Talous

Tähtäimessä kasvu? Yrittäjän täytyy ennakoida – ja pitää pää kylmänä

Nina Lindström

Kirjoittaja on RTA-Yhtiöiden toimitusjohtaja

Tähtäimessä kasvu? Yrittäjän täytyy ennakoida – ja pitää pää kylmänä

Yritystoiminnan kasvattaminen vaatii ennakointia ja riittävästi resursseja. Tuottavuutta ei sovi unohtaa, kirjoittaa RTA-Yhtiöiden toimitusjohtaja Nina Lindström.

Kasvutavoitteet ovat monessa yrityksessä asia, josta puhutaan niin yrityksen strategiassa kuin päivittäisessä tekemisessä. Kasvu ei kuitenkaan synny itsestään.

Yrityksen kasvattamista kannattaa aina suunnitella systemaattisesti niin, että kasvuun tähtäävät toimenpiteet, kuten resurssit, rahoitus ja toimintatavat, ovat kunnossa.

Yrityksen kasvattamisessa haastavinta on kasvun hallinta, joten ennakoiminen on avainasemassa. Resurssien määrittäminen, niistä huolehtiminen sekä jatkuva suunnittelu ja seuranta ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Kasvu vaatii aina riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä. Päteviä ammattilaisia löytyy monelle alalle, mutta työntekijöiden täytyy myös sopia kasvavaan yritykseen.

Taloudellisen osaamisen ja johtamistaidon merkitystä ei kannata aliarvioida, toimi yritys sitten millä alalla tahansa. Lukuja täytyy osata lukea, sillä kasvu vaatii lähes aina tiukkaa budjetointia ja seurantaa – ja niiden analysointia matkan varrella. Toiminnan täytyy olla systemaattista, ja sen onnistumista kannattaa pysähtyä mittaamaan aika ajoin, vähintään kvartaaleittain.

Kasvua tavoittelevan yrittäjän on syytä muistaa, ettei kasvua kannata pitää yrityksen toiminnassa itseisarvona. Jos vaakakupissa painavat joko kasvu tai tuottavuus, kuppi kannattaa kallistaa jälkimmäiseen.

Yrittäjän ei myöskään sovi alkaa liian ahneeksi. Sen sijaan, että haukkaa liian suuren kakkupalan kerralla, on fiksumpaa miettiä omia resurssejaan. Kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse, vaan parempi on ymmärtää, mihin omat rahkeet riittävät.

Olen oppinut, että kasvu vaatii jatkuvaa sekä johtamistaitojen että ammatillisten taitojen kehittämistä ja itsensä haastamista. Yritystoiminnassa ei voi koskaan jäädä lepäämään paikoilleen, vaan ongelmia täytyy jaksaa ratkoa koko ajan. Jos jonkin ongelman ratkaisu ei sovi yhteen toimintatapojen kanssa, on syytä katsoa, pitäisikö toimintatapoja muuttaa.

Kasvussa onnistuu, kun ei anna kivien sammaloitua, vaan on valmis ratkomaan ongelmia joka päivä.

Korona toi tulikasteen heti alkumetreillä: Terapiayritys ehti toimia vain kuukauden ennen koronaa

Kun Winnie Works aloitti toimintansa, näkymät olivat lupaavat. Sitten iski korona. Millä keinolla nuorta yritystä on viety eteenpäin poikkeusoloissa?

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset

Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.

5 faktaa konkurssista – pahimmillaan vuosien prosessi

Konkurssin tekeminen ei ole niin suuri leima kuin takavuosina. Konkurssi ei estä yrittäjän työllistymistä tai uuden yrityksen perustamista.

Myyntisaatavien kierron polku: Sillä on väliä, kuinka nopeasti rahat kotiutuvat

Kun yrittäjä laskuttaa asiakasta tekemästään työstä, käynnistyy polku myyntisaatavien kotiuttamiseksi. Yrittäjä voi vaikuttaa sen sujuvuuteen ja kierron nopeuteen.

Tiedätkö yrityksesi käyttöpääoman tarpeen? Laskukaava auttaa arvioinnissa

Käyttöpääoman tarve vaihtelee yrityksen toiminnan luonteen mukaan. Hahmotatko, kuinka paljon rahaa tarvitset pitämään yrityksen toimintakuntoisena läpi vuoden?

Haaveiletko yrittäjyydestä? – Kunnollinen markkinakartoitus maksaa itsensä takaisin ja tuo varmuutta tekemiseen

Markkinakartoituksen tekemiseen on rajattomat mahdollisuudet. Aluksi voi vaikka soittaa mahdolliset asiakkaat läpi, kirjoittaa henkilöstöpalvelu Linnanväen toimitusjohtaja Kari-Matti Markus.

Riittävätkö rahat? Kassavirtalaskelma kertoo olennaisen

Kassavirtalaskelma auttaa varmistamaan, että yritys pysyy toimintakuntoisena myös vaikeina aikoina.

Lataa lisää