi alv-velka näkyy taseessa. On ymmärrettävä raporttien merkitys: taseessa olevat varat ja velat, tuloslaskelma ja verotettava tulos.

Yrittäjän kannattaa olla itse aktiivinen ja tarvittaessa kysellä vinkkejä ja apua omalta kirjanpitäjältä tai tilitoimistolta. Hän itse on kuitenkin lopulta vastuussa yritystoiminnastaan.

Yrittäjä, seuraa näitä tulevia veromuutoksia

Suurimpia muutoksia ovat yrittäjävähennys ja maksuperusteinen arvonlisävero.

Verokeskustelu käy kuumana, tärkein jäänyt taustalle

Miksi kaikki yritykset eivät noudata sopimusehtoja ja maksa laskuja ajallaan? kysyy Paavo Syrjö.

Arvonlisävero on todellinen viidakko: Näin uudistus vaikuttaa

Maksuperusteinen arvonlisävero on jo käytössä, kun kirjanpitolaki muuttui. Uusi laki voi teilata toisen, jossa liikevaihtoraja on suurempi.