Talous

Vuokko Mäkinen

Kirjoittaja on tilitoimisto Hawcon Oy:n yrittäjä ja Taloushallintoliiton puheenjohtaja.

Tiedätkö yrityksen tuloksen? Moni yrittäjä yllättyy

Todellista verotettavaa tuloa kannattaa seurata pitkin vuotta, kirjoittaa tilitoimistoyrittäjä Vuokko Mäkinen.

|

Olen tilitoimistoyrittäjänä huomannut, että tilikauden tulos sisältää yllätyksiä monelle yritykselle ja yrittäjälle. Yrittäjät kuvittelevat tekevänsä tiettyä tulosta, mutta tilinpäätöstä tehdessä huomataan, että esimerkiksi jaksotuksia on tekemättä. Ne voivat heivata tuloksen mihin suuntaan tahansa.

Jaksotukset tarkoittavat kulujen kohdistamista sille tilikaudelle, jonka aikana ne ovat aiheutuneet. Yllätyksiä aiheuttaa esimerkiksi lomapalkkavelka. Työntekijöille kertyy 2–2,5 päivää lomaa joka kuukausi. Se kirjataan kuluksi, koska se on yrityksen velkaa työntekijöille.

Aika usein tämä laskenta tehdään vasta tilinpäätöshetkellä. Jos yrityksen henkilömäärä on kasvanut vuoden aikana, tulee lomapalkkavelasta tilikauden päätteeksi yllätyspotti, koska lisäkirjaus ei näy vuoden aikana.

Palkkoihin liittyvät myös sivukulut, kuten eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Ne pitäisi kirjata aidosti pitkin vuotta. Jos palkkakulut ovat vaihdelleet ja kirjaus tehdään vasta tilikauden päätteeksi, voi tulla yllätyksenä, että yrityksellä on esimerkiksi TyEL-velkaa. Tai vaihtoehtoisesti yritys on maksanut henkilösivukuluja liikaa tilikauden aikana.

Tilinpäätöstä säädetään myös varaston arvolla. Monesti näkee, että varastossa pidetään epäkuranttia tavaraa. Kulukirjauksia ei tehdä ja varaston arvo pidetään siten isompana kuin se todellisuudessa on. Myös yrityksen tulos näyttää tällöin isommalta.

Yleensä tulos yritetään saada näyttämään mahdollisimman hyvältä, ainakin jos yrityksellä menee huonommin. Siksi voi olla houkutus jättää kirjaamatta alas myyntisaatavia, vaikka olisi epätodennäköistä, että rahoja saadaan asiakkaalta.

Yllätykset ovat vältettävissä, kun verotettavaa tuloa laskettaa tilitoimistolla tai kirjanpitäjällä kuukausittain. Kaikki jaksotukset tehdään joka ikinen kuukausi. Se työ on joka tapauksessa tehtävä viimeistään tilinpäätöstä tehdessä.

Silloin yrittäjä pääsee näkemään jatkuvasti todellista kulurakennetta, velkoja, saatavia ja millaista tulosta firma tekee pitkin vuotta. Jos niissä on poikkeamia, niihin on helppo puuttua. Se on yrittäjän etu.